Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljutite suparnice

Rat između bivše i sadašnje žene predsjednika Hollandea

Segolene Royal,Valerie Trierweiler
Foto: AFP/PIXSELL
1/4
19.06.2012.
u 07:30

Izdajnici uvijek na kraju plate svoju izdaju, poručila je bivša Hollandeova žena Segolene Royal sadašnjoj prvoj dami Francuske Valerie Trierweiler

Socijalisti su na parlamentarnim izborima u Francuskoj definitivno učvrstili vlast, no za predsjednika Hollandea otvorio se privatni pakao. Samo tako može se opisati situacija koja se razbuktala u nedjelju navečer, netom nakon zatvaranja birališta kada je postalo jasno da Segolene Royal, nekadašnja supruga Françoise Hollandea koja mu je rodila četvero djece i koja se nalazila na Hollandeovoj socijalističkoj izbornoj listi, nije uspjela ući u novi saziv parlamenta. Naime, porazio ju je socijalistički “otpadnik” Olivier Falorni koji je stranku napustio ne želeći prihvatiti diktat Pariza da kandidatkinja za parlament bude nekadašnja predsjednikova supruga.

Birači ne žele diktat

Taj diktat očito nisu prihvatili ni birači, pa je Segolene Royal u svojoj izbornoj jedinici u gradu La Rochelleu osvojila samo 37,03 posto glasova, a Falorniju je dalo povjerenje čak 62,97 posto birača. Iako je zbog neslaganja s odlukom središnjice Socijalističke stranke napustio partiju, Falorni je objavio da ostaje vjeran Hollandeu i da će ga podržavati, no francuskom predsjedniku to je mala utjeha u teškim danima koji ga očito čekaju u privatnom životu.

S. Royal, naime, za poraz uvelike krivi sadašnju Hollandeovu nevjenčanu suprugu i prvu damu Francuske Valerie Trierweiler, koja je na svome Twitter profilu prošlog utorka, samo nekoliko dana prije izbora, dala podršku Falorniju.

– To je politička izdaja. Izdajice uvijek završe izdane, citirala je Royal pred novinarima u trenutku kada je postalo jasno da joj se san o parlamentarnom mandatu rasplinuo poput mjehura od sapunice. Da je S. Royal u parlamentu htio vidjeti i sam francuski predsjednik, pokazuje podatak da joj je namjeravao podariti mjesto predsjednice parlamenta, ali i da je oko kampanje u La Rochelleu bio angažiran poseban savjetodavni tim iz središnjice Socijalističke stranke kojem je imperativ i jedini zadatak bio provesti S. Royal preko praga izborne pobjede.

– Ono što se zbivalo posljednjih dana nazvali smo “Operacija spašavanje vojnika Royala” – kažu stranački aktivisti tog francuskog grada.

Ništa od toga nije uspjelo, a analitičari ključnim smatraju otpor birača da im se kandidat nameće iz Pariza i tweet Trierweilerove, u kojem Falornija opisuje kao boljeg kandidata i čovjeka.

Ni bivša ni sadašnja Hollandeova supruga nisu naivne ni neiskusne da ne bi znale na koji način sustav i politika funkcioniraju. Dok je Segolene Royal svojedobno bila i predsjednička kandidatkinja socijalista na izborima 2007. godine u kojima je je potukao Sarkozy, Trierweilerova je bivša politička novinarka čija je veza sa socijalističkim političarom postala javno poznata tek prije predsjedničkih izbora.

Meta: Trierweiler

Iako je Trierweilerova govorila kako će i u Elizejskoj palači nastaviti s novinarskim radom, to se nije dogodilo, no vrlo su jasne njene ambicije da na mjestu prve dame Francuske ne obavlja – poput svoje prethodnice Carle Bruni – samo protokolarne dužnosti, nego da aktivno kreira francusku politiku.

To se vidjelo još tijekom drugoga kruga izbora, kada je svojim utjecajem Trierweilerova uspjela isposlovati otkaz jedne francuske novinarke čije joj se pisanje nije svidjelo, a vidjelo se i proteklog tjedna jer je svojim tweetom znatno utjecala na ishod glasovanja u La Rochelleu. Ipak, ovaj udarac koji je zadan Segolene Royal samo je početak rata koji će se očito razbuktati među dvjema protivnicama.

– S. Royal je sposobna i inteligentna, a sada ima jasan cilj, Valerie Trierweiler – kažu francuski analitičari.

Komentara 1

TT
The Time of Troubles 1612
07:43 19.06.2012.

A o G20 ni rijeci......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije