Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Smanjena mu kazna: Hrvoje Žužić izlazi na slobodu

- Promijeniti ne možemo ništa, žao mi je i njega, poručila je majka poginule Ružice
10. ožujka 2011. u 08:39 90 komentara 1933 prikaza
\'04.06.2009. Zagreb - Zeljko Zuzic u posjeti sinu Hrvoju Zuzicu u Krapinskim toplicama. Hrvoje je pusten iz zatvora u Kapinske toplice radi rehabilitacije.  Photo: Igor Kralj/24sata\'
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvoje Žužić, osuđen 2007. godine na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što je pijan skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula Ružica Pavić, a njezin dečko Hrvoje Matijašić zadobio teške ozljede, u petak izlazi iz zatvora! S izdržavanja kazne izaći će više od godinu dana prije nego što je po presudi karlovačkog Općinskog suda trebao biti u zatvoru.

A odluku da ga se pusti na slobodu prije izdržane kazne donijelo je lanjskog prosinca povjerenstvo za uvjetni otpust koje je u kaznionici u Lipovici, gdje je Žužić bio zatvoren, raspravljalo o molbama za prijevremeni izlazak osuđenika. Da se Žužićevoj molbi udovolji postojali su svi zakonski uvjeti, ponajprije onaj da je izdržao više od dvije trećine dosuđene kazne. O njegovu prijevremenu puštanju na slobodu, kojem su prethodile dvije odbijenice Vrhovnog suda od kojeg je tražio ublažavanje kazne, obaviještena je policija i sudac izvršenja kojemu će se morati javljati.

Obitelj Ružice Pavić i njezina dečka Hrvoja Matijašića o odluci Povjerenstva za uvjetni otpust nije obavijestio nitko. Zapravo, po važećim propisima do 2012. godine to nitko neće ni biti dužan učiniti. S prvim danom sljedeće godine tu će obvezu imati Uprava za probaciju, koja za sada o izlascima na slobodu izvještava obitelji žrtava seksualnih zločina.

I dalje na štakama

– Promijeniti ne možemo ništa, vratiti ne možemo ništa. Žao mi je i njega, žao mi je što se to baš njemu to dogodilo – kazala je Mirjana Pavić, majka poginule 19-godišnje Ružice Pavić.

Žao joj je, kaže, što iz njezine tragedije koja se zbila tog 1. kolovoza nije izvučena pouka:

– Treba povećati svijest mladih koji piju, a zatim voze. Svaki dan vidimo i čujemo za takve tragedije – rekla je i dodala da nema više nikakvih komentara.

– Što reći? Oni su i do sada radili što su htjeli. A samo ja znam u kakvim se patnjama moje dijete budi i liježe – kazao je Marinko Matijašić, pa poput Mirjane Pavić, ispričao da mu je žao što hrvatska mladost i dalje gine, a ništa se ne mijenja. Za sina Hrvoja, koji je nakon nesreće zbog zadobivenih ozljeda dugo vremena proveo u kolicima, kaže da i dalje hoda uz pomoć štaka, zdravlje mu je narušeno i potkraj mjeseca mora u toplice jer tako održava postojeće zdravstveno stanje. Prije nešto više od godine Hrvoje Matijašić se i oženio djevojkom podrijetlom iz Ogulina.

Hrvoje Žužić u zatvoru je učio za ispite na Ekonomskom fakultetu, na kojemu je bio uzoran student. I prije nesreće koju je oko 5 sati i 50 minuta skrivio u Velikoj Gorici naletjevši na stražnji dio opel corse BMW-om 745D koji je vozio brzinom od 111 kilometara na sat, s najmanje 2,15 promila alkohola u krvi, Žužića je policija evidentirala kao prometnog prekršitelja.

Brojne kontroverze

Sudski postupak od početka su pratile kontroverze: u isti dan je protiv njega podignuta optužnica i pušten je iz pritvora, o čemu je odlučivalo vijeće suda u Velikoj Gorici, gdje kao sutkinja radi i njegova majka. Suđenje je na kraju premješteno u Karlovac gdje je na rasprave Hrvoje Žužić dovođen s lisičinama na rukama i nogama. Nakon presude koju je donijela sutkinja Općinskog suda Elma Kaleb Mamić od pet godina zatvora, što je ujedno bila i prva takva presuda za izazivanje prometne nesreće u kojoj je jedna osoba poginula, njegov braniteljski tim izjavio je da se sve vrijeme zapravo sudilo Hrvojevu ocu Željku Žužiću.

TUŽIO IH ZBOG OTKAZA
Tražio 1,15 milijuna kuna i Audi A6, umjesto toga HEP-u morao platio 127.262 kn
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • komando:

    Država smeće!

  • točkica1:

    Poruka za obitelj Žužić: Pročitajte izjavu majke pokojne Ružice i zamislite se nad njom. Možda postanete ljudi vrijedni života u zajednici.

  • 2Xgeneral:

    U Americi bi dobio 15-20 godina zatvora od prve!!!!!!! HRVATSKA SRAMOTA!!!!!!!!! Pitanje svakom od nasČ KAKO BI MU JA PRESUDIO DA JE ZGAZIO MOJE DIJETE????? A otac je još VEĆI KRIVAC!!!!!