Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novinari i publicisti

Reakcije na presudu Holverki Novak Srzić: Neprihvatljiva je, ona ozakonjuje verbalni delikt i zatire kritičko razmišljanje

Hloverka Novak-Srzić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
15.08.2016.
u 22:52

Reakciju na presudu donosimo u cijelosti

Hrvatski novinari i publicisti neugodno su iznenađeni prvostupanjskom presudom Općinskog radnog suda u Zagrebu u predmetu otkaza Hloverke Novak Srzić!

Ta presuda je za HNiP neprihvatljiva.

Ona ozakonjuje verbalni delikt, kojega je u nastojanju da zatre svako kritičko razmišljanje, protuustavno, krajnje nedemokratski i neprofesionalno promovirala uprava HRT-a na čelu s Goranom Radmanom. 

Ova presuda protivi se svim načelima i dobrim praksama vođenja posebnih radnih sporova zaposlenika u medijima, budući da je zadaća suda razgraničavanje područja Ustavom zajamčenog prava na slobodu iznošenja osobnog mišljenja i područja zaštite podataka i vrijednosti povezanih s poslovanjem medijske kuće.

Također, ne manje bitno, ova presuda je u suprotnosti i u odnosu na presude drugim djelatnicima HTV-a koji su također bili nezakonito sankcionirani zbog javnog istupanja. 

Vidljivo je da u ovom slučaju hrvatsko pravosuđe nema ujednačen kriterij, da se nije poštovala ujednačenost pravne prakse, a to izravno ukazuje na nejednakosti u primjeni pravnih normi.

Ova je presuda utoliko izuzetno opasan presedan s nesagledivim pravnim i društvenim posljedicama, ne samo u pravnim procesima, nego i sa stajališta afirmacije poželjnih društvenih vrednota. Uz to izravno stimulira nasrtaje na slobodu govora, nejednakost u ostvarivanju ljudskih prava i slobode govora, te umjesto slobode i odgovornosti nameće princip cenzure i gušenja slobode javne riječi, što je bila praksa bivše uprave HRT na čelu s Goranom Radmanom.

Podsjećamo da je iznošenje mišljenja Hloverke Novak Srzić bilo sukladno mišljenju Programskog vijeća HRT-a kao autentičnog korektiva programa, te da i ta činjenicapotvrđuje da njezin istup nije i ne može biti povreda radne discipline za koju se izriče otkazs obzirom na skandalozno prenošenje inauguracije hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koje je bilo medijsko pitanje od prvorazrednog društvenog i političkog značaja.

Uvažavajući u potpunosti neovisnost i ne želeći vršiti pritisak na sudsku vlast, Hrvatski novinari i publicisti nadaju se da će više pravosudne instance pokazati bolje shvaćanje posebnosti sporova u medijima. Također se nadamo da će se ujednačiti prakse prema kojima su nekim dopušteni svi prekršaji bez ikakvih posljedica, a drugima se presuđuju kazne i verbalni delikti za iznošenje društveno važnih i dokazanih istina.

 Očekujemo od srodnih profesionalnih, civilnih i društvenih institucija jasnu i javnu potporu u vezi ovog slučaja, jer se ne radi o zaštiti jedne osobe, u ovome slučaju Hloverke Novak Srzić, nego o zaštiti temeljnih društvenih principa i standarda funkcioniranja državnoga poretka u demokratskoj državi.

>> Hloverka Novak Srzić napustila mjesto urednice Naše TV iz Mostara

Komentara 16

OS
osica
23:41 15.08.2016.

Glavno da su oslobodili i vratili na posao onu "alfa že n sku".

ZG
zgrio
07:28 16.08.2016.

HND je na godišnjem u susjednoj istočnoj zemlji pa se nije niti oglasio, mada i ta šutnja sve govori

SD
sdpesticid
23:13 15.08.2016.

upravo zbog ovakve presude i postoji viša instanca u pravosuđu. no, verbalni delikt osuđuje se i ovdje na portalu shodno već pisanim pravilima, a na koja su korisnici primorani pristati jer inače ne mogu komentirati što im uskraćuje pravo na iznošenje mišljenja. eto, sada će i mene ova instanca na 48 h bez mogućnosti žalbe višoj instanci a govorim u postu o verbalnom deliktu vezano za ovaj članak. što sada vl ? po običaju, prekršili ste članak..., banirate me ili ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije