Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUBI UTJECAJ

SDP nestaje u Dalmaciji i Slavoniji, u čak četiri županije ostao bez ičega

bernardić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
05.06.2017.
u 19:50

Klarin smatra da je to poražavajuća činjenica za SDP, ali i za ljevicu u Hrvatskoj jer njezini birači u tim županijama više nemaju oslonca i SDP, naglasio je, jednostavno više nije faktor na tom području

SDP-ov načelnik općine Tisno i saborski zastupnik Ivan Klarin pozvao je predsjednika SDP-a Davor Bernardića da podnese ostavku nakon jako loših rezultata koje je ta stranka ostvarila na lokalnim izborima. Klarin je kazao da je on nakon ovih izbora jedini SDP-ov načelnik ili gradonačelnik u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji.

Birači više nemaju oslonac

Klarin smatra da je to poražavajuća činjenica za SDP, ali i za ljevicu u Hrvatskoj jer njezini birači u tim županijama više nemaju oslonca i SDP, naglasio je, jednostavno više nije faktor na tom području. SDP je na ovim lokalnim izborima osvojio samo dvije od ukupno 20 županija, 22 od ukupno 128 gradova i 45 od ukupno 428 općina. Prema broju osvojenih županija i općina, na razini je rezultata prošlih izbora, dok je na ovima pobijedio u pet gradova manje nego na izborima 2013. godine. Podaci o broju osvojenih gradova i općina po županijama potvrđuju Klarinove tvrdnje da SDP u Dalmaciji, ali i u mnogim drugim dijelovima Hrvatske više nije relevantna stranka.

Naime, ta stranka nije osvojila nijedno načelničko ili gradonačelničko mjesto u čak četiri županije – Zadarskoj, Ličko-senjskoj, Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj, dok u tri županije ima samo po jednog načelnika ili gradonačelnika – Šibensko-kninskoj, Sisačko-moslavačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj. U četiri dalmatinske županije SDP ima samo 11 načelnika ili gradonačelnika, uz Tisno to su još tri u Dubrovačko-neretvanskoj i sedam u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od gradova, SDP u Dalmaciji sad ima samo Ploče i Trogir, a nekad je imao, primjerice, Split, Šibenik, Makarsku, Hvar, Pag. No ta stranka još gore prolazi u Slavoniji.

Kad se pogledaju njezina načelnička i gradonačelnička mjesta u tom dijelu Hrvatske, SDP gotovo kao da i ne postoji. U pet slavonskih županija socijaldemokrati su osvojili na ovim izborima samo dva grada i šest općina. U Vukovarsko-srijemskoj su pobijedili u dvije općine, u Virovitičko-podravskoj u jednom gradu – Slatini – i jednoj općini, dok su u Brodsko-posavskoj županiji osvojili tri općine i jedan grad – Novu Gradišku.

Aleksandra Kolarić vratila se u SDP

Aleksandra Kolarić opet je članica SDP-a. Statutarna komisija donijela je odluku o njezinu povratku na temelju zahtjeva koji je podnijela još u rujnu prošle godine. Trenutačno je, kaže, obični član, ali koji želi pokrenuti i ojačati snagu za promjene u SDP-u. – Želim da SDP opet postane stranka za koju se glasa, a toga nema bez dubinskih promjena – kaže Kolarić. Dodaje i da će se zalagati za promjenu statuta, ali i za sve ostale promjene koje su SDP-u potrebne.

– Stranka treba staviti sve glave na kup i početi razgovarati kako riješiti probleme građana. Bernardić je za nekoliko mjeseci pokazao da je s čistkama u stranci gotovo. Sad je ključno da se otvore vrata svima koji su izbačeni ili zbog verbalnog delikta ili zbog toga što su bili protiv odluka lokalnog vodstva ili središnjice – drži Kolarić

Najveći dio načelničkih i gradonačelničkih mjesta na ovim izborima SDP je dobio u županijama u kojima je i pobijedio – Primorsko-goranskoj i Krapinsko-zagorskoj – u svakoj po 10. Najveća oporbena stranka u Hrvatskoj biračku bazu crpi u svojim enklavama u sjevernom i sjeverozapadnom dijelu zemlje u kojima ostvaruje koliko-toliko pristojne rezultate ili rezultate koji barem nisu katastrofalni poput onih u istočnim i južnim dijelovima.

Slabi i u Varaždinskoj županiji

SDP tako u Istri i Međimurju ima po šest načelnika i gradonačelnika, a u Koprivničko-križevačkoj županiji pet. Varaždinska županija više je tradicionalno naklonjena HNS-u pa je tako u njoj SDP pobijedio samo u gradu Ludbregu i općini Petrijanec. Socijaldemokrati mogu biti zadovoljni što su na ovim izborima pobijedili u Ogulinu, i to im je jedini grad u Karlovačkoj županiji, u kojoj su osvojili još samo dvije općine. U Zagrebačkoj županiji, što se tiče gradova, SDP je pobijedio samo u Vrbovcu i Jastrebarskom te u dvije općine. SDP je nekad vladao Sisačko-moslavačkom županijom, a sad je u njoj na vlasti samo u jednom gradu – Sisku – i ni u jednoj općini. 

Sve o lokalnim izborima čitajte OVDJE.

Komentara 58

DU
Deleted user
20:24 05.06.2017.

previše su i osvojili za potpuno anacionalne lovce na nepostojeće fašiste.potpuno bolesna politika.

RI
rimac444
20:01 05.06.2017.

Nakon slučajnog, bero . SDP nema kadrovskih problema, imaju cijeli arsenal na raspolaganju stazić, grbin, maras, glavašević, matić ... same perjanice dna društva

Avatar istovari
istovari
20:17 05.06.2017.

Svaki komentar je u pogibelji da se cenzurira...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije