Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog GLAS-a

Sabor većinom glasova odbio reviziju Vatikanskih ugovora

Anka Mrak Taritaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.02.2019.
u 13:19

Reiner: GLAS ni jednim argumentom nije dokazao da su se promijenile bilo koje okolnosti koje bi zahtijevale reviziju

Hrvatski sabor većinom je glasova, točnije sa 67 glasova protiv, 27 za i 9 suzdržanih, odbio prijedlog GLAS-a da se krene u reviziju Vatikanskih ugovora. Podsjetimo, reviziju Vatikanskih ugovora GLAS je predložio još u travnju prošle godine, Sabor je konačno raspravio ovaj tjedan, a ključna poruka kojom se zalažu za ovaj prijedlog jest kako to nije rasprava ni o vjeri ni o religiji, već o odnosu dviju država.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš objašnjavala je kako četiri ugovora naše države i Svete Stolice nose niz obaveza Hrvatske, no ni jednu Svete Stolice, čime se, smatra, Katolička Crkva nalazi u privilegiranom položaju, što je u suprotnosti s Ustavom. Vlada je ovaj prijedlog odbila s argumentom da se nisu promijenile okolnosti u kojima su ugovori sklopljeni, uz poruku kako bi pokretanje pregovora o reviziji ugovora moglo dovesti do ozbiljnih političkih i diplomatskih posljedica za Hrvatsku, a i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović također je poručila kako nije za reviziju.

HDZ-ov Željko Reiner prije glasovanja još jednom je ponovio kako GLAS nijednim argumentom nije dokazao da su se promijenile bilo koje okolnosti koje bi zahtijevale reviziju ugovora sa Svetom Stolicom, a odbacio je i njihove tvrdnje da Katolička Crkva ne podnosi financijska izvješća o potrošnji sredstava koja dobiva iz državnog proračuna.

Pogledajte i video našeg razgovora s Ankom Mrak-Taritaš:

Komentara 56

DU
Deleted user
14:21 08.02.2019.

HAHAHA, ovi iz GLAS-a su turbo mutavi. Kao da rade za Plenkovića.... pa mulci jedni, sad ste Plenkoviću digli popularnost barem za 3%. Sad će on ispasti veliki demokršćanin.... koji mulci... čisti autogol!!!!!!

Avatar nekakav
nekakav
14:29 08.02.2019.

imamo 151 zastupnika... 67 ih je bilo protiv revizije, a 27 za, par suzdržanih... gdje je nestalo 50 zastupnika, koji ovaj narod koštaju 2 mil kuna mjesečno? nevažno o temi, trebali su biti tu i sudjelovati. zato su izabrani. tema nevažna, korijeni sporazuma su duboki, preduboki, da bi se sad takav ugovor moglo mijenjati kad se nekome sprdne. i oholi zoki se nije tog ugovora htio dotaći, a volio je ovakve stvari. ovi koji su danas protiv glasovali, nek pojasne zašto pred 5 godina nisu to dignuli na noge dok su samostalno mogli o tome odlučiti...

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
14:40 08.02.2019.

Kolika je vrijednost nekretnina koje se spominju u korist Crkve?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije