Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJEROJATNO NEĆE BITI REKORDNA

Britanska Meteorološka služba: Iduća godina mogla bi biti jedna od najtoplijih

Dubrovnik: Tijekom vrućina najbolje osvježenje u gradu pruža Onofrijeva fontana
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
20.12.2022.
u 10:49

Trenutna rekordno vruća godina, u zapisima koji datiraju iz 1850., je 2016. godina. Tada je zabilježen klimatski obrazac "El Nino" koji povećava globalne temperature, povrh trendova globalnog zatopljenja.

Britanska Meteorološka služba predviđa da će sljedeća godina biti deseta uzastopna godina u kojoj će globalne temperature biti najmanje jedan stupanj iznad predindustrijskih razina. Naime, procjenjuje se da će globalne prosječne temperature 2023. biti oko 1,2°C iznad onih koje su bile prije pokretanja klimatskih promjena, što otvara mogućnost da to bude jedna od najtoplijih godina na svijetu.

Trenutna rekordno vruća godina, u zapisima koji datiraju iz 1850., je 2016. godina. Tada je zabilježen klimatski obrazac "El Nino" koji povećava globalne temperature, povrh trendova globalnog zatopljenja. Ipak, Adam Scaife, voditelj dugoročnih predviđanja u britanskoj Meteorološkoj službi, kaže da 2023. ne bi trebala biti nova rekordna godina, piše Independent.

"S pozadinskim povećanjem globalnih emisija stakleničkih plinova, koja se nastavlja velikom brzinom, vjerojatno će sljedeća godina biti još jedna značajna godina u nizu", istaknuo je.

Dr. Nick Dunstone, koji je vodio prognozu globalne temperature za 2023., kaže da je na globalnu temperaturu u posljednje tri godine utjecao učinak dugotrajne "La Nine", hladnijeg ekvivalenta "El Nina". 

"'La Nina' ima privremeni učinak hlađenja na globalnu prosječnu temperaturu. Za sljedeću godinu naš klimatski model ukazuje na kraj tri uzastopne godine sa stanjem 'La Nina'. Ova promjena će vjerojatno dovesti do toga da globalna temperatura 2023. bude toplija nego 2022.", tvrdi.

Britanska Meteorološka služba prognozira globalnu prosječnu temperaturu između 1,08°C  i 1,32°C , sa središnjom procjenom od 1,2°C  iznad onoga što je bilo u drugoj polovici 19. stoljeća.

Komentara 2

V0
Vlaskoulicanec3.0
11:28 20.12.2022.

Moglo bi, vjerojatno je da, eventualno će, ... Nemreju pogoditi prognozu za sutra a već znaju da bu druga godina topla... Evo i ja prognoziram da buju srpanj i kolovoz vrući. I to bez "moglo bi"!

NN
novo nenormalni
12:44 20.12.2022.

mogla je biti i ova ali nije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije