Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDAN OD NAJHLADNIJIH BOŽIĆA

SAD-u stiže kaos: Zemlja se sprema za ciklonsku bombu, temperature će ići i do zastrašujućih 45°C ispod ništice!

FILE PHOTO: Nor'easter storm in Boston
Foto: NICHOLAS PFOSI/REUTERS
1/3
22.12.2022.
u 14:33

Više od 90 milijuna građana trenutačno je obuhvaćeno upozorenjima koja šalju meteorološke službe, a čak bi oko 80 posto SAD-a moglo iskusiti temperature ispod nule, čak i na mjestima poput Teksasa

Dijelovi SAD-a mogli bi iskusiti jedan od najhladnijih Božića dosad, smatraju prognostičari. Hladna fronta prodire na dijelove kontinenta, počela se stvarati u četvrtak na sjeverozapadu Pacifika te će se do petka pretvoriti u veliku ciklonu.

Više od 90 milijuna građana trenutačno je obuhvaćeno upozorenjima koja šalju meteorološke službe, a čak bi oko 80 posto SAD-a moglo iskusiti temperature ispod nule, čak i na mjestima poput Teksasa, prenosi BBC.

Weather Channel ovu snježnu oluju nazvao je Elliot, a vjeruje se kako će ta izuzetno snažna i hladna fronta donijeti najhladniji Božić od 1980-ih. 

-45 Celzijevih stupnjeva

U nekim dijelovima države tako bi temperature mogle pasti i ispod zastrašujućih 45 Celzijevih stupnjeva ispod ništice.

''Vjetar ove jačine može prouzročiti ozebline za manje od pet minuta ako se ne poduzmu mjere opreza, a uz hipotermiju i smrt je također moguća zbog produljenog izlaganja hladnoći'', upozoravaju prognostičari.

Guverneri Kentuckyja i Sjeverne Karoline proglasili su izvanredno stanje, a očekuje se da će zimski uvjeti izuzetno otežati, ako ne i onemogućiti promet.

''Imali smo odličan tjedan oko Dana zahvalnosti s minimalnim poremećajima. Nažalost, tako neće biti za Božić", kazao je ministar prometa SAD-a Pete Puttigieg.

Stotine letova otkazano je u Denveru i Chicagu, a aviokompanije otkazale su oko 500 od 4000 letova zakazanih za četvrtak i petak.

Budući da se snježna oluja razvija, prognostičari smatraju da će se na kraju pretvoriti i u ''ciklonu-bombu''.

Što je ciklona-bomba?

Bomba-ciklona izraz je koji se daje za oluju koja se brzo pojačava, s padom središnjeg tlaka zraka za najmanje 24 milibara u 24 sata. Nazivaju se ciklonama bombama zbog eksplozivne snage prouzročene naglim padom tlaka.

Takve oluje stvaraju vremenske uvjete u rasponu od mećava preko jakih grmljavinskih oluja do jakih oborina.

Cikloni bombe najčešći su na istočnoj obali SAD-a i Kanade, gdje hladno kopno i gdje topla golfska struja pružaju optimalne uvjete za to.

>> VIDEO Dječak (7) htio pomoći tati, pa mu snijeg s auta očistio – lopatom i sve ogrebao!

Komentara 47

Avatar AtilaTheGreat
AtilaTheGreat
16:46 22.12.2022.

Zemlja uvijek prolazi kroz mini cikluse zagrijavanja i zahlađenja. Samo se sad to pripisuje čovjeku, dok se nekoć ispravno znalo da je "tako je kako je".

DU
Deleted user
14:46 22.12.2022.

Što se dogodilo sa globalnim zagrijavanjem, prevelikim ispuštanjem CO2 i dragom Gretom?

DU
Deleted user
15:23 22.12.2022.

Što kaže Greta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije