Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eutanazija

Smrt od gladi i žeđi. Hoće li Francuska to dopustiti?

Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
17.05.2019.
u 17:46

UN-ov odbor za prava invalidnih osoba traži od Francuske da ne provede eutanaziju.

Život Vincenta Lamberta od ponedjeljka 20. svibnja polako će se gasiti. Umrijet će od gladi i žeđi. Liječnik francuske sveučilišne bolnice u Reimsu proteklog petka je obavijestio njegovu obitelj da će mu od ponedjeljka uskratiti umjetno održavanje na životu, odnosno uskratit će mu davanje hrane i tekućine putem sonde.

Tako bi se trebala okončati više od desetljeća duga medicinska, pravna i etička drama i sukobi zagovornika i protivnika eutanazije, koja je podijelila i Lambertove najbliže članove obitelji. Iako je UN-ov Odbor za ljudska prava invalidnih osoba 3. svibnja tražio od Francuske da spriječi eutanaziju Vincenta Lamberta dok se ne ispita zahtjev njegovih roditelja. Njihov se zahtjev temelji na Konvenciji o zaštiti prava osoba s invaliditetom.

Lambert je tetraplegičar, nepovratno oštećena mozga, nesvjestan svoga stanja, nije u stanju izraziti svoje želje o održavanju na životu. I u takvom je stanju od 29. rujna 2008. od posljedica prometne nesreće. Njegova je prognoza kronično vegetirajuće stanje pa stoga francuski ministar zdravstva smatra da UN-ov Odbor za prava invalidnih osoba uopće nije nadležan za ovaj slučaj jer Lambert nije invalidna osoba, već osoba u vegetativnom stanju. Međutim, Lambert samostalno diše i u stanju je pomicati glavu i slijediti pogledom sugovornike, što je za stručnjake znak svjesnosti. Eutanazija, odnosno potpomognuto samoubojstvo nisu dopušteni u Francuskoj, ali moguće je prekinuti liječnički tretman ako bi njegov nastavak, prema ocjeni medicinske struke, bio potpuno nerazuman.

 

Terapija se može zaustaviti

Francuski ministar zdravstva rekao je da medicinski tim koji se brine o Lambertu ima pravo zaustaviti skrb jer nisu obvezani odlukom UN-ova Odbora, kojem će, međutim, odgovoriti, za što imaju šest mjeseci na raspolaganju. Tri dana prije odluke UN-ova odbora, Europski sud za ljudska prava nije našao ništa sporno u odluci francuskih vlasti da prestane s tretmanom Vincenta Lamberta. Dio obitelji u zahtjevu ESLJP-u tvrdi da se uskratom tretmana u bolnici Lambertu krši njegovo pravo na život, da prestanak terapije nije u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima koja zabranjuje mučenje i inzistira na poštivanju fizičkog integriteta.

Međutim, ESLJP je zaključio da odluka u pitanjima o završetku života ulazi u okvire tzv. slobodne procjene država članica koje su ovlaštene regulirati to pitanje. Kako je u slučaju Lamberta utvrđeno da ne postoji mogućnost poboljšanja njegove situacije, odnosno njegovo daljnje održavanje na životu bilo bi potpuno nerazumno, a francuski zakon u tom slučaju dopušta prekid mjera koje pacijenta održavaju na životu, za ESLJP ta odluka francuskih vlasti nije sporna.

Zahtjev ESLJP-u uputili su roditelji, polubrat i sestra koji su duboko religiozni katolici. S druge strane, supruga Rachel te šestero braće i sestara smatraju održavanje na životu besmislenim. Prije tragedije sam Lambert izjasnio se da u takvoj situaciji ne bi bio za održavanje života. Ali sudovi to nisu uzeli kao očitovanje njegove volje jer je relevantno samo ono što netko kaže tek kad se nađe u takvoj situaciji. Na inicijativu supruge i tog dijela obitelji bolnica je u travnju 2013. odlučila postupno uskratiti hranu i tekućinu, ali nakon 17 dana to je slučajno doznao drugi dio obitelji te su se sudskim putem izborili za nastavak hranjenja jer to nisu smjeli odlučiti bez njihova znanja.

Emmanuel Macron
1/8

Lambertov liječnik dr. Erik Kariger 11. siječnja 2014., pozvavši se na zakon Leonetti iz 2005., odlučio je prestati davati terapiju te je bolnica o tomu izvijestila obitelj. Povod tom zakonu bila je majka koja je dvije godine vodila bitku za dostojanstvenu smrt svoga paraliziranog, slijepog i nijemog sina, koja je na koncu pomogla liječniku okončati život svoga sina injekcijom. Francuski suci su, zaključno i Državni savjet od 17 sudaca, zaključili kako bi bilo nerazumno Lamberta umjetno održavati na životu.

Zauzeo se i papa Franjo

Pravni zastupnici dijela obitelji koji je protiv prekida terapije ponovno će se obratiti sudu inzistirajući na tomu da Francuska poštuje međunarodne konvencije koje je potpisala i prava Lamberta kao invalidne osobe, u odnosu na koga je UN odbor izdao privremenu mjeru. Kako Francuska može predsjedati Vijećem Europe od 24. svibnja i istodobno kršiti ugovore koje je ratificirala, i to uoči europskih izbora, pitaju se zastupnici obitelji te traže od predsjednika Macrona da ne dopusti sramoćenje Francuske. Prije četiri godine za Lamberta se zauzeo i papa Franjo.

Komentara 29

MA
Matrix5
19:08 17.05.2019.

Teška odluka za obitelj

KR
Krivousti
18:52 17.05.2019.

Rightardi su kao i "Majka" Tereza koja je dobivala milione dolara u donacijama a sav taj novac slala u Vatikan a bolesnima za koje se navodno brinula nije uopće poboljšala uvjete nego su i dalje ležali na betonskom podu iodu i umirali u mukama a kad bi se potužili rekla bi im da je muka koju osjećaju znak da ih Isus voli odnosno da im tako pokazuje kako je on patio na križu.

MR
Majt_Rajmek
18:44 17.05.2019.

Desničarski lažni moral.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije