Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KVALITETA ZRAKA

Oko kompostane se širi neugodan miris, a treba joj nova okolišna dozvola

Kompostana Prudinec
Foto: Borna Filic/PIXSELL
20.03.2019.
u 09:05

U raspravu o sudbini postrojenja Zrinjevca na Jakuševcu u kojem se biootpad razgrađuje na otvorenom građani se mogu uključiti do 10. travnja.

Ovisno o vrsti otpada, razgradnja na otvorenom traje između dva i četiri mjeseca, a mirisi od toga nisu nimalo ugodni, kažu nam stanovnici Novog Zagreba - istok koji žive u neposrednoj blizini kompostane Jakuševec. Iste one za koju do 10. travnja traje javna rasprava jer se za nju mora ishoditi nova okolišna dozvola.

Kapacitet 32 tisuće tona

Dokument je to kojim se, u biti, omogućuje rad postrojenja, odnosno kojim se potvrđuje da je sve u skladu sa zaštitom prirode, a izdaje ga Ministarstvo okoliša. Obveza postrojenja, ili u ovom slučaju Zrinjevca čija je kompostana, odnosno Grada pod čijom je kapom Zrinjevac, izrada je stručne podloge zahtjeva za dozvolu, u kojoj se objašnjava i kako kompostana radi, gdje se nalazi te što emitira u zrak, vodu i tlo.

– Redovita je to procedura za dobivanje dozvole, javne rasprave mora biti, građani imaju vrijeme u kojem mogu izraziti eventualnu brigu zbog rada kompostane, ali vjerujemo da će sve proći u redu – kažu nam u Gradu, odbacujući nagađanja iz Novog Zagreba, u kojem su se već pojavile špekulacije da će se odlagalište biootpada širiti i natkrivati kako bi se upravo tamo dovozio biootpad iz kućanstava, budući da gradnja glavne kompostane, koja bi trebala biti u Novskoj, još nije počela. Za proširenje postrojenja na Jakuševcu jednostavno nema potrebe, kažu u Gradu, jer je oporabitelj biootpada odabran i obavlja svoj posao.

– U budućnosti ćemo svakako nastojati da i kompostanu Zrinjevca riješimo tako da bude ekološki još bolja – kažu u Gradu, dok u studiji koja je priložena za dobivanje okolišne dozvole stoji da se na Jakuševcu procesuira i razgrađuje do 32 tisuće tona biorazgradiva otpada godišnje. Potencijalni je problem za stanovnike, koji su od tog procesa udaljeni oko kilometar, upravo razgradnja.

“Pri kompostiranju, osim ugljikova dioksida i vodene pare, može doći i do pojave neugodnih mirisa, koji nastaju kao posljedica biorazgradnje organske tvari”, objašnjava se u studiji za dobivanje dozvole, koja se može vidjeti samo u zgradi gradske uprave, u GČ Novi Zagreb - istok u Aveniji Dubrovnik 12 i MO Jakuševec, Gata 1.

Cezaru otpad s ulica

Do izrade nacrta dozvole, međutim, Grad se obvezao uspostaviti praćenje kvalitete zraka. Što se oporabe biootpada iz kućanstava tiče, taj je posao dobila zajednica ponuditelja Biootpad, Bioplinara Organica Kalnik, Bioplinska elektrana Orehovec iz Križevaca te Unija nova iz Zagreba. Upravo oni bili su najbolji na natječaju raspisanom još lani u listopadu, koji je Grad procijenio na 45 milijuna kuna. Pet će milijuna kuna, mislili su tada u gradskoj upravi, otići na oporabu otpada s ulica, a 40 milijuna kuna na onu iz kućanstava. Na kraju se pet milijuna kuna i plaća tvrtki Cezar za biorazgradivi otpad koji ostane nakon čišćenja ulica, dok će godina dana oporabe biootpada iz kućanstava, restorana, ugostiteljskih i maloprodajnih objekata stajati 66,2 milijuna kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije