Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Reportaža iz Kockice – Prokišnjava, bez prozora, a nema ni sigurnosni izlaz!

naslovnica 15.1.2015
Foto: VL
15.01.2016.
u 00:01

Zgrada nema protupožarne izlaze. Nema ni prozora koji bi se mogli otvarati i zatvarati.

U proteklih godinu dana Milanovićeva vlada nije se preselila onamo kamo ih je Karamarko, tada je izgledalo u šali, slao – u zgradu na zagrebačkom Prisavlju u kojoj je u socijalizmu bilo sjedište Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske – niti je za predsjednicu pronađen jeftiniji ured od onoga na Pantovčaku pa je Tomislav Karamarko opet za sjedište Vlade, ali ovoga puta one u kojoj će biti potpredsjednikom, ponovno predložio negdašnji hram Komunističke partije.

Nekoć simbolom političke moći na bivšem Šetalištu Karla Marxa, u koje su mnogi odlazili po “svoje mišljenje”, Kockica (čiji je službeni naziv bio Zgrada društveno-političkih organizacija) građena je od 1963. do 1968. godine, nakon što je arhitekt Ivan Vitić pobijedio na natječaju otvorenom dvije godine prije početka gradnje. Među požutjelim listovima projektne dokumentacije o Kockici nalazi se i dopis arhitektonskog biroa Vitić u kojem se navodi da će zgrada – u kojoj će biti smješteni Centralni komitet Saveza komunista Hrvatske, Republički odbor Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske, Gradski komitet Saveza komunista Zagreb i Gradski odbor Socijalističkog saveza radnog naroda Zagreb – “predstavljati vidni spomenik koji će buduće generacije komunista i građana socijalističke Jugoslavije podsjećati na historijsku ulogu i značaj Saveza komunista u narodnoj revoluciji i izgradnji socijalističkog društva u našoj domovini.”

Nacrtom je bila predviđena i izgradnja kongresne dvorane u koju bi se ulazilo izvana, ali ona nikada nije napravljena. Površina Kockice iznosi 14.500 četvornih metara, no tek je trećina “korisnog” uredskog prostora. Ostalo su veliki hodnici, dvorane... Nekoć su ovdje bili i tuševi, kasnije prenamijenjeni u zahode. Po sredini zgrade četiri su dizala koja vode do zadnjeg, desetog kata. U slučaju požara, dizala se automatski zaustavljaju. Zgrada nema protupožarne izlaze. Nema ni prozora koji bi se mogli otvarati i zatvarati. Na dijelu zgrade na strani istok-zapad krov prokišnjava pa zaposlenici u uredima ispod stropa imaju – kante.

Cijelu reportažu iz Kockice pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte u našem e-izdanju

U tiskanom izdanju donosimo i sljedeće priče:

>>Posljedice velikog Večernjakova otkrića – Oxford: Arbitraža Hrvatska – Slovenija najveća je afera 2015.

>>HDZ za selidbu Vlade u Kockicu, Most traži prvo ozbiljnu analizu

>>Naslove za lektiru određivat će učitelji, a ne više država?

>>Nino Raspudić: Ne znamo ni gdje nam država ''stanuje''

>>Zašto Zidane baš u Modriću vidi časnika za vezu

>>TV prilog Ekran – Bowie: Čovjek s bezbroj lica

Uz tiskano izdanje Večernjeg lista na dar dobivate prilog Narodni lijekovi

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar juricamesko
juricamesko
21:12 14.01.2016.

vidi se koliko je bivša vlada vodila računa o imovini građana Hrvatske kada im krov prokišnjava.14 500 kvadratnih metara poslovnog prostora u Zagrebu da se iznajmljuje samo po 6 e/m to je godišnje preko milijun eura.neka nam poklonici partije sada objasne koliko je u pet godina Zmajlović Zagreb Tower obvezao ministarstvo zaštite okoliša da plati najam sličnih kvadrata u Zagreb toweru. nisu tobože imali državnih kvadrata gdje da se usele.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
21:27 14.01.2016.

A nounara i jake li pameti, fali samo energetski certifikat za useljenje, od one znate već koje, desna ruka ljevi džep, nevjerovatno je koliko se debila nakotilo u ovoj jadnoj državi, pre sramotno....

BA
barbaizamerike
21:13 14.01.2016.

propala kokica ko I komunisti prokisnjavaju I bez sigurnisnog izlaza u buducnost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije