Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIRTUALNI PROSVJED

Sindikati postavili zahtjeve Vladi: Hitno uvedite sustav kontrole državnih potpora

Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/7
01.05.2020.
u 20:46

Nediljka Buklijaš, moderatorica e-prosvjeda, ustvrdila je da je kriza pokazala kolika je vrijednost radnika za funkcioniranje društva i svakodnevni život.

Masovnih okupljanja nema, ali je SSSH na Praznik rada organizirao prvi virtualni prvosvibanjski prosvjed. Od 11 do 12 sati pod sloganom “Radnicima hvala, ali prvo prava” na platformi Zoom okupio se maksimalni broj sudionika – stotinjak, a pojedini su radnici iz raznih sektora govorili o svojim iskustvima tijekom ove krize.

Dokle seže pohlepa

U zdravstvu na početku nismo imali nikakvu opremu za rad s oboljelima od COVID-19. Pojedini ravnatelji nisu poštovali upute ministra, već su radnike tjerali na slobodne dane i godišnje odmore, a prekovremene nisu plaćali. Traže od radnika da sedam ili 14 dana borave u ustanovi, da ne idu k svojim obiteljima, javnost plješće zdravstvenim radnicima, a istovremeno se razmišlja o ukidanju prava iz kolektivnog ugovora. To je nemoralno. HUP traži izmjene ZOR-a prema kojima bi mogli određivati visinu plaće i neisplatu! Pa dokle seže pohlepa pojedinih poslodavaca?! – zapitao je Stjepan Topolnjak, medicinski tehničar iz Čakovca.

Nediljka Buklijaš, moderatorica e-prosvjeda, ustvrdila je da je kriza pokazala kolika je vrijednost radnika za funkcioniranje društva i svakodnevni život.

– Vrijeme je za novu paradigmu društveno-ekonomskog razvoja, onu s ekonomskom demokracijom i temeljenu na socijalnoj pravednosti – ustvrdila je. SSSH je Vladi, Saboru, HUP-u i HGK-u poslao “prvomajsku čestitku” u obliku 12 zahtjeva i poruke da radnicima zahvalnost  nije dovoljna, već im trebaju bolja prava koja će se poštovati. Radnici su poručili da neće dopustiti izmjene radnog zakonodavstva na svoju štetu.

1/7

Prvo, u dodjeli potpore za očuvanje radnih mjesta treba hitno uspostaviti efikasan nadzor, a poslodavci koji koriste potporu radnike trebaju zadržati tri mjeseca nakon prestanka potpore. Treba provesti ključne reforme radi veće efikasnosti i kvalitetnije organizacije rada, a ne smanjivanja plaća. Traže i uspostavu nadzora primjene kolektivnih ugovora, s većim ovlastima inspekcije rada i javnim ovlastima sindikata-potpisnika. Traže i provođenje Europskog stupa socijalnih prava te povećanje minimalne plaće na 4000 kuna neto. Žele vraćanje progresivnog oporezivanje dohotka i snažnije oporezivanje imovine i dobiti te hitno definiranje koraka za jačanje javnog zdravstva. Treba povećati mirovine stečene radom. Traže podizanje kvalitete i dostupnosti obrazovnog sustava. Drže da treba trajno zadržati sve digitalne usluge javne uprave pokrenute tijekom krize, povećati javne investicije i poticati privatne radi promjene strukture ekonomije prema industriji 21. stoljeća. Traže očuvanje i poticanje domaće proizvodnje i poljoprivrede radi postizanja samoodrživosti Hrvatske, uz odgovarajuću pomoć i potpore izvoznicima.

Najprije domaća proizvodnja

– Veliki benefit krize trebalo bi biti da ulaganje u domaću proizvodnju i industriju postane pravilo, a uvoz samo nužda. Ova je kriza probudila sve sablasti neoliberalnog kapitalizma, koji u svakoj krizi vidi priliku za profiterstvom, nepoštovanjem i umanjivanjem prava radnika. Dokaz tome je HUP, koji je u dogovoru s Vladom skovao plan mjera putem kojih će podijeliti privatnim poduzetnicima više desetaka milijardi kuna i, kao „šlag na tortu“, tražiti izmjene Zakona o radu, u svoju i u korist Vlade. SSSH je prvi inzistirao na transparentnoj objavi imena poslodavaca koji su iskoristili potporu Vlade. Pandemija mora biti prilika da gradimo bolje društvo – rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH. 

Komentara 1

DU
Deleted user
21:23 01.05.2020.

Što u EU znači uvozna roba? Roba proizvedena izvan Hrvatske može se prodavati kod nas sve dok za nju postoji interes. Ne može se npr. raditi u mljekarskoj industriji a kupovati mliječne proizvode proizvedene izvan Hrvatske..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije