Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA DNEVNICE

Saucha: Izabrali ste pristranog vještaka; Tužitelj: A koji bi vještak vama odgovarao?

Zagreb: Zvonko Matišić svjedočio na suđenju TOmislavu Sauchi
Foto: Borna Filic/PIXSELL
26.05.2020.
u 17:17

Vještak Ćorić i prije nego što je postao službeni vještak u ovom slučaju u medijima komentirao Sauchine potpise dovevši tako u pitanje svoju nepristranost, kaže Sauchin branitelj

Nakon pauze zbog pandemije koronavirusa, nastavljeno je suđenje u aferi Dnevnice. Suđenje je sa zagrebačkog Županijskog suda, koji je oštećen u potresu, fizički izmješteno u zgradu Općinskog kaznenog suda i odvijalo se uz epidemiološke mjere. U prijevodu, svi u sudnici morali su poštovati preporučenu socijalnu distancu te imati maske na licima. A u nastavku suđenja, odmah je zaiskrilo između Tomislava Sauche i Krešimira Ostrogonca, zamjenika ravnateljice USKOK-a.

Sauchina zamjerka tužiteljstvu je, što su, kako on smatra, izabrali pristranog, ne baš uvjerljivog vještaka čiji je posao bio da provjeri potpise na putnim nalozima, preko kojih se, prema optužnici izvlačio novac iz proračuna.

- Riječ je o vještaku koji je istupao u medijima i govorio o meni toliko da je njegova objektivnost upitna - kazao je Saucha.

- A koji bi vama vještak odgovarao? - pomalo cinično upitao ga je  Ostrogonac.

Nalazima vještaka grafologa Zvonimira Ćorića i Đure Črnjaka, koji su utvrdili da su na spornim putnim nalozima potpisi Tomislava Sauche, prigovorio je i Darko Maržić, Sauchin branitelj. On je ponovio da je vještak Ćorić i prije nego što je postao službeni vještak u ovom slučaju u medijima komentirao Sauchine potpise dovevši tako u pitanje svoju nepristranost.

- Vještaci su najprije rekli da Saucha kombinira tri forme potpisa. Zatim su nekako došli do pet, pa onda i do šest formi potpisa. Onda su na kraju rekli da je velika većina potpisa na spornim putnim nalozima ipak identična, što upućuje da je netko naučio jedan Sauchin potpis i onda ga imitirao - kazao je Maržić. Naveo je i da su vještaci kazali kako je neka osoba koja dobro poznaje Sauchu mogla naučiti njegov potpis i potpisivati se umjesto njega.

- No iako su to naveli, ipak su zaključili da je Saucha potpisnik spornih naloga - kazao je Maržić.

Vještaci su u veljači iskazivali četiri dana te su obrazlagali svoj nalaz i odgovarali su na pitanja stranaka, pa se Maržić i na to osvrnuo.

- Vještak Ćorić je na jednoj televiziji imitirao Sauchine potpise, da bi onda nama u sudnici rekao da se toga ne sjeća - kazao je Maržić.

Primjedbe na nalaz vještaka, imao je i Rade Baranović, branitelj Sandre Zeljko, bivše tajnice u više Vlada.

- Zaključili su kako je u točki optužnice koja tereti nju i Tomislava Sauchu vrlo vjerojatno upravo ona potpisala 84 sporna putna naloga. Za drugu točku optužnice, u kojoj je sama optužena, naveli su kako je vrlo mali postotak sigurnosti da je ona potpisivala putne naloge. Ta razina sigurnosti nedovoljna je da bi se na njoj mogla temeljiti optužba - kazao je vještak.

Zbog svega toga, Maržić je od suda tražio da se naloži novo grafološko vještačenje.

Komentara 5

KO
komunikolog
17:37 26.05.2020.

Na kojoj listi će Saucha biti za ove izbore?

TO
tokofulihafner
19:04 26.05.2020.

Suđenje se nastavilo kad im više ne treba njegova ruka.

Avatar Primarius
Primarius
17:50 26.05.2020.

Ne pakovati koalicijskom partneru Andreja....fin i kulturan čovjek...nadasve pošten..svaka Banka bi ga za rizničara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije