Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Beroš u Saboru: Mjere su nužne i trajat će koliko okolnosti budu zahtijevale

Izmjene zakona uključuju kažnjavanje i fizičkih osoba za kršenje epidemioloških mjera prvenstveno ako ne nose maske tamo ga je to obavezno
02. prosinca 2020. u 17:07 16 komentara 1767 prikaza
Vili Beroš
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/4

Oporba se, uoči rasprave o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, izjasnila kako ih neće podržati. 

'Mali' nametnik Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah

Izmjene zakona uključuju kažnjavanje i fizičkih osoba za kršenje epidemioloških mjera prvenstveno ako ne nose maske tamo ga je to obavezno. 

Izmjene Zakon predstavio je u Saboru ministar Vili Beroš rekavši kako je cilj pronaći i omogućiti najdjelotvorniji zakonodavni okvir upravljanja pandemijom.

"Mjere imaju za cilj zaštitu zdravlja ljudi te traju samo onoliko koliko okolnosti zahtijevaju i samo u onoj mjeri u kojoj su nužne. Mjere omogućuju još djelotvornije upravljanje krizom", rekao je i dodao kako one odgovaraju trenutnim potrebama.

Zastupnik Hrvoje Šimić upitao je ministra Beroša misli li da su izmjene i dopune predložene u svrhu zaštite zdravlja pučanstva ili je moguće tumačenje da služe dodatnom punjenju proračuna. Ministar mu je poručio kako služe isključivo za očuvanje zdravlja: "Da smo mislili puniti proračun to smo mogli i ranije napraviti, apsolutno nije riječ o nikakvom financijskom, nego isključivo zdravstvenom aspektu. Cilj je spriječiti širenje virusa". 

Zakonskim prijedlogom propisuje se da provedbu nadzora nad primjenom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti provode i policijski službenici, inspektori tijela državne uprave nadležnog za civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti. Propisuje se i novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja, pišu 24sata

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. Za posjednika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

Mijenja se i odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja, pa ju može naplatiti osoba ovlaštena za provedbu nadzora.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade