Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ubio se zbog mobbinga u ministarstvu kulture?

Tomaža B. navodno su ponižavali i prijetili mu, a morao je raditi i dodatne poslove
24. siječnja 2019. u 11:02 5 komentara 1664 prikaza
Marjan Šarec
Foto: Srdjan Zivulovic/REUTERS/PIXSELL

Slovenska vlada na čelu s premijerom Marjanom Šarcem pred velikim je izazovom nakon što je slovenska policija potvrdila da je po službenoj dužnosti pokrenula pretkazneni postupak kojim provjerava navodni mobbing u ministarstvu za kulturu koji je doveo do tragedije kad je zbog ministrova šikaniranja dugogodišnji zaposlenik tog ministarstva počinio samoubojstvo.

selidba Manja, ali uređenija VIDEO Analiziramo: Zašto Slovenci ostaju, a Hrvati odlaze iz zemlje

Ljubljanska je policija priopćila kako će “u slučaju da razlozi za sumnju budu potvrđeni, početi s pretkaznenim postupkom i o tome obavještavati državno odvjetništvo”. Prema pisanju portala i alternativnih medija, dugogodišnji službenik ministarstva Tomaž B., otac dvoje djece, ubio se nakon višemjesečnog “maltretiranja, ponižavanja i mobbinga” koji su nad njim provodili ministar kulture Dejan Prešiček i njegov zamjenik Jan Škoberne.

Isti portali tvrde da veliki mediji i vladajuća koalicija skandal pokušavaju zataškati jer vodeća mjesta u tom ministarstvu drže Socijaldemokrati (SD), bitni za opstanak vlade premijera Marjana Šareca. U međuvremenu, ministar Dejan Prešiček odbacuje optužbe ističući da je s premijerom Marjanom Šarecom već imao razgovor o spomenutom slučaju te kako se ne osjeća krivim za smrt zaposlenika ministarstva i da misli da nije napravio ništa što bi bilo uzrok tragedije. Sindikat zaposlenih u kulturi Glosa uputio je pismo premijeru Šarecu pozivajući ga da se slučajevi “mučenja, šikaniranja i mobbinga na radnom mjestu” istraže i raščiste, dodavši kako su šokirani samoubojstvom zaposlenika ministarstva kulture.

Ljubljanska banka Dogovor iz Mokrica Slovenija Hrvatskoj predala prosvjednu notu zbog odluke u slučaju Ljubljanske banke

Slovenski mediji navode da su ministra kulture dok je bio direktor ljubljanskog Konzervatorija za glazbu i balet zaposlenici optuživali za mobbing i prijetnje.

Premijer Šarec zbog toga je svog ministra kulture pismeno pozvao da se izjasni o optužbama i razjasni slučaj.

Portal “Požarreport”, čiji je vlasnik i izdavač slobodni novinar Bojan Požar, tvrdi da je iz više izvora među novinarima i u ministarstvu doznao da se dugogodišnji službenik ministarstva prošlog tjedna psihički slomio nakon trajnog maltretiranja ministra i njegovih suradnika koji su ga koristili kao privatnog vozača za članove njihovih obitelji iako mu to nije bio posao, a pri tome su ga, kažu ponižavali i prijetili mu.

>> Zašto je Slovenija naprednija od Hrvatske?

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih