Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Savudrijski ribari: Tresla se brda, rodio se miš. IGP je i sada zajedničko 'europsko more'

Za hrvatske ribare ostaje isto sve što su dobili i ZERP-om, samo što IGP, tvrdi se, treće države neće moći koristiti kao dosad.
14. prosinca 2020. u 19:30 9 komentara 2806 prikaza
ribarska mreža
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Nakon što je Vlada na današnjoj sjednici prihvatila nacrt prijedloga o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) u Jadranskom moru, u četvrtak će o njemu glasovati Sabor, a formalno proglašenje očekuje se na trilateralnom ministarskom sastanku sa Slovenijom i Italijom u siječnju.

Zagreb: Održana osnivačka skupština podružnice Domovinskog pokreta Grada Zagreba DOMOVINSKI POKRET Škoro: Zakašnjelo proglašenje IPG-a je 'savijanje kičme pred Bruxellesom'

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je kako će se na tom sastanku, na kojemu će i Italija proglasiti svoj IGP, razgovarati i o jačanju suradnje na području Jadrana radi njegove ekološke zaštite i upravljanja plavim gospodarstvom. IGP se, ustvrdio je, proglašava sukladno pomorskom zakoniku, Konvenciji UN-a o pravu mora i EU zakonodavstvu, što znači da će u njemu sve države “ne dirajući suverena prava i jurisdikciju Hrvatske uživati međunarodnim pravom zajamčene slobode i prava”.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uvjerena je kako će IGP dodatno unaprijediti duboku i izvrsnu suradnju s Talijanima u posljednje vrijeme kakva je, kad su u pitanju ribarske flote i upravljanje resursima, primjer u cijeloj EU. Zajednički je uspjeh i višegodišnji plan koji se odnosi na demerzalni ribolov na Jadranu koji je uspostavljen na hrvatsku inicijativu, a uz talijansku podršku, dodala je. No zapravo, kako je to danas objasnio i čelnik SDP-a Peđa Grbin, Hrvatska još od proglašenja ZERP-a 2003. ima uređen epikontinentalan pojas s Italijom pa dramatične razlike između onoga što je bilo prije i onoga što će biti nakon proglašenja IGP-a nema.

ribarica ISKLJUČIVI GOSPODARSKI POJAS Danas odluka o gospodarskom pojasu: Hrvatska i Italija zatvaraju Jadran za ribare izvan EU

Razlike su tek u pogledu dvaju novih prava, koja je jučer najavio premijer Andrej Plenković – gradnje umjetnih otoka i iskorištavanja energije mora. Proglašavanjem IGP-a obalna država na tom području ima, naime, suverena prava istraživati, iskorištavati i gospodariti prirodnim bogatstvima mora i podmorja. No za ribare se ne mijenja ništa.

– Hrvatska je već prije bila proglasila ZERP (zaštićeni ekološko-ribolovni pojas), a autorizirana ribarska plovila iz zemalja članica EU-a i dalje će ribariti u zajedničkom “europskom moru” – kazao je savjetnik HGK za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Zoran Radan.

Jedino ribarice Crne Gore ili Albanije neće moći ribariti kao dosad.

– Drugačije bi bilo tek ako bismo mi ili Talijani nakon proglašenja IGP-a poput Britanaca izašli iz EU pa da nam se jurisdikcija proširi do sredine Jadrana – kazao je savudrijski ribar Danilo Latin.

Vlada donijela odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu SJEDNICA VLADE Plenković: Ovaj Božić neće biti kao dosadašnji. Ako ne bude pomaka ovaj tjedan, idu nove mjere

– Tresla se brda, rodio se miš. Kad bi to značilo da talijanske ili druge EU ribarice ne mogu od naše 12. milje do sredine Jadrana loviti ribu, to bi bilo nešto. No ako se time mislilo na očuvanje ribljeg fonda, mrestilišta i slično, boljim su se pokazale inicijative poput “no take zona” otvorenog mora ili dijela priobalja, kakvima se na dulji rok štitila i Jabučka kotlina – i to u suradnji s Talijanima, a postignuti su izvrsni rezultati – komentirali su danas i drugi ribari s kojima smo razgovarali.

Što se tiče umjetnih otoka koji se spominju, teško da bi oni zaživjeli zbog prevelike dubine na otvorenom moru, a i ovih pravih nenastanjenih ili jedva nastanjenih imamo previše, poručili su.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

sprovod za 30 ljudi
Svijet se danas oprašta od princa Philipa: Kraljica naredila da se braća Harry i William razdvoje
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • Avatar sadmitrebato
    sadmitrebato:

    trenutno sa zerpom ništa ne dobivamo ali poanta je u tome da ga do sad nismo proglasili jer su to bile naredbe iz eu, sad je došla naredba da ga proglasimo i to je to...

  • info_punkt:

    pa koliko su Albanci i Crnogorci izlovljavali do sada sa svoje 3 kočarice? 0.001% onoga što izlovljava Italja sa preko 20.000 svojih kočarica.