Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
službema potvrda

Nema koronavirusa u Puli: Kineskinja i otac ostali bez smještaja, pa ostali u bolnici

Konferencija za medije u Puli o koronavirusu
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/8
30.01.2020.
u 13:12

Turistica iz Kine, koja s ocem putuje po Europi i zadnjih nekoliko dana boravi u Hrvatskoj, iz Rijeke je došla u Poreč gdje je imala dogovoren smještaj, ali zbog respiratornih problema upućena je u Opću bolnicu Pula na pregled

Turistica iz Kine koja je jučer došla u Pulu sa ocem, nema koronavirus, potvrđeno je danas na tiskovnoj koja je održana u Općoj bolnici Pula.

Turistica iz Kine, koja s ocem putuje po Europi i zadnjih nekoliko dana boravi u Hrvatskoj, iz Rijeke je došla u Poreč gdje je imala dogovoren smještaj, ali zbog respiratornih problema upućena je u Opću bolnicu Pula na pregled. Već je nakon tog jučerašnjeg pregleda ravnateljica Bolnice Irena Hrstić kazala kako gotovo sigurno nije riječ o koronavirusu, njeni su nalazi ipak upućeni i u Kliniku Fran Mihaljević u Zagreb odakle je stigla i službema potvrda da gošća iz Kine ne boluje od koronarivusa.

Hrstić je kazala da je pacijentica u Pulu stigla u srijedu nakon putovanja iz Moskve, preko Zagreba i Rijeke.

- Simptome koje je osjetila su temperatura i respiratorne tegobe zbog čega je pregledana u odjelu za zarazne bolesti nakon čega je ustanovljeno da se ne radi o koronavirusu. Ona je zadržana u bolnici radi opservacije i nezgodne situacije oko njenog smještaja. Do danas je klinički stabilno, bez temperature i respiratornih tegoba no i dalje je smještena u bolnici ne zbog zdravstvenog stanja nego zato što joj treba organizirati smještaj - dodala je dr. Hrstić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije epidemiolog Aleksandar Stojanović također je kazao kako razloga paniku i strah nema, te da ne postoji nikakva potreba za osnivanjem kriznig stožera u županiji.

- U ovom slučaju ta osoba nije bila epidemiološki interesantna jer po sadašnjim kriterijima koji su važeći po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije isključivo osobe koje dolaze iz dvije pokrajine gdje se pojavila sama bolest su epidemiološki interesantne,  odnosno osobe koje su izravno bile u kontaktu s oboljelom osobom - kazao je dr. Stojanović .

- Osoba boluje od običnih respiratornih problema - kazala je Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula na tiskovnoj.

No, zbog čitave situacije, pa i nepotrebne bojazni koja se jučer pojavila u gradu, turistica iz Kine i njen otac ostali su bez smještaja. Stoga je Kineskinja ostala u Općoj bolnici Pula, kao i njen otac, ne zbog zdravstvenih problema, već stoga jer nisu imali kamo, pa su smješteni u bolnici.

Ravnateljica bolnice Hrstić dodala je da nema mjesta panici, te da je pulska bolnica potpuno spremna za slučaj da se koronavirus doista pojavi.

Video: Predstavljene mjere prevencije širenja koronavirusa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije