Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP i predstavnici manjina napustili sjednicu jer na dnevni red nije uvrštena izjava Glunčića

Predsjednik Odbora Krstulović Opara nakon kraće konzultacije s ostalim članovima Odbora odlučio je prekinuti sjednicu rekavši da, premda imaju kvorum, ne žele "matematički" izglasati članove Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.
13. prosinca 2016. u 14:19 9 komentara 558 prikaza
 Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora na kojoj su trebali biti izabrani članovi Vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te raspravljena ostavka predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju Vlatka Silobrčića prekinuta je na samom početku nakon što su sjednicu napustili članovi SDP-a i predstavnici nacionalnih manjina.

Na početku sjednice u ime SDP-a Mirando Mrsić tražio je dopunu dnevnog reda raspravom o izjavi državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i visokog obrazovanja Matka Glunčića, koju je ocijenio diskriminirajućom prema djeci s posebnim potrebama i djeci nacionalnih manjinama. Mrsić smatra da je državni tajnik prekršio Zakon o sprečavanju diskriminacije.

Prijedlog je odbio predsjednik Odbora Andro Krstulović Opara koji je Mrsiću odgovorio da za tu izjavu nije nadležan Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, nego Odbor za ljudska prava. Krstulović Opara predstavnicima SDP-a prigovorio je da svoj prijedlog nisu adekvatno ni pripremili te da neće dopustiti da se Odbor bavi stvarima za koje nije nadležan i postane tribina za političke borbe.

Zastupnik SDP-a Željko Jovanović inzistirao je na tome da ta točka uđe u dnevni red te je nakon kraće rasprave između članova Odbora i predsjednika, zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac zatražio odgodu sjednice u ime kluba nacionalnih manjina.

Članovi Odbora iz SDP-a nakon kraće burne rasprave napustili su sjednicu, a nakon njih sa sjednice su otišli i zastupnici manjina Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi.

Predsjednik Odbora Krstulović Opara nakon kraće konzultacije s ostalim članovima Odbora odlučio je prekinuti sjednicu rekavši da, premda imaju kvorum, ne žele "matematički" izglasati članove Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Sjednicu je odgodio na neodređeno vrijeme zamjerivši predstavnicima oporbe da nisu ni željeli sudjelovati u raspravi ovoj temi važnoj za hrvatsku znanost.

>> Državni tajnik Glunčić: Ispričavam se javnosti ako sam svojom izjavom nekoga uvrijedio

>> Državni tajnik iskreno priznao gaf: Žao mi. Odmah sam shvatio da to što sam izrekao nije politički korektno

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • kruti125:

  partijcu samo bježe kad im nekaj nije po volji,prave partizanske cvilidrete,ihihihihi

 • Avatar TAJSAM
  TAJSAM:

  Ili je po komunističkim pravilima ili nikako. Komuniste izbaciti iz Sabora i zabraniti partiju jel su nasljednici koljača Hrvata. Nikako im ne dopustiti da svoju volju uvijek sprovode. Pozdrav dobrim ljudima

 • trade_mark:

  hadeze ponovno jaše! pod svaku cijenu ne dopustiti raspravu o obrazovanju i zadržati nesposobne kadrove na ključnim mjestima, kako bi glasačko tijelo ostalo na intelektualnom i moralnom razvoju koji dozvoljava glasanje za 'adeze!!