Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preokret u europi

Slovačke izbore osvojiio proruski bivši premijer kampanjom za ukidanje pomoći Ukrajini

SMER-SSD party election campaign rally, in Banovce nad Bebravou
Foto: RADOVAN STOKLASA/REUTERS
1/13
01.10.2023.
u 07:09

Izlazne ankete davale su prednost PS-u, ali rezultati su išli u korist Fica i otvorili izglede da bi mogao osvojiti četvrti mandat kao premijer nakon što je vodio vlade 2006.-2010. i 2012.-2018.

Slovački ljevičarski bivši premijer Robert Fico pobijedio je svog progresivnog suparnika na parlamentarnim izborima nakon kampanje za ukidanje vojne pomoći Ukrajini. Fico će morati pridobiti saveznike za formiranje sljedeće vlade, pokazali su u nedjelju ukupni izborni rezultati.

Rezultati s 98 posto registriranih biračkih mjesta na subotnjim izborima pokazuju da vodi Ficova stranka SMER-SSD s 23,37 posto glasova. Slijedi liberalna Progresivna Slovačka (PS) sa 16,86 posto, a treća stranka je HLAS (Glas), koja bi mogla postati ključna za sastavljanje nove vlade, s 15,03 posto.

Fitzov bivši kolega i čelnik ljevičarskog HLAS-a, Peter Pellegrini, držao je otvorene opcije za buduće koalicije. Vlada koju bi vodili Fico i njegova stranka SMER-SSD pridružila bi članicu NATO-a Slovačku Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Europske unije o potpori Ukrajini, baš kao što blok nastoji održati jedinstvo u suprotstavljanju ruskoj invaziji.

To bi također signaliziralo daljnji pomak u regiji protiv političkog liberalizma, što bi mogao ojačati i konzervativni PiS ako pobijedi na izborima u Poljskoj kasnije ovog mjeseca.

POVEZANI ČLANCI:

Fitcova stranka je više nacionalistička i socijalno konzervativnija, kritizira socijalni liberalizam za koji kaže da je nametnut iz Bruxellesa. PS je liberalan u pogledu zelene politike, LGBT prava, dublje europske integracije i ljudskih prava.

"Želimo sve procijeniti, pa ćemo pričekati konačno prebrojavanje", rekao je Robert Kalinak, kandidat SMER-SSD-a i dugogodišnji Ficov saveznik, dodajući da će stranka u nedjelju komentirati potpune rezultate. Izlazne ankete davale su prednost PS-u, ali rezultati su išli u korist Fica i otvorili izglede da bi mogao osvojiti četvrti mandat kao premijer nakon što je vodio vlade 2006.-2010. i 2012.-2018.

VIDEO Dvije osobe ubijene u pucnjavi u Rotterdamu

Komentara 65

SI
sigmundfreud
11:49 01.10.2023.

Nisu Slovaci rusofili, oni samo koriste zdravi razum i vide kuda sve to ide. A ide k slabljenju EU i svih njenih članica.

NI
niko63
08:55 01.10.2023.

"Izlazne ankete davale su prednost PS-u" - znači ista globalistička priča kao i kod nas.

DE
Demokratura
10:20 01.10.2023.

Bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije