Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN ŽRTAVA

Škabrnjani su sretni zbog generala – i još čeznu za pravdom

škabrnja (1)
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/10
18.11.2012.
u 10:45

Srca su nam ove godine ispunjena čudnim mirom i radošću, komentirala su djeca poginulih branitelja

– Pozdravljam vas uime sve djece koja su prije dva dana prvi put zaplakala od radosti, uime djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja – rekla je Katarina Pavličić, čiji je otac poginuo u Škabrnji 18. studenoga 1991. Za nju, njezinu majku, prijatelje i sve stanovnike Ravnih kotara ovo je najtužniji dan u godini, dan u kojem se sjećaju svojih 90 mještana koje su zvjerski mučili i ubili pripadnici paravojnih četničkih postrojbi potpomognuti postrojbama JNA. Ipak, ove godine srca su im ispunjena nekim čudnim mirom i radošću, ali i nadom da će i oni dočekati pravdu za koju se bore već 21 godinu jer za pokolj u Škabrnji još nitko nije odgovarao.

Skinute sve stigme

– Razumijem gorčinu ovih ljudi, i ja sam ogorčen, ali, kako nam je poručio general Ante Gotovina, moramo se okrenuti budućnosti. Rat je gotov, skinute su sve stigme i pravda, iako spora, ipak je dostižna. Gotovina to najbolje zna i njegov primjer neka bude utjeha svima koji čeznu za pravdom – rekao je ministar obrane Ante Kotromanović, koji je u Škabrnju došao kao predsjednikov i Vladin izaslanik, ali i da bi osobno pružio potporu Škabrnjanima i braniteljima koji se pitaju kada će biti procesuirani svi koji su Škabrnju htjeli izbrisati s lica zemlje.

Budućnost, kojoj se moramo okrenuti, budućnost u kojoj će Škabrnjani dočekati svoju katarzu, bila je tema svih razgovora i govora službenih državnih izaslanstava, lokalnih čelnika, ali i propovijedi nadbiskupa zadarskoga mons. Želimira Puljića. – Vukovar i Škabrnja simbol su našeg stradanja i bolni podsjetnik žrtava koje su pale za samostalnost Hrvatske. Sada nam valja gledati u budućnost, a to nam je poručio i naš general Ante Gotovina, naglasio je. Iako, kažu, shvaćaju da general Gotovina sada ponajprije želi biti uza svoju obitelj, Škabrnjani su se potajno nadali da će im se on danas ipak priključiti u koloni sjećanja, osobito kad su ugledali njegova suborca, prijatelja i kuma Željka Dilbera.

Gotovina će doći

– Ante će doći, i u Škabrnju i u Vukovar. Rekao mi je da svima prenesem njegove pozdrave, da mu je Škabrnja uvijek u mislima, ali i Škabrnju i Vukovar želi posjetiti izvan protokolarnih ceremonija, objasnio je Dilber i naglasio da general svojim dolaskom nije želio zasjeniti odavanje počasti žrtvama.

– Gotovina je velik čovjek, ni na očev pogreb nije htio dolaziti jer nije želio da se od toga radi cirkus. Gotovina pripada cijeloj Hrvatskoj i nitko, ali baš nitko ne smije ga privatizirati i svojatati. I to Hrvati moraju znati, zaključio je Dilber.

>>Vukovar 21 godinu kasnije - tužna obljetnica pada grada heroja

Komentara 15

ST
steve
11:17 18.11.2012.

Ante, Ante svetinjo Hrvataaaaaaaa !

OB
-obrisani-
11:23 18.11.2012.

dzukula !?

OB
-obrisani-
11:27 18.11.2012.

stanimirović? pupovac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije