Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
76 glasova ZA

Sabor izmijenio Zakon o zaštiti pučanstva: Od subote 500 kn kazna za nenošenje maski

Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.12.2020.
u 13:01

Tim zakonom propisuju se kazne za nepoštovanje mjera koje su donesene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i time otvorio mogućnost da se uskoro počnu izricati kazne onima koji se ne pridržavaju mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Zakon je izmijenjen sa 76 glasova "za" i 53 glasa "protiv".

Sabor je Vladu zadužio da mu tri puta godišnje dostavlja izvješće o provedbi mjera iz Zakona dok traje epidemija. Prihvaćen je naime zaključak koji su predložili klubovi vladajućih stranaka, a koji je donesen sa 77 glasova ''za''.

Vlada bi to trebala učiniti na početku iduće sjednice u siječnju, potom u lipnju, pa na početku jesenje sjednice Sabora u rujnu iduće godine.

Sabor je odbio oporbene amandmane da mu Vlada jednom mjesečno dostavlja izvješće o provedbi i učincima mjera donesenih na temelju Zakona.

VIDEO Epidemiološke mjere koje vrijede do 21. prosinca

Oporba je ustrajala da su se mjere koje Zakon propisuje morale donijeti dvotrećinskom većinom, HDZ se s tim ne slaže.

Nužna je dvotrećinska većina

De facto smo u izvanrednom stanju i na snazi bi trebao biti članak 17. Ustava, trebamo i moramo imati dvotrećinsku većinu u Saboru, rekao je Tomislav Tomašević (ZLB).

Meni nije jasno smeta li oporbi što se zakon donosi sa 76 ili 101 rukom ili njegov meritum, mjere koje se donose, uzvratio je Branko Bačić (HDZ), ističući kako se sa 101 glasom donose samo Ustav i ustavni zakoni, sve drugo donosi se sa 76 glasova.

Arsen Bauk (SDP) kaže da se, „boksačkim rječnikom“ mjere iz zakona mogu podijeliti na laku (nošenje maski), srednju (javna okupljanja) te tešku kategoriju, a to je zabrana ili ograničenje privatnih okupljanja. Vrijeme je da većina prizna da smo iz domene obične došli u kategoriju velike prirodne nepogode iz članka 17. Ustava, za koju treba dvotrećinska većina, smatra Bauk.

Ako govorite o tri kategorije, klasični nokaut je lišavanje slobode, a on se u Saboru donosi sa 76 ruku, uzvratio mu je Bačić.

Za nenošenje maski 500 kuna kazne

Spomenuti zakon propisuje obvezu pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabranjuje ili ograničava održavanje javnih i privatnih događanja i okupljanja.

Kad je riječ o kaznama, za fizičku osobu koja nepravilno nosi masku za lice ili medicinsku masku, kazna iznosi 500 kuna.

Za onoga tko organizira privatnu zabavu, kazna je do 10.000 kuna, za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda koji organizira ili dopusti privatno okupljanje kazne su od 5000 do 10.000 kuna. Mjere će provoditi policija, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata.

 Iz Vlade su više su puta ponovili da poanta zakonskih izmjena nije u novčanom kažnjavanju, već u prevenciji i pridržavanju propisanih mjera.

Prema prekršiteljima će se prvo ići upozorenjem i edukacijom, no ako netko ostane uporan u tome – mogu se primijeniti prekršajne odredbe. Izmjenama tog zakona policija nije dobila nove ovlasti, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ustvrdivši da nitko nikome neće upadati u stan s obzirom na to da je dom Ustavom zaštićena kategorija.

Bauk: Je li Franković imao pravo glasovati?

Arsen Bauk (SDP) zatražio je pisani odgovor je li Mato Franković (HDZ) imao pravo glasovati iz daljine, s obzirom na to da je od srijede u samoizolaciji, a istog dana gostovao je u dnevniku jedne televizije.  

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio je kako je Franković u pojačanom nadzoru ili preventivnoj samoizolaciji po naputku svog epidemiologa, što je potvrdio i sam Franković.

Komentara 64

Avatar GeniKameni
GeniKameni
13:41 04.12.2020.

😂🤣😂... Sabor je izglasao Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti sa 76 glasova za... u Saboru koji broji 151 zastupnika! Tko jos kaze da ova vlada nema podrsku?! Da li vam je sad jasno zasto su narodu pokrali pravo na referendum o izmjenama izbornog zakona? Da li vam je sad jasno kakva je to perverzija od demokracije, tih osam zagrantiranih saborskih zastupnika nacionalnih manjina koji ce uvijek traziti (i dobiti) uhljebljenje uz vladajucu vecinu? A u vecini slucajeva i direktno odlucivati tko ce biti ta vladajuca vecina.

Avatar _Darkwood_
_Darkwood_
13:17 04.12.2020.

Kada zakon postaje teroro-otpor postaje dužnost! Ovako mogu izglasat eutanaziju penzionera teoretski eto da se riješe troška za penzije ili pedofiliju, dali ćemo to priznat pod normalno i poštivat jer je to eto zakon?? ZAPITAJTE SE, gdje počinje zakon kao akt uređenja društva a gdje počinje AUTORITARNO-FAŠISTIČKA represija pravdana zakonom? Teoretski večina može izglasat šta želi!!! Ustav RH kaze da vlast proizlai iz naroda i pripada narodu, y opak znaci demokratski poredak a u demokraciji represije nema, samo u autoritarnim uredjenjima!

ZV
ZVONE
13:40 04.12.2020.

Dali su svi ovi 76 uhljeba bili u Sabornici. Glasovanje online nije po Ustavu RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije