Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatizacija

Sanader će o Ini svjedočiti u rujnu, J. Kosor povjerenstvo nije zvalo

povjerenstvo
Robert Anić/Pixsell
27.07.2010.
u 14:37

Osim bivšeg premijera, svjedočit će i bivši te sadašnji dužnosnici Ine i Vlade: Polančec, Linić, Jurčić, Šuker, Dragičević i Adoltt.

Pred Saborskim istražnim povjerenstvom za Inu sredinom rujna trebao bi, uz mnoge bivše i sadašnje dužnosnike vezane za posao s MOL-om, svjedočiti i bivši premijer Ivo Sanader. Odlučilo je tako danas povjerenstvo za Inu, a uz Sanadera kao svjedoci bi se trebali pojaviti bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, predsjednik uprave Ine Zoltan Adoltt, bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Slavko Linić i Ljubo Jurčić, ministar financija Ivan Šuker te dugogodišnji šef uprave Ine Tomislav Dragičević.

Svjedočenja bi trebala početi 13. rujna, a prvi će biti ispitan Slavko Linić, predsjednik NO Ine u vrijeme kada je prodano 25 posto plus jedna dionica, a s obzirom da je za svakog svjedoka predviđeno po dva sata svjedočenja, za očekivati je da bi se postupak mogao otegnuti i do 14. rujna. Sanader bi se trebao pojaviti predzadnji, a niz svjedočenja zatvorit će Adoltt.

Sve svjedoke članovi Povjerenstva su jednoglasno prihvatili, a pozivaju ih da im pojasne određene nejasnoće o čitavom postupku privatizacije uključujući i Ugovor o plinskom poslovanju i izmjene ugovora o međusobnom odnosu dioničara kojim je MOL došao u posjed 47 posto dionica Ine.

Po zakonu, hrvatski državljani dužni su se odazvati na poziv istražnog povjerenstva i svjedočiti, dok stranci nisu!

Na upit zašto među pozvanim svjedocima nije i aktualna premijerka Jadranka Kosor za čijeg je mandata potpisan dodatak ugovora o plinskom poslovanju,  predsjednica Povjerenstva Dragica Zgrebec (SDP) ustvrdila je da je nitko nije predložio. A na pitanje zašto to nije učinio SDP odgovorila je da povjerenstvo istražuje poslove koji su sklopljeni prije nego je postala premijerka.

– Zanimljivo da je neke zaključke vezane za Inu potpisivala tadašnja potpredsjednica Kosor umjesto Sanadera, ali to ćemo ga pitati kada dođe svjedočiti – ustvrdila je Zgrebec.

Povjerenstvo je dobilo još tri mjeseca da utvrdi sve okolnosti oko privatizacije Ine. Inače, na sjednici je istaknuto da se očitovao DORH kako se ne provodi nijedan postupak ni po jednoj točki kojom se bavi Istražno povjerenstvo za Inu. Članovi povjerenstva ponovno su, svatko iz svog kuta, isticali što ih smeta oko privatizacije Ine.

Tako Goran Marić (HDZ) tvrdi da je vidljivo iz dokumentacije da se odabrao kupac, u ovom slučaju MOL, a onda mijenjao ugovor u odnosima dioničara te da su uvjeti išli na ruku MOLU i da su kupnjom 25 posto plus jedne dionice dobili upravljačka prava. Upozorio je kako su ugovori koji nisu prevedeni i potpisani na hrvatskom direktni udar na Ustav. Marića smeta što Ina ne podmiruje dugovanja dobavljačima i državi, a sudjeluje u kupnji i dokapitalizaciji drugih tvrtki.

Marić nadalje upozorava da se Ina, otkako je došla u ruke Mađara, od vodeće tvrtke pretvorila u primjer neposlovnosti. Bivši članovi uprave Ine dobili su milijunske otpremnine, a 300-tinjak zaposlenika iz Mađarske nema radne dozvole u Hrvatskoj jer rade po četiri dana u tjednu i izbjegavaju naše zakone. Time se, smatra Marić, treba pozabaviti državni inspektorat.

– No zanimljivo je da za 300-tinjak menadžera obračune plaća i premija ne radi računovodstvo u Ini već jedno drugo društvo s ograničenom odgovornošću kako se ne bi doznala visina plaća i premija tih menadžera – rekao je Marić i dodao kako dokumentacija koju su dobili nije zadovoljavajuća te da nedostaju ključni dokumenti kako je mali MOL kupio veliku Inu.

– Ne znam za koga je obavljena prodaja Ine, ali sigurno u interesu države nije – zaključio je Marić.

Uzvratila je predsjednica Povjerenstva Zgrebec (SDP) rekavši kako je privatizacija Ine provedena po zakonu.

– A nakon promjene vlasti, zašto je Sanaderova Vlada nastavila poslovati sa strateškim partnerom kojeg sada smatramo nedovoljno dobrim – rekla je i upozorila kako je do 2009. godine Hrvatska imala većinu u upravi i NO tvrtke.

I Gordan Maras (SDP) je ustvrdio da postoji teoretska mogućnost da u 10 godina Mađari rasprodaju cijelu Inu, a da naša Vlada tome ne može prema sklopljenom ugovoru prigovoriti.

Komentara 30

OB
-obrisani-
17:06 27.07.2010.

Uostalom : Koga briga ??,hehehehehe

OB
-obrisani-
15:22 27.07.2010.

Nema smisla da Sanader svjedoči o Ini i uzrujava ljude u HR. To su škatljive i upitne teme. Pošteni Ivek treba održati stare dobre govore o 2006 EU ulazku i kako se neče dati ni milimetra mora. Kada to čuju pravi Hrvati če se rasplakati od ponosa i zaboraviti na one malecke manjkavosti u vezi privatizacije i Ine..

MM
Mladen Miletić
17:03 28.07.2010.

Sanader će o Ini svjedočiti u rujnu, J. Kosor povjerenstvo nije zvalo , jel dovoljno je jednu poštenjačinu preispitati..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije