Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šef Hrvatskih voda najavio projekt vrijedan više od 100 milijuna kuna za rješavanje poplava

Realno je očekivati da će nam za to trebati pet godina, izjavio je Đuroković novinarima prilikom obilaska poplavljenog područja u Kokorićima pokraj Vrgorca
13. prosinca 2020. u 19:04 7 komentara 374 prikaza
Nastavlja se borba s poplavom u Kokorićima
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u nedjelju je izjavio kako je planirano da se u sljedećih pet godina izgradi sustav odvodnje voda s vrgoračkog područja vrijedan više od 100 milijun kuna koji će spriječiti poplave kao što su bile ovotjedne.

Nastavlja se borba s poplavom u Kokorićima POPLAVA U KOKORIĆIMA 'Ovo je strašno! Najžalosnije je što će trajati još najmanje 4-5 dana'

"Očekujemo da ćemo s više od 100 milijuna kuna riješiti problem, treba provesti studiju utjecaj na okoliš, izgraditi glavne projekte i konačno izgraditi novi hidrotehnički tunel. Realno je očekivati da će nam za to trebati pet godina", izjavio je Đuroković novinarima prilikom obilaska poplavljenog područja u Kokorićima pokraj Vrgorca.

Video: Evakuacija mještana i gradnja zečjih nasipa u poplavljenom selu Kokorići

Objasnio je kako će se završetkom izgradnje tog sustava situacija na vrgoračkom području uvijek moći držati pod kontrolom u sprječavanju poplava i tako omogućiti nesmetanu poljoprivrednu proizvodnju na tom području koja je, kako je naglasio, vrlo intenzivna i od koje mnogi u tom kraju žive.

Đuroković je rekao da se na oko 200 četvornih kilometara slivnog područja Vrgorskog polja i polja Rastok slijevaju sve vode koje dotiču u to područje, a sadašnji tunel Krotuša nema dovoljno kapaciteta za odvodnju tih voda te je potrebno nadograditi kapacitete odvodnje.

NEPOGODA Selo Kokorići odsječeno od svijeta: Ovakvu poplavu ne pamte ni najstariji iz okolice Vrgorca

"U ovom trenutku evakuacijski (odvodni) kapacitet ukupno iz Vrgorskog i Rastočkog polja  iznosi oko 80 kubičnih metara u sekundi, a tek izgradnjom tunela Vrgorac 2  mi bismo to povećali za još 60 do 70 kubičnih metara u sekundi, odnosno kapacitet odvodnje bi bio oko 150 metra kubičnih metara u sekundi čime više ne bi svjedočili ovakvim poplavama", poručio je Đuroković.
Podsjetio je kako su Hrvatske vode  u 2016. godini započeli s izradom studije koja se odnosi na povećanje odvodnih kapaciteta s vrgoračkog područja i ta je studija uz potporu sredstava Europske unije završena 2018. godine.

"Ministarstvo gospodarstva  i održivog razvoja  će nadalje poticati konačno rješenje,  a to znači izgraditi još jedan dodatni tunel u dužini od gotovo četiri kilometra koji bi vode uputio prema jezeru Birina i tako bi povećali kapacitet (odvodnje)," rekao je Đuroković.
Dodao je kako postoji već odabran model rješenja tog hidrotehničkog tunela.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Nikša Bratoš pružio pogled iza scene velike glazbene karijere i otkrio kako se živi od glazbe u Hrvatskoj
  • prokurator:

    "Šef Hrvatskih voda najavio projekt pranja novca u kojem će zamračiti više od 100 milijuna kuna za rješavanje poplava."

  • spoter:

    G Đurković vaša ostavka je jeduno mjerilo , jeli moralo doć prvo do poplava pa onda da se počne razmišljat o sprečavanju istih. Samo u Hrvatistanu se događa , jer se postavljaju "stručni" ljudi na pozicije gdje se odlučuje o ... prikaži još!uje o ljudskim sudbinama dokle.

  • vidum:

    Problem ne poznajem dovoljno dobro, pa ću vjerojatno reći nešto krivo. Razmišljam o tome da bi bilo puno jeftinije izgraditi desetak novih kuća na povišenom terenu, umjesto ovih koje poplavljuju.