Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Smrt za pastora koji se ne želi odreći kršćanstva

Iako Youcef Nadarkhani nije prakticirao islam, sud ga je osudio za otpadništvo od vjere jer potječe iz muslimanske obitelji.
29. rujna 2011. u 21:00 169 komentara 9 prikaza
'svecenik01_nnn_rad_290911'
Foto: ''

Youcef Nadarkhani (34), protestantski pastor u Iranu, bit će smaknut ako se ne odrekne svoje kršćanske vjere. Ovoga Iranca, koji je potječe iz muslimanske obitelji, iranske vjerske vlasti osudile su na smrt zbog otpadništva od svoje vjere i njegova upornog odbijanja da se odrekne kršćanstva. Danas će mu sudac to pitanje postaviti još jednom. Ako odgovor opet bude isti, bit će pogubljen najkasnije u srijedu iako je to protivno iranskim zakonima i međunarodnom pravu.

Prvostupanjski sud oslobodio ga je krivnje jer je utvrđeno da prije primanja kršćanstva nije bio musliman koji je prakticirao svoju vjeru, no kada je cijeli slučaj došao na vrhovni sud, presuđeno je da u ovom slučaju nije bitno je li on prakticirao vjeru ili nije, već je bitno da dolazi iz muslimanske obitelji koja je poštovala islamsku vjeru i običaje.

Kada su suci od njega zatražili da se pokaje i vrati onome što je napustio, on je odgovorio da se nema čemu vratiti jer ni od čega nije odustajao, nego je u jednom trenutku naprosto postao kršćanin. Kada su zatražili da se odrekne kršćanstva, on je kazao da je to nemoguće. Nakon presude, prvi put nakon što je u ožujku uhićen, mogao je vidjeti svoju obitelj kojoj je kazao da ga nada ne napušta i da jedva čeka da izađe iz zatvora kako bi još revnije služio Bogu u crkvi kojoj pripada.

Organizacije koje se bave zaštitom vjerskih sloboda pokušavaju spasiti Nadarkhanija od gotovo sigurne smrti, a za njegov spas osobno se angažirao i nadbiskup od Canterburyja Rowan Williams. 

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • -obrisani-:

    u 20:08h Pitagora je napisao/la: Pazi se, Vlado... jos si mlad decec .............. Ove prijetnje ti posalji Palestincima. ~~~~~~~~~~~ Ne prijetnja! Savjet

  • Stockholm:

    29.09.2011. u 21:29h ivicas je napisao/la: Eto kako se ponasa Islam tamo gdje oni dodju na vlast, to je poruka Europi! ************************************************************************************ Mjesto za potpis: potpis!