Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

SIPA uhitila osmoricu bivših pripadnika Armije BiH zbog masakra nad Hrvatima

Ilustracija
Foto: Zoran Grizelj/PIXSELL
08.11.2018.
u 16:59

Osumnjičeni su da su počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti počinjen na lokalitetu Križančeva Sela, Šafradina i Dubravice

Pripadnici državne policijske agencije (SIPA) uhitili su u četvrtak osmoricu Bošnjaka, bivših pripadnika Armije BiH optuženih za ratni zločin u Križančevu selu.

Prema priopćenju Državnog odvjetništva BiH osumnjičeni, a među njima su i bivši zapovjednici te pripadnici Armije BiH, uhićeni su na više lokacija u BiH zbog sumnji da su počinili jedan od najtežih ratnih zločina nad Hrvatima u ratu 90-ih.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Državnog odvjetništva uhićeni su Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Almir Sarajlić, Šaćir Omanović, Kasim Kavazović u Sadik Omanović.

Osumnjičeni su za vrijeme hrvatskog-bošnjačkog rata kao zapovjednici i pripadnici Armije BiH s područja Središnje Bosne i Viteza, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata, navodi državno odvjetništvo. 

Osumnjičeni su da su počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti počinjen na lokalitetu Križančeva Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. prosinca 1993. ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i za brutalnu smrt i komadanje dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti, zatim za pljačkanje i uništavanje imovine.

Tijela ubijenih razmijenjena su 40 dana nakon zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsijecanja dijelova tijela, stoji u priopćenju Državnog odvjetništva BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih nadležni tužitelj donijet će odluku o zadržavanju osumnjičenih u pritvoru.

Današnje uhićenje smatra se početkom procesuiranja jednog od najstrašnijih ratnih zločina počinjenih prije 25 godina. Pokolj u Križančevu Selu dogodio se 22. i 23. prosinca 1993. u središnjoj Bosni u sklopu velike vojne operacije bošnjačke Armije BiH protiv Hrvatskog vijeća obrane. Tada su u borbama ubijena 44 vojnika, a prema podacima hrvatske strane veliki broj njih likvidiran je nakon zarobljavanja. Još njih 30 odvedeno je nakon zarobljavanja te naknadno likvidirano. Tijela tih ljudi također su bila teško unakažena.  Zločin u Križančevu Selu nije procesuiran ni pred Haaškim tribunalom.

Po podacima hrvatske strane u U Križančevu selu je ubijeno više od 70 hrvatskih civila i vojnika.

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Ključne riječi

Komentara 31

MA
marsovac
17:37 08.11.2018.

ma stvarno,.....ma ne, to je zabuna,.......nisu oni nista jadni,.......................... zene i dijecu poslali nam u Hrvatsku da ih zbrinemo i hranimo, a oni udri po Hrvatima u BiH,.................to su muslimani, boossnnjaci,.....stvaraoci iznetbegoviceve zapadne turske. fuj

MI
miki45
17:44 08.11.2018.

a mi njih hranili i pomagali misleci da ce nam pomoci da se oslobodimo od srba a oni tako ubijaju hrvate

DU
Deleted user
19:03 08.11.2018.

U proslom ratu bosanski Muslimani protjerali su 140 000 Hrvata. Spalili vise od 400 katolickih objekata.Izvrsili maskr nad desetcima sela. Ljude su mucili i ubijali u vise od 300 logora. Potpuno su protjerali Hrvate : Sarajeva,Kaknja,Fojnice,Kreseva,Bugojna,Zavidovica,Kraljeve Sutjeske,Konjica,Jablanice i Starog Travnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije