Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regionalni razvoj

Šest zagorskih općina koristit će pomoć za nerazvijena područja

'Zagorje, Stubičke Toplice, središte Stubičkih Toplica, snimio: Mladen Kukas'
Foto: ''
1/3
19.08.2010.
u 11:35

Pravo na pomoć imat će oni koji imaju indeks razvijenosti manji od 75 posto, a to su Desinić, Zagorska Sela, Budinščina, Petrovsko, Jesenje i Lobor

Prema novoj Odluci o razvrstavanju gradova i općina prema stupnju razvijenosti, u Krapinsko-zagorskoj županiji će pravo na mjere za potpomognuta područja od iduće godine imati općine Desinić, Zagorska Sela, Budinšćina, Petrovsko, Jesenje i Lobor.

Gubljenje statusa

Iako su dosad zbog statusa brdsko-planinskog područja ili posebne državne skrbi imale određene povlastice, općine Đurmanec, Novi Golubovec, Radoboj, Stubičke Toplice i Kraljevec na Sutli, od iduće godine, prema Zakonu o regionalnom razvoju, gube povlašteni status jer im je indeks razvijenosti veći od 75 posto od državnog prosjeka. Novi zakon stupa na snagu 15. srpnja 2011. godine, kada se i službeno ukida status brdsko-planinskog područja i područja posebne državne skrbi te se uvodi termin potpomognutih područja. Direktorica Zagorske razvojne agencije Ines Kos rekla nam je kako će mještani u općinama koje će država potpomagati, imati pravo na osobnu olakšicu od 3200 kuna, poduzeća u tim nerazvijenim područjima bit će oslobođena poreza na dobit, a novac za fiskalno poravnanje koje će pristizati iz državnog proračuna bit će strogo namjenska i dobivat će ga samo općine koje budu imale gotove programe i projekte.

Neki dobivaju, neki gube

Stubičke Toplice, uz grad Zabok, jedina u Zagorju ima indeks razvijenosti veći od sto, točnije 104,6. - Gubljenjem statusa brdsko-planinskog područja proračun Općine Stubičke Toplice bit će manji za 1,2 milijuna kuna godišnje. To znači da će se iduće godine za toliko smanjiti i izdaci za asfaltiranje cesta, vodovod, kanalizaciju, javnu rasvjetu i dr. - rekao je načelnik Stubičkih Toplica Vladimir Bosnar. Načelnik Radoboja Anđelko Topolovec rekao nam je pak kako se oni unatoč gubljenju statusa brdsko-planinskog područja nadaju kako će od države dobivati čak milijun kuna više. "Svi gradovi i općine koje imaju proračun po stanovniku manji od 2500 kuna, dobivat će razliku iz državnog proračuna. Kako mi imamo po stanovniku samo 2285 kuna, po svakom stanovniku trebali bismo dobiti razliku od države, što bi u konačnici iznosilo više od milijun kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije