Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EVAKUACIJA

Splićani se iz Kine zbog koronavirusa vratili kući i ostali u šoku: 'Nitko nas u Zagrebu ni Splitu nije pregledao'

Ilustracija
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
30.01.2020.
u 13:34

Splićanin je na povratku iz Kine pregledan u dvije zračne luke, no prilikom slijetanja u Zagreb i Split – nikakvih provjera nije bilo.

Koronavirus širi se svijetom iz kineskog grada Wuhana posljednjih mjesec dana, a kinesko nacionalno povjerenstvo za zdravlje u ponedjeljak je priopćilo da je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom do kraja dana u srijedu porastao na 170, dok je porastao i broj zaraženih za više od 1700 zabilježenih slučajeva, točnije na 7736 slučajeva

I dok koronavirus tjera u evakuaciju sve strance koji rade u toj zemlji, neki od njih odlaze i svojevoljno, a među njima su i trojica Splićana koji već neko vrijeme žive i rade kao nogometni treneri u Kini. Letom iz Kine, preko Dohe (Katar), vratili su se kući u Split.

– Vratili smo se jer je tako odlučio naš poslodavac. Budući da mi radimo u nogometnom kampu s djecom, naš je poslodavac odlučio da i mi treneri odemo kući. Odnosno, Kinezi su preventivno prekinuli kamp i nama i djeci dali su slobodno do daljnjega – ispričao je jedan Splićanin za Slobodnu Dalmaciju, kojemu je identitet skriven zbog moguće stigmatizacije okoline u kojoj se nalazi.

Kako je ispričao, kontrola je u Kini podignuta na najveću moguću razinu.

– Ništa oni ne prepuštaju slučaju. Recimo, na povratku, na aerodromu s kojeg smo poletjeli prema Dohi, 99,9 posto ljudi nosilo je zaštitne maske. Gotovo se nikoga više ne može vidjeti bez maske na licu. Prije ulaska u avion morali smo potpisati nekakav zapisnik u kojemu izjavljujemo i svojim potpisom potvrđujemo da ne bolujemo ni od kakve bolesti i kako nemamo nikakve simptome povezane s koronavirusom – rekao je i dodao da su prilikom ulaska u zrakoplov svi pregledani termokamerom kojom su utvrđivali ima li putnik povišenu tjelesnu temperaturu.

Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL

– U slučaju da je povišena, takva se osoba upućuju u karantenu i ne dopušta joj se let. Mislim da su svi oni koji su “mojim” avionom trebali putovati prema Europi ušli u zrakoplov – rekao je Splićanin.

– Nakon nekoliko sati leta sletjeli smo u Dohu, i tamo su nas također prilikom izlaska iz aviona pregledavali termokamerama. U Dohi žele biti sigurni da nitko nije zaražen jer se putnici “motaju” po njihovu aerodromu dok čekaju presjedanje za Europu. Iz zrakoplova smo izlazili polako tako da se termokamera može svakog pažljivo pregledati. Dalje smo nastavili put prema Zagrebu i tamo nas nitko nije pregledao, ni termokamerom, ni na bilo koji drugi način, već smo neometano ušli u Republiku Hrvatsku. Isto je bilo i u Splitu – priznao je. 

No, kako piše Slobodna Dalmacija, Hrvatska i nema termokamere uz pomoć koje se mogu pregledavati putnici u zračnim lukama.

Dolaskom kući Splićanin se javio u Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (Higijenski).

– Obavio sam razgovor s epidemiologinjom na Higijenskom, koja mi je rekla da se najnormalnije ponašam, da normalno živim, a ako osjetim da mi temperatura raste, da otežano dišem ili da imam bilo kakve simptome slične onima za koronavirus – da se javim svom obiteljskom liječniku ili da dođem na Higijenski – rekao je. 

Ključne riječi

Komentara 60

GR
gragakarlovac
13:44 30.01.2020.

Hrvatska nema termokamere? ništa čudno, Hrvatska nema puno toga a onda kada dode do nerede svi se prave glupi. nismo dorasli ničega ali se zato pravimo važni...sirotinja.

Avatar navijač
navijač
13:57 30.01.2020.

Svaki propalitet na mizernoj lokalnoj funkciji ima pravo na službeni auto koji koristi u privatne svrhe , a o ministarstvima da ni ne govorimo , ali zato nema termo kamere.

DU
Deleted user
14:13 30.01.2020.

Bitno da vlada i ministar seruckaju kako smo na sve spremni. Kao i za krizu 2008... Pljutz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije