Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rješavanje krize

Sirija prihvatila mirovnu inicijativu Arapske lige uz amandmane

walid muallem, valid mualem
AFP/PIXSELL
19.12.2011.
u 16:36

Promatračima će biti zajamčeno kretanje uz vojno osiguranje, no ipak neće moći posjećivati osjetljiva vojna područja.

Sirija je potpisala sporazum koji dopušta nadzor primjene inicijative Arapske lige kojom bi se završilo nasilje nad prosvjednicima, prenosi BBC. Dosad je u neredima poginulo više od 5000 ljudi, a broj raste gotovo svakodnevno, pa je tako i u ponedjeljak ubijeno šest civila.

Kako je obznanio sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem, do dogovora je došlo nakon što je Arapska liga prihvatila neke amandmane na kojima je Sirija inzistirala. Dodao je da je sirijska vlada odlučila prihvatiti mirovnu inicijativu jer je željela pomoći u pronalasku "političkog rješenja".

– Želimo izaći iz krize i izgraditi sigurnu, modernu Siriju, Siriju koja bi bila demokratski uzor – rekao je Mualem dodajući da će Sirija strane promatrače dočekati s dobrodošlicom.

Mualem je rekao kako je zadovoljan što će promatrači na svoje oči moći vidjeti kako su u Siriji prisutne naoružane terorističke skupine, što, kako je rekao, ne žele priznati mnoge zemlje. Mualem je također otkrio da je ratifikaciju plana Siriji savjetovala i Rusija, njihov dugogodišnji partner.

Inicijativa uključuje povlačenje vojnih snaga iz urbanih dijelova zemlje i puštanje pritvorenika. Promatračima će biti zajamčeno kretanje uz vojno osiguranje, no ipak neće moći posjećivati osjetljiva vojna područja.

Glavni tajnik Arapske lige Nabil al-Arabi rekao je da će njegov pomoćnik predvoditi skupinu koja će otputovati u Siriju ovaj tjedan kako bi pripremila dolazak promatrača. Zasad je u igri stotinjak imena, uključujući predstavnike vlada i nevladinih organizacija, a oni će imati jednomjesečni mandat uz mogućnost produženja uz pristanak obje strane.

Komentara 19

TI
Tatanka-Iyotanka
17:38 19.12.2011.

Ti baš imaš \"objektivne\" komentare....bartolino

RE
@rea
17:39 19.12.2011.

Too little, too late. S jedne strane, bolje i sekularni diktator nego li krvoproliće po etno-konfesionalnoj liniji. S druge strane, prekasno. Previše je mrtvih na obje strane. I puno naoružanih koji traže osvetu.

OB
-obrisani-
17:01 19.12.2011.

Assad i njegov rezim se zele odrzati na vlasti po svaku cijenu. Kritikuju zapadne zemlje kao i arapske zemlje za mijesanje u sirijsku politiku, a u isto vrijeme ne dozvoljavaju stranim novinarima da posjete Siriju. Ono nekoliko novinara sto se kradom uspjeli ubaciti u Siriju i provesti tamo nekoliko dana su donijeli sa sobom potresne slike o sirijskoj vojsci koja puca cak i na djecu. Na primjeru Assada moze se vidjeti sto vlast ucini od covjekove psihe. Kad je diktator spreman da ubija vlastiti narod da bi se odrzao na vlasti to sve govori da je njegovo stanje svijesti potpuno poremeceno. Covjek cak izjavljuje za novine da samo ludjak ubija vlastiti narod! A izbjeglica iz Sirije je prepuna Turska, Libanon i druge zemlje. Turizam u Siriji je potpuno unisten, sankcije unistavaju privredu, mrznja se siri drzavom, a uzrok svega je diktator koji ne zeli da ode...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije