Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dvojica radnika HE Plat umrla su od utapljanja

Glavni kanal pretražen je dvaput, ali cijev u kojoj je pronađen treći stradali radnik nije bila dostupna roniocima zbog specifičnog luka i relativno malog promjera.
14. siječnja 2019. u 14:05 0 komentara 1353 prikaza
Hidroelektrana Dubrovnik -  konferencija žurnih službi
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević u ponedjeljak je kazao da je u četverodnevnoj danonoćnoj potrazi za radnicima Hidroelektrane Plat, koji su nestali u požaru u četvrtak, u nenormalnim uvjetima na kopnu, moru, u podmorju i u zraku, sudjelovalo više od sto ljudi, kao i da je obdukcijom utvrđeno da su dvojica radnika koji su prvi pronađeni umrla od utapanja.

Velika potraga nesretno završila Požar u hidroelektrani: Pronađeno tijelo trećeg radnika

Pavličević je na konferenciji za medije u središtu dubrovačke policije naglasio kako je u smjeni kobnog jutra bilo dvanaest zaposlenih.

„Pretpostavljam da su prva trojica već bila na izlazu. Druga trojica lakše su ozlijeđena, a treća trojica prevezena su u bolnicu zbog udisanja dima. Posljednja trojica nažalost su stradala“, rekao je Pavličević.

Hidroelektrana Dubrovnik -  konferencija žurnih službi
1 / 5
Hidroelektrana Dubrovnik - konferencija žurnih službi

Rekao je kako je glavni kanal pretražen dvaput, ali cijev u kojoj je pronađen treći stradali radnik nije bila dostupna roniocima zbog specifičnog luka i relativno malog promjera.

„Zato smo trećeg dana ispustili stotine tisuća kubika vode, za što je trebalo više od 24 sata. Iako ispumpavanje nije bilo do kraja dovršeno, specijalci su mogli ući te su u cijevi našli mrtvo tijelo“, rekao je Pavličević. Izvješće vještaka s očevida koji je završen drugog dana bit će upućeno općinskom državnom odvjetništvu koje može naložiti daljnje izvide. Također, još treba utvrditi modalitet stradanja trojice radnika.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović istaknuo je kako su vatrogasci prvi stigli na intervenciju, a u hidroelektrani su zatekli jaki gusti dim koji je preplavio unutrašnjost hidroelektrane i dio tunela.

požar u Hidroelektrani Dubrovnik Mladen Garašić Umalo isto stradao u hidroelektrani: 'Voda nas je skoro odnijela'

„Kretanje je bilo toliko otežano da smo se morali držati za ruke, a pri gašenju smo potrošili više od dvjesto boca zraka. Formirali smo tri tima. Jedan je tražio izvor požara, drugi unesrećene, a trećem je bio cilj ventilirati sustav. Bilo je više izvora požara i na boji i kabelima i u svlačionici. Gorio je plastični strop koji je proširio požar uzvodno. Obišli smo sve prostorije s nadom da ih nađemo, ali bez rezultata. U zadnjem dijelu, na izlazu prema tunelu, našli smo njihovu odjeću“, ispričao je Simović.

Potvrdio je kako su oba pronađena aparata za disanje bila potpuno iskorištena, dok je unutar same zgrade bio velik broj aparata za gašenje požara.

Pročelnik dubrovačke stanice HGSS-a Marijo Begić rekao je kako je na terenu cijelo vrijeme bilo od 10 do 15 pripadnika potražnog tima HGSS-a.

Video - Plaža na kojoj je pronađeno tijelo nesretnog radnika

„Koristili smo sve raspoložive resurse i napravili sve što možemo. Dronovi, suha odijela, potražni psi, kajaci. Pretražili smo stijene uz obalu, svaka škrapa na Mrkanu i Bobari je preplivana i pregledana. Imali smo fantastičnu suradnju s policijom, ali ishod je velika nesreća. Drago mi je da smo barem tijelo vratili obitelji. Nadam se da se ovako nešto više neće ponoviti“, izjavio je Begić.

Na konferenciji za medije nije bilo predstavnika HEP-a, koji su se ispričali jer su u to vrijeme nazočili sprovodu jednog od stradalih radnika.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić proglasio je utorak 15. siječnja Danom žalosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Spasioci, ronioci, vatrogasci i dalje intenzivno tragaju za trećim radnikom hidroelektrane Dubrovnik Potraga traje Tuguju za radnicima: 'Sve je bilo ok i onda mi te nesreća uzela'

U požaru koji je u četvrtak oko 9 sati buknuo u HE Plat nestala su tri radnika. Beživotno tijelo prvog pronađeno je u četvrtak oko 14 sati u odvodnom kanalu hidroelektrane, a drugog oko 21.50 sati na obali mora u Cavtatu. Za trećim se tragalo do nedjelje navečer kad je lociran u pomoćnoj cijevi odvodnog kanala.

U potrazi su sudjelovali policija, HGSS, sve vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva s juga Hrvatske, djelatnici HE Plat, mještani, ronioci i Obalna straža Omiš, a medicinski tim bio je cijelo vrijeme u pripravnosti.

Istraga u nadležnosti ODO i PU dubrovačke

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je u ponedjeljak sućut obitelji poginulih radnika Hidroelektrane (HE) Dubrovnik te izjavio kako je istraga o tom nesretnom događaju u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva (ODO)  i Policijske uprave (PU) dubrovačko-neretvanske.

"Istraga o tom slučaju u nadležnosti je ODO u Dubrovniku i PU dubrovačko-neretvanske. Po okončanju istrage rezultati će biti predstavljeni javnosti", rekao je Ćorić novinarima uoči sjednice Vlade.

Dodao je kako nema informacije o navodima da će neki rezultati istrage biti objavljeni u subotu te istaknuo da Ministarstvo ne utvrđuje detalje nesreće.

Upitan da komentira izjavu ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac da je njegovo Ministarstvo povuklo najmanje EU-ovih sredstava, Ćorić je ustvrdio da Hrvatske vode trenutno imaju ugovorenih 94 posto sredstava u programskom razdoblju 2014.- 2020.

"Za razliku od većine drugih ministarstava, projekti s područja vodnog gospodarstva, dakle izgradnja vodno-komunalne infrastrukture u fazi pripreme dokumentacije, ali i realizacija projekata, traju godinama", poručio je.

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.