Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
karakteristična žena

Škotski eksperiment: Prosječna djevojka iz 40 naroda je ljepotica

'tete03_nnn_zad_290913'
Foto: ''
1/3
29.09.2013.
u 20:00

Kako to da su prosječna lica tako lijepa? Fotorobot prosječnih djevojaka pokazuje mlada lica s kožom bez greške i lijepih očiju.

Psiholozi sa sveučilišta u Glasgowu fotografirali su lica žena iz više od 40 naroda i napravili prosječno lice djevojke za svaki od njih. Kako su to učinili? Koristili su modernu verziju tehnike koju je izumio Sir Francis Galton, antropolog iz 19. stoljeća, poznat i kao bratić Charlesa Darwina, stavljajući jednu sliku preko druge, a škotskim znanstvenicima na raspolaganju je bila i računalna tehnologija.

Fotorobot prosječnih djevojaka pokazuje mlada lica s kožom bez greške i lijepih očiju. Kako to da su prosječna lica tako lijepa? Možda zato što su nedostaci uklonjeni uprosječivanjem jer su posebni, a zajedničke crte svima daju atraktivan izgled.

Znanstvenici su snimili stotine djevojaka i koristili metodu "kompozitnog portretiranja" koja se koristi i u istraživanjima onoga što se ljudima sviđa. Napravljeni su portreti djevojaka iz više europskih naroda, među njima su i Srpkinje, ali Hrvatica nema. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije