Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGRADA ZA PROMICANJE TOLERANCIJE

Ruhrski Oscar do sada dobili Peres, Genscher, Tadić, Juncker, Prodi...

Andrej Plenković na 29. obljetnici HDZ-a Međimurske županije
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
16.03.2019.
u 14:29

Steiger Plenkoviću: Ime nagrade je Steiger, a pokrenuo ju je medijski poduzetnik Sascha Hellen

Hrvatska želi biti dio najuže jezgre Europske unije i uključiti se u Schengen i europodručje, a za vrijeme predsjedanja Vijećem EU, u prvoj polovici 2020., zalagat će se za Europu kao zajednicu ravnopravnih i solidarnih naroda. To će, među ostalim, istaknuti predsjednik Vlade Andrej Plenković večeras u Essenu u govoru nakon što će mu biti uručena nagrada Steiger za promicanje humanosti i tolerancije. Dodjeljuje se u više kategorija, a Plenković je ovogodišnji dobitnik u kategoriji Europa.

Nagrada, koja se kolokvijalno zove Oscar Ruhrske regije koju je pokrenuo medijski poduzetnik Sascha Hellen s, kako je rekao, ciljem kulturnog, društvenog i socijalnog napretka te zapostavljene regije te kao prilika za stvaranje poznanstava, nije novčana, već dobitnici samo preuzimaju statuu. Plenkoviću će je uručiti predsjednik vlade Sjeverne Rajne Vestfalije Armin Laschet, istodobno i član Kuratorija koji je i predložio predsjednika Vlade RH za nagradu. Također, premijera Plenkovića predložio je i Elmar Heinrich Brok, njemački političar (CDU), član Europskog parlamenta od 1980. i predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Na ceremoniji će nazočiti i umirovljeni predsjednik Bundestaga Norbert Lammert. Ime nagrade – Steiger – odnosi se na stari naziv za rudarske predvodnike iz tog povijesno važnog rudarskog područja. Nagradu dodjeljuje privatna inicijativa od 2005., a kriteriju su – pišu na web-stranici – u skladu s vrlinama rudara, kao što su neposrednosti, otvorenost i tolerancija u postupcima i razmišljanju, ustrajnost i preuzimanje odgovornosti.

Dosadašnji dobitnici nagrade bili su, među ostalim, izraelski državnik Shimon Peres, poljski predsjednik Aleksander Kwaśniewski, talijanski premijer i predsjednik Europske komisije Romano Prodi, njegovi luksemburški i portugalski kolege Jean-Claude Juncker i José Manuel Barroso, njemački državnik Hans-Dietrich Genscher i srbijanski predsjednik Boris Tadić. Nagradu je 2012. trebao dobiti i turski predsjednik Erdoğan, ali su je organizatori povukli.

U kategorijama tolerancije, medija, zaštite okoliša, sporta i glazbe dobitnici su bili teolog i filozof Hans Küng, glumac i autor Christopher Lee, tenisač Boris Becker i glazbenici Jean-Michel Jarre i Lou Reed. Pravilo je da nagradu dobitnici moraju osobno preuzeti. Plenković će se prije dodjele nagrade susresti s predsjednikom vlade Pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Arminom Laschetom, dok će sutra u Generalnom konzulat u Düsseldorfu razgovarati s predstavnicima hrvatskih udruga i posjetiti Sajam vina.

>>Plenković nije prihvatio ostavku ministrice Žalac

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije