Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Šarec: Odlazak Erjavca iz vlade neće promijeniti odnose s Hrvatskom

Mislim da je naša vanjska politika u tom pogledu, što se tiče vlade, sasvim usklađena. Odlazak jednog ministra u tom smislu ne može donijeti promjene niti ih očekujem, rekao je Šarec
21. siječnja 2020. u 23:23 4 komentara 622 prikaza
Marjan Šarec
Foto: Toby Melville/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Slovenski premijer Marjan Šarec u utorak je u razgovoru za Slovensku televiziju opovrgnuo mogućnost promjene u stajalištima Slovenije glede arbitražnog spora s Hrvatskom nakon odlaska iz vlade ministra obrane Karla Erjavca.

Erjavec i Krstičević DOŽIVIO POVIJESNI PORAZ 'Ovo je kraj Erjavčeve karijere, planovi desnice pali su u vodu'

U ekskluzivnom razgovoru za nacionalnu televiziju iz Davosa, gdje sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu, a na pitanje da komentira ocjene dijela hrvatskih medija kako bi se otvorena pitanja između dviju država mogla lakše rješavati nakon odlaska Erjavca, koji je bio jedan od aktera arbitražne afere, Šarec je kazao da u tom pogledu ne očekuje nikakve promjene.

"Mislim da je naša vanjska politika u tom pogledu, što se tiče vlade, sasvim usklađena. Odlazak jednog ministra u tom smislu ne može donijeti  promjene niti ih očekujem", kazao je Šarec. Dodao je da su te medijske ocjene slične optimističkim očekivanjima kakva su se u Sloveniji u nekim novinskim komentarima pojavljivala nakon izjava novoizabranog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da su Slovenija i Hrvatska prirodne saveznice i da će poboljšanje sada loših bilateralnih odnosa biti jedan od njegovih prioriteta.

Karl Erjavec IZGUBIO IZBORE U STRANCI Diktirao je politiku sklonu ucjenama prema Hrvatskoj, a sad napušta vladu

Što se tiče stanja u svojoj manjinskoj vladi, odnosno vladajućoj koaliciji pet stranaka, nakon što je Erjavec na izbornom kongresu svoje Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) izgubio mjesto predsjednika te najavio da će premijeru dati ostavku na ministarski položaj i povući se iz političkog života, Šarec je kazao da se Erjavec izjavama nakon poraza na kongresu stranke ponio "džentlmenski".

Također je rekao da će nakon povratka iz Davosa razgovarati s Erjavcem, koji mu tek treba formalno dati ostavku, kako bi razmotrio situaciju.

"Dok je Erjavec još na ministarskoj dužnosti, mislim da se prema njemu i mi moramo odnositi džentlmenski i ne iznositi imena njegovih mogućih nasljednika", kazao je Šarec.

NOVA KOALICIJA? 'Vječiti' Erjavec danas kreće rušiti Šareca i slovensku vladu?

Potvrdio je da stranka DESUS, koju je vodio Erjavec, a po novom je njena predsjednica ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec, mora tek ponuditi ime kandidata za novog ministra ili ministricu obrane te da bi moglo biti problema s dobivanjem potrebne većine u parlamentu budući da formalno za to koaliciji nedostaje nekoliko glasova. Nije u potpunosti isključio ni mogućnost da na tri mjeseca, odnosno dok se ne nađe pravi kandidat, sam preuzme taj resor na kraće razdoblje.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • crocro:

    Ako slovenci neće promijeniti odnose s Hrvatskom, pa zar je uopće nužno mijenjati međudržavne odnose. Naši misle da će odlaskom Erjavca doći do pregovora ili poboljšanja odnosa. Naravno da neće jer slovenci neće nikada polizati ono što su zaprljali. Isto ... prikaži još! tako slovenci misle da će sada nastupiti povoljno razdoblje jer će preko novoga predsjednika RH pokušati implementirati arbitražnu odluku u korist slovenije. Kada naš novi predsjednik posebno naglašava poboljšanje odnosa sa slovenijim, pitam se kako to misli provesti jer slovenci samo i jedino čekaju implementaciju nakaradne arbitražne odluke. Drugo ih ništa ne zanima, nikakvi pregovori, razgovori, dijalozi ili susreti. A mi očekujemo s njima voditi dijaloge i razgovore koje oni ne žele ako se arbitražna odluka odmah ne primjeni. Kakav dogovor onda može postojati? Ako je Savudrijska vala sporna, onda treba predmet usmjeriti prema međunarodnom sudu jer Hrvatsku nikada nitko ne može natjerati na primjenu arb. odluke. Ako se Sveta Gera misli rješavati u paketu on da to nije dobro. Sveta Gera je neporni teritorij Hrvatske koji slovenija čuva za trgovinu. Svetu Geru treba osloboditi od okupacije a onda možemo na međunarodni sud za granicu na moru. Jer ako je Hrvatska imala nerješene granice ulaskom u EU, imala ih je i slovenija kao što i sada slovenija nema riješene granice. Samo je problem što tako neriješeni status granice na moru može trajati desetljećima a Sveta Gera i dalje oklupirana. Prvo treba osloboditi Svetu Geru.

  • mkinkognito:

    Šareca osobno poznajem i ne nadaj te se dobroj volji sa njegove strane, u Sloveniji su što se tiče političkih načela prilično zamjenjene teze, što se lijevije deklariraju to desnije djeluju i obratno. Ljevičari i Šarec već graniče na modernizirani ... prikaži još! fašizam iako se deklariraju lijevo, uvijek odrade onako kako to istinski ljevičari nebi. Erjavec je bio praktičar za sebe, sve što je odradio odrdio je za sebe ne za Sloveniju ili protiv Hrvatske uvijek za sebe. Sad se Erjavcu nakupilo afera među njegovim potpornicima koji su htjeli nešto i za sebe pa je izgubio podršku. Uostalom kod nas Hrvata važi pravilo ako nekome Hrvatu ide nešto dobro onda to treba popljuvati kako nebi bio po dobru zapamćen. A onda oni koji pluju napreduju. Provjerite porijeklo Erjavca, Jelinčića i još ponekih Slovenskih političara pa će te brzo doći do zaključka kako nam nisu krivi Slovenci nego Hrvati za probleme. I Erjavec i Jelinčić imaju bliske rođake u selima u Hrvatskoj koji možda nisu ni bili u Sloveniji iako im je blizu. Ako provjerite tko daje podršku Jorasu naletit će te na Hrvate koji žive u Sloveniji a kunu se u Hrvatsku, podršku pravdaju kao zabavu i štos. Slovenci se pozivaju na deklaraciju o samostalnosti kad govore o Piranskom zalijevu, mogla bi i Hrvatska isti dan i čak isti sat je nastala deklaracija po kojoj bi se mogli ravnat i pozivat na nju kad se govori o Savudrijskoj vali. Svetu geru je bilo moguće ispraznit od Slovenske vojske ako počeli gradit ogradu oko puta koji vodi do objekta

  • bf2:

    dakle niske strasti i ucjene radi ostvarivanja nekih svojih nedosanjanih teritorijalnih pretenzija,nešto kao i oko ulaska HR u EU. dakle,i dalje nastavljam izbjegavati kupovinu slovenskih proizvoda u širokom luku