Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenski premijer prihvatio ostavku ministra nakon optužbi za mobing

Nakon afere koja je izbila prije dva tjedna u slovenskoj javnosti, ministar kulture prvo je ponudio pismenu ostavku koju je potom prihvatio premijer Šarec.
28. siječnja 2019. u 11:58 0 komentara 359 prikaza
Marjan Šarec
Foto: Srdjan Zivulovic/REUTERS/PIXSELL

Slovenski premijer Marjan Šarec prihvatio je u ponedjeljak ostavku ministra kulture Dejana Prečišeka, što je druga ministarska smjena u manje od četiri mjeseca od početka djelovanja njegove manjinske koalicijske vlade.

Marjan Šarec SLANDAL u SLoveniji Ubio se zbog mobbinga u ministarstvu kulture?

Prešiček je u nedjelju navečer premijeru ponudio pismenu ostavku, dva tjedna nakon izbijanja afere u kojoj ga se sumnjičilo za mobing nad službenicima u ministarstvu. Slučaj lošeg odnosa ministra sa zaposlenima navodno je kulminirao samoubojstvom kurira-vozača, koji je  bio prisiljavan da za ministra obavlja privatne poslove u radno vrijeme, što je Prešiček nijekao.

Šarec je u ponedjeljak u kraćoj izjavi za javnost kazao da je Prešiček kao ministar doveo do određenih pozitivnih pomaka u djelotvornosti ministarstva i kulturne politike, na čemu mu zahvaljuje, ali da prihvaća njegovu ostavku jer ne može prijeći preko činjenice da su međuljudski odnosi na ministarstvu kulture do te mjere poremećeni da u njemu sadašnja vodeća ekipa više "ne može raditi".

Uz ministra Prešičeka iz ministarstva će, prema Šarčevim riječima, morati otići i dva njegova najbliža suradnika, državna tajnika, koje su zaposleni također optuživali za šikaniranje i ponižavanje.

Europska komisija istrage Europska komisija tuži Sloveniju zbog zapljene dokumenata ECB

Koalicijskim dogovorom pet stranaka u vladi vodeća mjesta pripadaju stranci Socijalnih demokrata (SD) pa je Šarec tu stranku pozvao da mu što prije predloži nove kandidate za novog ministra i dva državna tajnika.

Od njih pak očekuje da "smire situaciju" u ministarstvu i "normaliziraju" stanje. No, Šarec je pozvao i zaposlene u ministarstvu da sami razmisle o uzrocima koji su doveli do takvog stanja, rekavši da je simptomatično da je prošle godine u njemu bilo više desetaka prijava službenika za mobing, te da se je to događalo i ranijih godina, prije dolaska ekipe koja sada odlazi.

Nakon što je afera u ministarstvu došla u fokus javnosti i medija, dosadašnji ministar branio se od optužbi, govoreći da se radi o političkom linču zbog kojih trpi i njegova obitelj i da je počinio samo manje greške.

Predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan izjavio je sredinom prošlog tjedna da njihov ministar zaslužuje kritiku i sankcije zbog manjih pogrešaka, ali ne i smjenjivanje, no da će stranka prihvatiti svaku odluku koju o tome donese premijer, koji na to po položaju ima pravo.

Marjan Šarec Smrt slovenskog službenika Kako je samoubojstvo preraslo u prvorazredni politički skandal

Riječ je o drugoj smjeni u koalicijskoj vladi Marjana Šarca od njena stupanja na dužnost prije manje od četiri mjeseca.
Na ostavku je u prosincu bio prisiljen dotadašnji ministar za koheziju Marko Bandelli, kojega se optuživalo da je, pred održavanje lokalnih izbora, prijetio kandidatu za načelnika u općini koju je prije vodio Bandelli da neće dobiti europska kohezijska sredstva bude li ustrajao na svojoj kandidaturi.

Uz to, Bandellija, člana stranke ministrice za infrastrukturu Alenke Bratušek, nekadašnje premijerke, u medijima su optuživali za osoran nastup prema suradnicima i nedostatak takta u javnoj komunikaciji, a smijenjen je unatoč tome što ga je predsjednica stranke pokušala braniti.

Slovenski premijer Marjan Šarec

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.