Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tijela nisu nađena

Za ratni zločin u Dardi prijavljen V.B., komandir mjesne Stanice milicije

Domovinski rat
Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija
18.10.2018.
u 13:07

Istražitelji vjeruju, naime, kako komandir nije spriječio ni sankcionirao ubojice petorice hrvatskih civila te jednog pripadnika Specijalne jedinice policije PU osječko-baranjske

Za ratni zločin u Dardi nad petoricom civila i jednim hrvatskim policajcem, osumnjičen je V.B. (61), dvojni državljanin Hrvatske i Srbije. Izvijestio je to MUP nakon kriminalističkog istraživanja. U inkriminirano doba, od rujna 1991. do ožujka 1992., V.B. je bio komandir Stanice milicije u Dardi, a propustio je, sumnja se, "voditi dužnu skrb o osobama koje su pripadnici milicije protupravno lišili slobode i zarobili, mučili i na kraju ubili".

Istražitelji vjeruju, naime, kako komandir nije spriječio ni sankcionirao ubojice petorice hrvatskih civila – Đure Lalića (1931.), Zdravka Gerenčira (1958.), Zvonka Fučeca (1960.), Ilije Lukača i Josipa Banića (1942.) te Franje Majsana (1960.), pripadnika Specijalne jedinice policije PU osječko-baranjske.

- Posmrtni ostaci Đure Lalića i Josipa Banića ekshumirani su na grobljima u Belom Manastiru i Dardi, u travnju 1998. i listopadu 1999. godine, a obdukcijom je utvrđeno da su obojica preminula nasilnom smrću. Posmrtni ostaci Zdravka Gerenčira, Zvonka Fučeca, Ilije Lukača i Franje Majsana još uvijek nisu pronađeni - priopćio je MUP.

Sumnjiči ga se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te protiv ratnih zarobljenika, na štetu pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH. Podnesena je, stoga, kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

Pogledajte video: Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

 

Ključne riječi

Komentara 9

BA
bakulušić
14:18 18.10.2018.

Ma, nije trebalo žuriti, čovjek je možda još živ!

Avatar siva_sova
siva_sova
17:25 18.10.2018.

počela je adeze udba uzimati po par optužnica koje stoje namjerno već 25 godina u ladicama samo da se smiri i prevari narod ...

RI
rightside
17:55 18.10.2018.

ma dajte, a sta sa onim "zamjenikom" pupavca, od njega ste odustali?? onog iz vukovarskog komunalca takoder necete dirat,zar ne??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije