Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srbija uputila prosvjednu notu Hrvatskoj: Traži se hitna reakcija radi usvajanja Statuta u Vukovaru

- Usvojenim izmjenama gradskog Statuta izravno se niječe ravnopravnost uporabe jezika i pisma, čime se krše temeljna ljudska i manjinska prava Srba - stoji na Internet stranici srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.
17. kolovoza 2015. u 21:54 201 komentara 3505 prikaza
Ivica Dačić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ubrzo nakon izglasavanja novoga Statuta grada Vukovara javilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Srbije koje je najoštrije prosvjedovalo radi današnje odluke.

Na njihovoj službenoj stranici navodi se kako povodom današnje odluke Gradskog vijeća Vukovara o promjeni gradskoga Statuta grada, kojim nisu predviđene dvojezične ploče na gradskim ustanovama, trgovima i ulicama i kojom se zahtijeva da svako obraćanje na ćiriličnom pismu podliježe posebnoj molbi i plaćanju takse, kako će već danas uputit Republici Hrvatskoj najoštriji prosvjed.

Navodi se i kako će prosvjedna nota biti predana otpravniku poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu Ivanu Subotiću.

- Usvojenim izmjenama gradskog Statuta izravno se niječe ravnopravnost uporabe jezika i pisma, čime se krše temeljna ljudska i manjinska prava Srba. Republika Srbija upozorava Republiku Hrvatsku da je dužna poštovati svoje međunarodne preuzete obaveze i tražimo hitnu reakciju državnih tijela Hrvatske na ovu odluku vlasti u Vukovaru, stoji na Internet stranici srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Dodaju i kako su najviši predstavnici grada Vukovara ovih dana, u godini kada cijeli svijet slavi 70 godina pobjede nad fašizmom, postali poznati široj javnosti po pjevanju ustaških pjesama iz vremena fašističke Nezavisne Države Hrvatske.

>> Gradsko vijeće Vukovara: Bez ćiriličnih ploča na objektima javne namjene

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar imotska115
  imotska115:

  Kakva su prava imali Vukovarci na Ovcari, ajde bre smanji slinjenje i postuj zakon ljudi. Tocka.

 • mare_split:

  '... niječe ravnopravnost uporabe jezika i pisma, čime se krše temeljna ljudska i manjinska prava Srba'! Srpčad, a što je bilo s temeljnim pravom Vukovaraca: Hrvata , Mađara, Nijemaca, ... na ŽIVOT? ... Zaboraviste 'salatu', masakre i genocid? Valjda! Pamtite ... prikaži još! samo PORAZE, što uništava vašu ljudskost, misli i um! Uisitnu ste zlo!

 • aunekustvar:

  Odj**i srpčiću, nije ti ovo smrdija i nikad više nećete niti možete o ičemu u Hrvatskoj odlučivati.. kmeči od jada..