Naslovnica Vijesti Svijet

'Srbija se raduje predsjedanju Hrvatske EU i dosta očekuje'

Dačić je čestitao i hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić izbor za glavnu tajnicu VIjeća Europe, navodeći da je i ta dužnost "veoma važno mjesto za regiju".
04. srpnja 2019. u 20:01 85 komentara 5995 prikaza
Ivica Dačić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Srbija se raduje hrvatskom predsjedanju Europskom unijom u prvoj polovici 2020. i od tog predsjedanja puno očekuje, izjavio je danas srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić na skupu u Poznanu. 

Aleksandar Vučić VIDOVDAN Srbija dobila treći međunarodni aerodrom. Vučić: Svi trebaju naviknuti na uspješnu Srbiju

"Srbija se raduje i dosta očekuje od predsjedavanja Hrvatske EU. Mi smo ovdje svi naši i nama je interes da jedni druge pomažemo. Zato mislim da je važno da predsjedavanje Hrvatske bude u skladu s interesima cijele regije", naveli su beogradski mediji Dačićevu izjavu u Poznanu, gdje sudjeluje na summitu država zapadnog Balkana i EU-a, organiziranom u okviru Berlinskog procesa.

Dačić je, kako se navodi ,,čestitao i hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić izbor za glavnu tajnicu VIjeća Europe, navodeći da je i ta dužnost "veoma važno mjesto za regiju".

Nikola Grmoja Nikola Grmoja: 'Plenkovićeva i Vučićeva vlada slave, na račun hrvatskih žrtava grade karijere'

No, na pitanje novinara Večernjeg lista nije li zapravo točno da je Srbija savjetovala svojim zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PACE) da u glasanju budu protiv Marije Pejčinović-Burić, Dačić nije suvislo odgovorio. Samo je rekao da nije glasala Srbija nego pojedinci, a na primjedbu da tim pojedincima valjda njihove stranke govore kako da glasaju, nije želio potvrditi neslužbene informacije koje su kolale Strasbourgom prošloga tjedna, a govorile su da srpski članovi PACE-a imaju naputak glasati protiv hrvatske kandidatkinje, koja je na kraju pobijedila.

Dačićeva je poruka kako Srbija drži da su sve zemlje u regiji prijateljske, da imaju iste probleme, te da se nijedna ne bi trebala radovati neuspjesima neke druge, uz sugestiju da se države regije trebaju uzajamno podržavati.

"Netko će reći da je to nova Jugoslavija, ali ja ne pričam o tome, govorim da imamo zajedničke interese i da bi bilo bolje da o tome javno govorimo, nego da u raznim čekaonicama svi isto mislimo, a nitko ne smije reći", rekao je Dačić i istaknuo kako Srbiji nije u interesu da bilo gdje ima sukoba, te naglasio kako je potreban mir u regiji. 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar ZvanicniBeograd
  ZvanicniBeograd:

  Marija Pejcinovic Buric je nas covek. Zelim joj mnogo uspeha u radu za Srbiju.

 • hr.eu:

  Pa istinu je rekao, sve su to "naši": Plenković, Pejčinović-Burić...svi rade na što bržem i bezuvjetnije ulasku Srbije u EU.

 • Avatar HrvatskiNacionalist
  HrvatskiNacionalist:

  Kad Hrmoja kaze da Plenki radi za srbijanske interese nitko istini ne vjeruje