Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA VLADE

Snižava se PDV na sječke, peleta i drva za ogrjev, na solarne panele nulta stopa PDV-a

Cijepanje drva za ogrjev
Foto: Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija
1/2
24.08.2022.
u 13:49

Po riječima ministra financija Marka Primorca, izmjenom zakona predlaže se promjena odredbi povezanih s uvođenjem eura kao i daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo.

Vlada je u srijedu uputila u saborsku proceduru izmjene i dopune zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji uz nužne elemenete prilagodbe uvođenju eura predviđa i snižavanje stope PDV-a na 5 posto na isporuku sječke, peleta i drva za ogrjev, kao i nultu stopu PDV-a za solarne panele.

Po riječima ministra financija Marka Primorca, izmjenom zakona predlaže se promjena odredbi povezanih s uvođenjem eura kao i daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo.

Tako se predlaže da se sniženom stopom PDV-a od 5 posto oporezuje isporuka grijanja iz toplinskih stanica, uključujući i naknade vezane uz tu isporuku te isporuka ogrijevnog drva, peleta, briketa i sječke, obavljena od dana stupanja zakona na snagu pa sve do 31. ožujka 2023. godine. 

Nadalje, predlaže se da se PDV-om po stopi od nula posto oporezuje isporuka i ugradnja solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade. Ta bi se stopa, naveo je ministar, primjenjivala na isporuku i ugradnju solarnih ploča samo u krajnjoj potrošnji, dakle na isporuke građanima i njihovim energetskim zajednicama, tj. kod višestambenih zgrada te osobama koje obavljaju djelatnost od javnog interesa.

Time se otvara prostor za snižavanje cijena kao poticaj korištenju obnovljivih izvora energije, ocijenio je Primorac.

U obrazloženju prijedloga zakona navodi se da će predložene mjere smanjiti prihode državnog proračuna s osnove PDV-a u iznosu od oko 120 milijuna kuna na razini godine. 

Komentara 3

CR
crocro
14:06 24.08.2022.

Dobro je da je nulta stopa PDV-a. Ali za visinu toga PDV-a, kojega neće biti skočliti će redovne cijene, mi ćemo biti sretni misleći da smo dobro prošli, a zapravo ćemo platiti kao da je i PDV u cijelosti. Takve su manipulacije i akrobacije s cijenama svega i svačega i običan građanin ne može ući u trag da lki je dobro prošao ili nije. Takve su kod nas i akcije barem su bile takve da se ponegdje dizala cijena prije akcije a onda na akciji spustila tamo gdje je i prije bila a mi u stampedu jurišali na trgovine s velikim popustima. A oinda čudnog lči čuda takav isti proizvod vidimo naknadno una nekom sasvim drugom mjestu jeftiniji od onoga kojega ste kupili na akciji. Tko može takvim akrobacijama s cijenama stati na kraj u Hrvatskoj, taj zaslužuje Nobelovu nagradu.

KN
Knindza
22:35 24.08.2022.

Donirat ce vam Vucko smederevce.

Avatar nekakav
nekakav
14:39 24.08.2022.

niži pdv manje novca u državnoj kasi, manje investicija, manje pomoći, potpora. ali kad su cijene visoke, i nići pdv daje sasvim pristojne prihode državi! mogu spustiti na pola, opet će dobiti više nego prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije