Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NANOŠENJE GOSPODARSKE ŠTETE'

'Šeik' sa sankcioniranom imovinom tužio vodstvo Fortenove

Prodaje se Fortenova grupa
Foto: Borna Filic/PIXSELL
01.10.2023.
u 12:19

Alketbijeva tvrtka SBK ART je u zadnjem danu prije isteka roka kad je bilo moguće legalno kupiti udio sankcionirane Sberbanke od 41,82 posto, a nakon propasti preuzimanja od strane mirovinskih fondova, kupila udio te ruske banke

Saif Jaffair Markhan Alketbi, poznatiji kao "šeik Alketbi", podnio je tri kaznene prijave protiv vodstva Fortenova grupe: Fabrisa Peruška, Damira Spudića, Pavla Vujnovca i ostalih članova upravnog odbora kompanije te kompanija Open Pass, Enna Fruit i ostalih zbog nanošenja gospodarske štete Fortenova Grupi. Podnio je i zahtjev za privremenom mjerom kojom bi se onemogućilo njegovo izvlaštenje i spriječilo daljnje poteze upravnog odbora kojim se nanosi šteta kompaniji i smanjuje njezina vrijednost. Alketbi je ranije podnio i zahtjev Općem sudu EU u cilju da se tvrtka SBK ART makne s popisa sankcioniranih zbog rata u Ukrajini, ali i tužbu Ustavnom sudu te zatražio donošenje privremene mjere zabrane raspolaganja imovinom Fortenova grupe u Hrvatskoj, poručili su iz njegova tima.

Kaznena prijava protiv članova upravnog odbora i tvrtke Enna Fruit opisuje postupak kojim je Enna Fruitu osiguran lukrativan poslovni odnos na štetu Fortenova grupe, odnosno Konzuma Plusa i Mercatora sklapanjem ugovora o posredovanju u nabavi, a kojim se povećavaju troškovi nabave Konzuma i Mercatora. Istovremeno se Enna Fruitu osigurava izniman rast prihoda i dobiti te imovinska korist od 1,95 milijardi kuna, kažu.

U drugoj kaznenoj prijavi upozorava se da manjinski dioničar s 28,14 posto kupljenih za 150 milijuna eura kontrolira Fortenova grupu te štetnim odlukama o prodaji imovine, ugovorima o najmu te ugovorima o nabavi umanjuje vrijednost kompanije radeći za interese jednog dioničara. Upravni odbor Fortenova grupe donosi odluke koje su tvrtki Open Pass i tvrtkama povezanim s tim društvom tako su osigurale nepripadnu imovinsku korist ne manju od 100 milijuna eura.  Upravni odbor je ugovorima o prodaji nekretnina Konzuma plus nanio direktnu štetu Fortenova grupi, navedeno je u trećoj kaznenoj prijavi. Nekretnine u Radničkoj ulici i na Črnomercu prodane su ispod tržišne cijene uz nepovoljno ugovoreni najam tvrtkama čiji su vlasnici poslovno povezani s tvrtkom Open Pass, a čime je umanjena vrijednost Fortenova grupe.

POVEZANI ČLANCI:

- Upravni odbor Fortenova Grupe donosi odluke na štetu kompanije te su nezakonito i cinično iskoristili prednost privremenog statusa SBK-Art-a, kao subjekta pod sankcijama. Koristili su činjenicu da SBK-Art, kao najveći dioničar Fortenova Grupe, ne može osujetiti te odluke, kojima se grubo krši zakon. Protiv toga ću se boriti svim pravnim sredstvima u nastojanju da zaštitim ne samo svoja vlasnička prava već i interese Fortenova grupe. Ugovorima o najmu, prodaji imovine, ugovorima o posredovanju u nabavi te ostalim odlukama upravnog odbora u kojem Open Pass, koji posjeduje manjinski udio u tvrtki, kontrolira četiri od sedam članova, nanosi se direktna šteta kompaniji u korist tvrtki u vlasništvu Pavla Vujnovca i njegovih poslovnih partnera. Pokušaj prodaje Fortenova grupe kroz proces kojeg je menadžment tvrtke započeo krajem travnja ove godine nije ni na koji način imao za cilj dobrobit same tvrtke. I danas postoji ozbiljan rizik da kompanija padne u ruke samo jednog suvlasnika. Fortenova grupa je strukturno važna kompanija s utjecajem na egzistenciju milijuna ljudi u Hrvatskoj i cijeloj regiji. Zato se ne može i ne smije prodati kroz zakulisni dogovor - glasi izjava Alketbija.

Alketbijeva tvrtka SBK ART je u zadnjem danu prije isteka roka kad je bilo moguće legalno kupiti udio sankcionirane Sberbanke od 41,82 posto, a nakon propasti preuzimanja od strane mirovinskih fondova, kupila udio te ruske banke. Istraga koju su nakon objave te transakcije početkom studenoga provele mjerodavne državne službe pokazala je da je Alketbi kupio SBK ART kreditom Gazprombanka, banke u vlasništvu plinskog diva Gazproma. SBK ART je u međuvremenu stavljena pod sankcije, imovina blokirana i njegovi predstavnici nisu imali pravo glasanja na skupštini dioničara, što je potvrdio i nizozemski sud, kazavši da su, ukratko, glasovi kao imovina i na njih se primjenjuju mjere ograničenja. Istraga je otkrila niz indicija koje ukazuju da je arapski investitor samo paravan u čitavoj priči i da iza te transakcije stoje hrvatski državljani s razgranatim biznisom u Rusiji.

Komentara 1

Avatar Crni labud
Crni labud
13:15 01.10.2023.

Kojem sudu je tužba upućena? Sudu partije, visokom časnom sudu HDZ-a ili nekom drugom sudu u zemlji ili inozemstvu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije