Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preslagivanje

SDP za smjenu Vlade nema većinu, ali ima podršku HSP-a i Lesara

\'26.08.2010., Zagreb -    Hrvatski Sabor, Izvanredna sjednica o rebalansu proracuna RH. Izvjestaj o rebalansu podnjela je premijerka .Oporbeni zastupnici ostro su kritizirali rebalans proracuna, a me
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
19.10.2010.
u 12:21

Vlada ima rok osam dana od uvrštavanja zahtjeva u dnevni red da o njemu Saboru dostavi mišljenje.

SDP će danas na temelju prikupljenih potpisa u saborsku proceduru poslati prijedlog odluke o uvrštavanju u dnevni red točke o izglasavanju nepovjerenja Vladi. Do rasprave i glasanja mora proći najmanje sedam, a najviše 30 dana. Vlada, pak, ima rok od osam dana od uvrštavanja zahtjeva u dnevni red da o njemu Saboru dostavi mišljenje.

Potpisi petine zastupnika

Ako takav zahtjev SDP-a ne dobije potrebnu većinu (77 zastupnika), u sljedećih šest mjeseci ne može se ponoviti zahtjev za smjenom Vlade. Ako bi Vladi bilo izglasano nepovjerenje, predsjednik Republike Hrvatske raspisao bi izbore u roku od 30 do 60 dana. Za tu inicijativu potrebni su potpisi petine zastupnika, dakle 31 zastupnika, a za izglasavanje nepovjerenja Vladi potrebno je 77 glasova zastupnika.

Inicijativu je lako pokrenuti jer SDP ima 54 zastupnika (izuzmu li se glasovi Ivice Pančića, koji je napustio SDP, i Zorana Vinkovića, koji je danas to također učinio), tu su i četiri zastupnika HNS-a, tri IDS-a i jedan HSU-a. Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista kaže da će glasovati za nepovjerenje Vladi, a inicijativu neće potpisati jer to od njega SDP nije zatražio. Predsjednik HSP-a Daniel Srb kaže da su spremni podržati nove izbore, ali ne i preslagivanje stanja.

– HSP ne prihvaća nova preslagivanja u Saboru političkom i interesnom trgovinom. Oporba ima samo želju rušenja Vlade, dolaska na vlast i kontrole državnih sustava putem stranačkih nestručnih kadrova. O nepovjerenju Vladi glasat ćemo isključivo kao putu prema izvanrednim izborima, no nećemo podržati preslagivanje većine u kojem će osnažiti interesne skupine poput SDSS-a – ističu u HSP-u. Inače, u Sabor se 21. listopada vraća Đurđa Adlešič, koja će voditi Klub nezavisnih zastupnika, a njezinu zamjeniku A. Korušecu prestaje mandat.

HDZ računa na Drmića

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Damir Sesvečan za srijedu je sazvao i sjednicu na kojoj će raspravljati o aktiviranju mandata Ive Sanadera i stavljanju u mirovanje mandata Mladena Barišića, koji je na dan odmrznuo i opet zamrznuo mandat. Oporbeni članovi MIP-a prigovorili su mu što o Sanaderu i Barišiću nisu raspravljali kad i o povratku Đ. Adlešič. Arsen Bauk (SDP) čak je ustvrdio da je to zato što na sjednicu nije došao Ivan Drmić (HDSSB), a HDZ računa na njegov glas jer se boji da će Ratko Gajica (SDSS) biti za Sanaderov povratak pa bi tada Drmićev glas bio ključan.

Komentara 51

OB
-obrisani-
14:32 19.10.2010.

eureka001 ++++++++++++++++++++++++++++++++++++ je si li kad bio na blesimetru????

KU
kukuriku
14:50 19.10.2010.

eko,..sada cé Milacé napraviti-Boljsevicku revoluciju...\"jabuka ne pada, daleko od stabla\"...!!

Avatar comparator
comparator
13:04 19.10.2010.

Nemam vjere u Milanovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije