Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Spegra: PVC ploče su samozapaljive tek na 400 °C

U tvrtki koja je oblagala strop tvrde da poliester nije mogao biti uzrok požara
06. veljače 2019. u 07:46 16 komentara 4979 prikaza
požar u Hidroelektrani Dubrovnik
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Tjednik Nacional jučer je objavio priču da se požar u Hidroelektrani Dubrovnik dogodio jer se zapalio strop u prostoriji u kojem su bili djelatnici HEP-a i da je na taj strop tijekom obnove postavljen neadekvatan, zapaljiv materijal, odnosno lako zapaljive PVC ploče od poliestera. Nacional se pri tome poziva na dva neovisna izvora upućena u istragu o okolnostima izbijanja požara u HE Dubrovnik 10. siječnja ove godine u kojem su živote izgubila trojica djelatnika HEP-a – Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko.

Građevinske radove u strojarnici i vodostanu na obnovi i sanaciji stropa, zidova i poda izvodila je tijekom 2017. godine splitska tvrtka Spegra. Nacional pri tome navodi da se, prema specifikaciji radova, moralo pristupiti promjeni dijela PVC konstrukcije stropa te da je u HE Dubrovnik ugrađen valoviti poliester tipa Guttagliss Opaque koji je, prema navodima tog tjednika, lako zapaljiv.

požar u Hidroelektrani Dubrovnik Mladen Garašić Umalo isto stradao u hidroelektrani: 'Voda nas je skoro odnijela'

Odobrio nadzorni inženjer

No, u tvrtki Spegra kažu da su u strop strojarnice dubrovačke hidroelektrane ugradili PVC ploče koje su kvalitetnije od starih i da te ploče ne mogu biti uzrok požara.

– PVC ploče koje smo mi ugradili u strop strojarnice samozapaljive su na 400 Celzijevih stupnjeva, a požar je izbio u podrumu hidroelektrane – kaže Berislav Borovina, direktor Spegra Inženjeringa. On objašnjava da su PVC obloge u HE Dubrovnik postavljene još 60-ih godina prošlog stoljeća te da je prvotno bilo planirano da se zamijeni deset posto tih ploča. Nakon što su radnici Spegre, kaže Borovina, izašli na teren, utvrđeno je da je 40 posto PVC-a oštećeno i potrebno zamijeniti.

– Na inzistiranje investitora zamijenili smo sve PVC ploče. Za njihovu ugradnju imali smo, dakle, dopuštenje i HEP-a, ali i nadzornog inženjera – kaže Borovina, suprug Maje Borovine, direktorice tvrtke Spegra koja je i potpisala s HEP-om ugovor o radovima u HE Dubrovnik.

>> Plaža na kojoj je pronađeno tijelo nesretnog radnika

požar u Hidroelektrani Dubrovnik PLAT Novi detalji tragedije u HE Dubrovnik: Za nesreću kriva zapaljiva ploča na stropu?

Spegra je posao obnove i sanacije stropa, zidova i poda strojarnice i vodostana HE Dubrovnik dobila na javnom nadmetanju. Procijenjena vrijednost radova bila je 1,7 milijuna kuna, a Spegrina ponuda izabrana je među ukupno dvije pristigle i bila je vrijedna 1,67 milijuna kuna.

Projekt sanacije i finalnog uređenja strojarnice i prostora vodostana HE Dubrovnik uključujući troškovnik radova izradila je pak dubrovačka tvrtka Apsida. U projektu sanacije, među ostalim, navodi se da je u dijelu strojarnice predviđen pregled cjelokupne i sanacija dijela obloge konstrukcije stropa te da se obloga sastoji od valovitih PVC ploča pričvršćenih, odnosno ovješenih o stijensku masu. Nakon pregleda i ocjene stanja, navodi se u projektu, pristupa se sanaciji oštećenih PVC ploča. Sanacija se pri tome morala obavljati tako da se oštećeni dijelovi stare konstrukcije pažljivo demontiraju i uklone, pazeći da ne dođe do odronjavanja stijenske mase. U tvrtki Apsida pri tome su jasno naveli da se moraju ugraditi nove ploče, dimenzija i karakteristika kao i postojeće.

Bez komentara u HEP-u

– Sanacija se obavlja uz pomoć postojeće kranske dizalice. Za sve ugrađene materijale dostaviti važeće izjave o svojstvima – navodi se u projektu sanacije stropa strojarnice i vodostana HE Dubrovnik.

Hidroelektrana Dubrovnik -  konferencija žurnih službi Policija priopćila: Dvojica radnika HE Plat umrla su od utapljanja

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava jučer su nam na pitanje o nalazu inspektorata o radu u HE Dubrovnik ponovili ono što je ministar Marko Pavić kazao prije nekoliko dana u Dubrovniku. A to je da su inspekcijskim nadzorom utvrđeni određeni propusti vezani uz standard zaštite na radu i da institucije rade svoj posao. Iz Ministarstva su nam poručili da, stoga, nadalje ne mogu komentirati sadržaj inspekcijskog nalaza. Iz HEP-a nam do zaključenja ovog izdanja nije došao komentar na navode iz Nacionala o uzroku požara u HE Dubrovnik.

>> Očevid u hidroelektrani nakon požara

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Deleted user:

    Na žalost, nadzorni inženjeri su prodali struku za par stotina kuna. Dovoljno je nadzornig ing-a odvesti na ćevape i sve može. A HEP, ko HEP. Direktori i u prava se mijenjaju ovisno o strani s koje vjetar puše. Dvije ponude.... ... prikaži još! mogao bi se kladiti da je to tipično podmetanje. Dvije iste ili slične firme se javljaju na sve takve natječaje (ostale se eliminiraju u procesu definiranja natječaja - prilikom definiranja natječaja sudjeluju te dvije tvrtke koje će između sebe podijeliti poslove i diktiraju uvjete natječaja koje samo oni mogu zadovoljiti - i naravno slijedi nagrada za one koji defiiraju natječaje - pa tako funkcionira HAC godinama). Na dva različita posla se jave, ti ovdje ponudi previše ja ću ondje, Cijene su unaprijed dogovorene. Sve ostalo je predstava za mase. I tako je godinama, nevažno tko je na vlasti.. SDP ili HDZ, samo se mijenja ekipa koja preuzima provizijju za "crne fondove". Istražitelji, suci, nadzornjaci, projektanti, ma svi su podmićeni i rade po direktivi i dio su hobotnice građevisnke mafije. Pa ustavni sud radi po direktivi. O čemu možemo mi pričati.....

  • igorl:

    Dakle - nikom se nije dalo baviti novijim tehnologijama, pa su samo rekli da ugrade nesto sto se ugradjivalo 60-tih godina proslog stoljeca. Vrlo dobro, vrlo dobro. Meni sto je prvo palo na pamet je: dok su skidali stare ploce ... prikaži još! su negdje ocehnuli neku visokonaponsku zicu, kak su smontirali nove je ova dosla u kratki spoj s armaturom ili necim, zagrijala plastiku koja se jednostavno zapalila.

  • Serious_Callers_Only:

    Polivinil (PVC) i poliester (PET) su dva potpuno različita materijala, sa različitim talištem. Oko 100C za PVC i 220C za PET. Za usporedbu, iskra ima temperaturu od 1000C, cigareta u zatvorenom 288C, a otvoreni plamen tamno crvene boje 500C-600C. Plastična ... prikaži još! masa koja nepotpuno gori ima više manje istu kalorijsku vrijednost kao drveni ugljen. Gori intenzivno zbog polimernih para i bogata je energijom.