Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne žele biti Smetlišćani

Siščani kreću u prosvjede zbog opasnog otpada u Sisku i nuklearnog u Dvoru

Divlje odlagalište otpada u neposrednoj blizini Rafinerije Sisak
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
28.03.2019.
u 12:52

Povod su okupljanja građana najava izgradnje postrojenja Rijekatanka u Južnoj industrijskoj zoni, u naselju Pračno, a koja je zbog nepodnošljivog smrada otjerana iz Rijeke te preseljenje tvrtke za zbrinjavanje medicinskog otpada Remondis Medison u Sisak, a koja je zbog nepoštivanja propisa izgubila privremenu dozvolu za rad te su morali napustiti Jastrebarsko.

Građanska inicijativa „Siščani ne žele biti Smetlišćani„ okupljena na društvenoj mreži Facebook, uputila je gradonačelnici Siska i vijećnicima sisačkog Gradskog vijeća otvoreno pismo potaknuta zabrinutošću građana koju izaziva gomilanje tvrtki u gradu koje u svom poslovanju rade s opasnim i neopasnim kemijskim, medicinskim, zaraznim i inim otpadom, kao i pitanja vezana uz sanaciju i prenamjenu nekadašnjih industrijskih pogona kemijske industrije. Najavili su za 4. svibnja prosvjed u Sisku, a pridružit će se i prosvjedu koji je 10. travnja najavljen u Dvoru, protiv tamošnje izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada.

Povod su okupljanja građana najava izgradnje postrojenja Rijekatanka u Južnoj industrijskoj zoni, u naselju Pračno, a koja je zbog nepodnošljivog smrada otjerana iz Rijeke te preseljenje tvrtke za zbrinjavanje medicinskog otpada Remondis Medison u Sisak, a koja je zbog nepoštivanja propisa izgubila privremenu dozvolu za rad te su morali napustiti Jastrebarsko.

- Budući da građani nisu ranije informirani o aktivnostima vezanim uz dolazak ovih tvrtki u grad, javnost je revoltirana i traži odgovore – ističe se u priopćenju dodavši kako prisutni Siščani nisu bili zadovoljni ni nedavno provedenom javnom raspravom o Studiji utjecaja na okoliš postrojenja Rijekatanka jer su ostali bez traženih odgovora dok predstavnika Grada uopće tamo nije bilo.
Stoga su u pismu od SDP-ove gradonačelnice Kristine Ikić Baniček zatražili objašnjenja o tome kako se jedno do drugoga, na planiranoj lokaciji Rijekatanka, mogu graditi postrojenja za zdravu hranu i preradu mesnih prerađevina za što su ranije prodane parcele, te odlagalište i obrada opasnog otpada. Također pitaju zbog čega građani nisu informirani o takvim projektima, pozivajući se na prava iz Aarhuške konvencije.

- U širem kontekstu gledano, na razini županije Sisačko moslavačke županije, građani su zabrinuti zbog sve češćih aktivnosti vezanih uz najave odlaganja nuklearnog otpada u Čerkezovac pokraj Dvora, azbesta u Glinu, zagrebačkog komunalnog otpada u Novsku te neviđenom devastacijom šuma i uništenjem životinjskih staništa u županiji. Sve to Sisačko-moslavačku županiju i grad Sisak kao njezino središte, polako u percepciji javnosti profilira kao mjesto koje će za koju godinu biti prepoznatljivo po zagađenju, toksinima, potencijalnim ekološkim bombama te opasnom, neopasnom i svakom drugom otpadu što nije smjer razvoja kojeg građani doživljavaju kao pozitivan i poželjan– ističe se u priopćenju Građanske inicijative.

VIDEO Kako odvajati otpad: Kamo s mesom ili pelenama?

Ključne riječi

Komentara 2

WE
westsouth
14:31 28.03.2019.

Nedaj to Kristina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije