Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNIMKA

Snimljena dosad najbolja fotografija nama bliske galaksije

gal
VL
Autor
Hrvoje Dečak
02.06.2011.
u 15:14

Astronomi su, naime, objavili do sada najbolju fotografiju spiralne galaksije NGC 6744, koju se opisuje kao “blizanca” našeg Mliječnog puta

Ovako vrlo vjerojatno i mi izgledamo putniku pokraj naše galaksije! Astronomi European Southern Observatoryja u Čileu napravili su snimke nama susjedne galaksije NGC 6744 i kažu da izgledaju gotovo kao razglednica naše Mliječne staze. Astronomi su, naime, objavili do sada najbolju fotografiju spiralne galaksije NGC 6744, opisane kao “blizanac” našeg Mliječnog puta.

 Fotografija je načinjena teleskopom u La Silli u Čileu. Galaksija NGC 6744 trideset je milijuna svjetlosnih godina daleko, na južnom sazviježđu Pauna. I astronomi amateri mogu je zamijetiti kao ovalni oblik, s mnogo zvijezda u pozadini. NGC 6744 galaksija je u našem bližem svemirskom susjedstvu koja je jedna od najsličnijih našoj Mliječnoj stazi. Može se lako prepoznati po bogatim spiralnim krakovima i izduženoj jezgri. Galaksija ima barem jednog pratitelja izobličenog plimnim silama matične galaksije, nalik našim susjednim galaksijama – Magellanovim oblacima.

Ključne riječi

Komentara 81

JB
josip broz
01:02 04.06.2011.

šmit prodaje patke na pijaci, a u slobodno vrijeme promislja ....

Avatar vitez
vitez
15:53 02.06.2011.

Velik je Bog!!!

OB
-obrisani-
21:57 02.06.2011.

Najbolje su mi svepametne nadute kreature, koje nisu svjesne svoje beskrajne sitnosti i ograničenja i umišljaju da je čovjek kadar proniknuti u sve tajne postanka i bitka svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije