Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Ukrajina dobila moćno oružje sa Zapada: 'Bez milosti prema neprijatelju'

Training exercise in Donbas region
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.07.2022.
u 22:25

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je ruski napad u Vinici "otvorenim terorističkim činom". U video obraćanju na konferenciji u Haagu

Danas je 142. dan ruske invazije na Ukrajinu. Najmanje 23 osobe, uključujući troje djece, ubijene su, a najmanje 66 je ranjeno nakon što su ruski projektili pogodili civilne zgrade i kulturni centar u gradu Vinici, u središnjoj Ukrajini. Napad na Vinicu, daleko od ratnih linija, dogodio se u četvrtak kada su ulice bile pune ljudi. Ukrajinska državna služba za hitne slučajeve kaže da još uvijek traga za 39 osoba koje se smatraju nestalima, dok su 34 osobe i dalje u teškom stanju.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku.

Tijek događaja:

22:21  - Ukrajinske vlasti priopćile su u petak da su primile prvu isporuku sofisticiranog sustava višecjevnog bacača raketa, čime je obogaćen topnički arsenal dugog dometa koji je osigurao zapad.

"Prvi MLRS M270 su stigli", napisao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov na društvenim mrežama i dodao: "Bez milosti prema neprijatelju".

 

Rusija je 24. veljače pokrenula invaziju na Ukrajinu.

London je najavio u lipnju isporuku bacača raketa M270 MLRS dometa 80 kilometara, uz američke precizne topničke sustave Himars istog dometa koje je poslao Washington.


21:05 -  Šef ruske svemirske agencije Roscosmos Dmitrij Rogozin, poznat po svom oštrom stilu i izrazitom nacionalizmu, odlazi sa svoje funkcije dekretom predsjednika Vladimira Putina i bit će imenovan na novu poziciju.

Neposredno nakon objave te uredbe, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za agenciju TASS da će se imenovanje dogoditi "kada dođe vrijeme".

Na čelu ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin isticao se provokativnim tiradama na Telegramu.  Od početka ruske ofenzive protiv Ukrajine 24. veljače, Rogozin, koji je ranije bio ruski veleposlanik pri NATO-u, davao je ratoborne izjave prema zapadnjacima, naglašavajući razaranja koja bi mogla biti nanesena ruskim nuklearnim oružjem.


19:15 - Europska unija pogriješila je kada je uvela sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban, pozivajući čelnike EU-a da izmijene svoju politiku na tom polju.

>>>OPŠIRNIJE


18:03 -  Moskva nije zainteresirana za nacionalizaciju kompanija u stranom vlasništvu koje posluju u Rusiji, rekao je u petak ministar trgovine i industrije Denis Manturov.

Photo: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS

Mnoge zapadne tvrtke odlučile su napustiti Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu, a Moskva je radila na zakonu koji bi državi omogućio zapljenu imovine kompanija koje napuste zemlju.

"Ne zanima nas nacionalizacija poduzeća ili njihovo gašenje, ne daj Bože", ustvrdio je u petak ministar industrije i trgovine u donjem domu parlamenta.


17:30 -  Britansko ministarstvo vanjskih poslova u petak je pozvalo na razgovor ruskog izaslanika Andreja Kelina kako bi mu izrazilo "duboku zabrinutost" zbog izvješća o smrti britanskog humanitarnog djelatnika.

"Šokirana sam zbog izvješća o smrti britanskog humanitarnog radnika Paula Ureya dok se nalazio u zatočeništvu u proruskoj separatističkoj regiji u Ukrajini. Rusija mora snositi punu odgovornost za ovo", rekla je ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

"Odgovorni za ovo će snositi posljedice."


17:10 -  Nijemci u strahu od nestašica plina na jesen i zimu pojačano kupuju električne grijalice iako uredi za zaštitu potrošača u petak upozoravaju na neekonomičnost ovakve vrste grijanja.

„Bilježimo natprosječno veliku potražnju za grijalicama“, priopćio je lanac trgovina električnih proizvoda Media Markt/Saturn.

Lanac trgovina građevinskog materijala Hornbach zabilježio je 100 posto veću potražnju nego u istom razdoblju prošle godine.

„Potražnja je naglo porasla posljednjih tri tjedna“, kaže Florian Preuss iz lanca Hornbach.


15:40 -  Njemačka vlada mora pronaći rješenje za gubitke uvoznika plina Unipera koje je izazvao skok cijena nakon smanjenih isporuka iz Rusije, poručila je finska državna energetska tvrtka Fortum, većinska vlasnica posrnule njemačke kompanije.

U priopćenju kasno u četvrtak Fortum, vlasnik 78 posto udjela u Uniperu, apelirao je da se pronađe dugoročno rješenje kojim bi se zaustavili gubici u Uniperu, osigurao kreditni rejting i kompanija pripremila za neizvjesnost u opskrbi ruskim plinom.

Smanjene pošiljke iz Rusije primorale su Uniper da plin kupuje na fizičkom tržištu po vrlo visokim cijenama koje zasada ne može prebaciti na kupce zbog obveza preuzetih dugoročnim ugovorima, podsjeća Reuters.


14:00 - Britanski humanitarni radnik Paul Urey (45) umro je dok su ga proruski separatisti držali kao taoca u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck (DNR), rekao je lokalni dužnosnik na teritoriju koji drže pobunjenici. Njegova majka Linda Urey rekla je da je "apsolutno shrvana", prenosi Sky News.

13:55- Sjeverna Koreja, odgovorila je na odluku Ukrajine da prekine diplomatske veze između dviju nacija zbog priznavanja dvaju proruskih okupiranih teritorija na istoku Ukrajine. U srijedu je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da je prekinulo veze sa Sjevernom Korejom kao odgovor na to što je Pjongjang priznao samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Narodnu Republiku Luhansk.

U priopćenju je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova reklo: "Ovu odluku smatramo pokušajem Pjongjanga da potkopa suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine".

Državna novinska agencija KCNA citirala je potom glasnogovornika sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova: "Ukrajina... nema pravo i kvalifikacije raspravljati s DNRK-om oko njezinog legitimnog vršenja suvereniteta".

13:52 - Broj ozlijeđenih u ruskom raketnom napadu na grad Mikolajiv porastao je na četiri, izjavila je čelnica regionalnog vijeća Hanna Zamazejeva. Najmanje 10 raketa pogodilo je dva sveučilišta i objekte civilne infrastrukture, oštetivši stambene zgrade, napisala je Zamazejeva na Telegramu.

Među ranjenima nema djece, dodala je. Svi unesrećeni su zbrinuti u zdravstvenim ustanovama i pruža im se potrebna pomoć.

11:54 - Rusko ministarstvo obrane ustvrdilo je bez ikakvih dokaza da je jučerašnji raketni udar na Vinicu bio usmjeren na vojni cilj - sastanak zapovjedništva ukrajinskih zračnih snaga.

U svom dnevnom operativnom brifingu, Rusija tvrdi: "Dana 14. srpnja visokoprecizni projektili morskog baziranja Kalibr pogodili su zgradu časničkog garnizona u gradu Vinica.

U vrijeme udara, u ovom vojnom objektu održan je sastanak zapovjedništva ukrajinskih zračnih snaga s predstavnicima stranih dobavljača oružja o pitanjima prebacivanja sljedeće serije zrakoplova i naoružanja oružanim snagama Ukrajine, kao i organiziranje popravka ukrajinske zrakoplovne flote. Kao rezultat udara, sudionici sastanka su uništeni.

Više od 70 ljudi i dalje je u bolnici nakon napada na središnji ukrajinski grad, u kojem su poginule najmanje 23 osobe, uključujući troje djece. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je ruski napad u Vinici "otvorenim terorističkim činom".

11:31 - Reuters je kratko objavio, pozivajući se na rusku novinsku agenciju Tass, da je preminuo Paul Urey, Britanac kojeg su zarobili separatisti koje podržava Rusija u Ukrajini i optužili da je plaćenik. Urey i još jedan Britanac, Dylan Healy, uhićeni su u travnju.

11:20 - Oleh Synyehubov, guverner Harkiva, objavio je u Telegramu da su ruske rakete pogodile obrazovne ustanove u njegovoj regiji. Naveo je da mete nisu bile vojne, te da u blizini nije bilo “nikakve vojne infrastrukture, već samo civilnih objekata”.

Rekao je da nije bilo žrtava. Tvrdnje nisu neovisno provjerene. Moskva je u više navrata demantirala gađanje civila.

10:12 - Samoproglašena Narodna Republika Donjeck (DPR) objavila je dnevni vojni operativni brifing. Sada tvrdi da je "oslobođeno" 251 naselje. To je povećanje u odnosu na 242 koliko su tvrdili jučer. Ne precizira koja naselja sada tvrdi da kontrolira.

Tvrdi se da su tri osobe poginule, a 16 civila ozlijeđeno u granatiranju 11 naselja od strane ukrajinskih snaga. Nijedna od tvrdnji nije neovisno provjerena. 

9:54 - Vitalij Kim, guverner Mikolajiva, rekao je da su gradska sveučilišta jutros pogođena kada su ruske snage ispalile nekoliko projektila. 

"Danas su ruski teroristi napali dva najveća sveučilišta u Mikolajivu. Najmanje je bilo deset projektila. Sada napadaju naše obrazovanje. Tražim od sveučilišta svih demokratskih zemalja da potvrde da je Rusija ono što zapravo jest - terorist", napisao je.

9:14 - Regionalni guverner Lavova Maksym Kozytskyi upozorio je na širenje dezinformacija na društvenim mrežama nakon upozorenja na zračni napad u njegovoj zapadnoj regiji Ukrajine sinoć. Za Telegram je objavio:

Sirene su jednom oglasile zračni alarm. Trajalo je gotovo dva sata. Postojala je prijetnja raketnog udara iz Crnog mora. Prijetnja se nije ostvarila. U regiji Lavova sve je mirno.

Inače, dok je uzbuna trajala, niz Telegram kanala i neki korisnici Facebooka proširili su lažne informacije da su se eksplozije navodno čule u regiji Lavova.

8:24 - Ruske i proruske separatističke snage Luhanske Narodne Republike tvrde da su ušle u predgrađe Siverska u ukrajinskom Donbasu, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane. "Priznajući da izvješća nisu potkrijepljena, ministarstvo je reklo da ruske snage polako napreduju prema zapadu i ispituju napade prema Siversku iz Lisičanska kako bi otvorile put prema Slavjansku i Kramatorsku. Bakhmut će vjerojatno biti sljedeći cilj, nakon što Siversk bude osiguran”, stoji u izvješću.

Institut za proučavanje rata također je rekao da Rusija vjerojatno priprema ofenzivu većih razmjera duž linije Slovjansk-Siversk-Bakhmut.

7:50 - Istražitelji traže od rodbine nestalih nakon napada u Vinici da dostave DNK uzorke kako bi se potvrdio identitet tijela. Dužnosnici su ranije rekli kako vjeruju da je 39 ljudi nestalo dok spasilačke ekipe nastavljaju pretraživati olupinu.

7:48 - Satelitske fotografije i slike s terena otkrivaju nagli porast ukopa u područjima Ukrajine pod kontrolom Rusije, navodi se u izvješću objavljenom u petak.

Nevladino središte za informacijsku otpornost analiziralo je slike ukopa u šest područja - dva su prethodno držale ruske snage, a ostala su još uvijek pod kontrolom Moskve u južnoj Ukrajini, navodi agencija France-Presse.

Na groblju Starokrymske u Mariupolju, autori izvješća rekli su da se moglo vidjeti oko 1.000 novih grobova u razdoblju od oko pet mjeseci između 21. listopada i 28. ožujka, navodi agencija France-Presse.

Stopa ukopa naglo je porasla nakon ožujka kada su ruske snage preuzele gotovo potpunu kontrolu nad strateškom lukom, tvrdi se u izvješću.

Autori kažu da je 1.141 nova grobnica viđena na satelitskim snimkama između 28. ožujka i 12. svibnja i više od 1.700 između 12. svibnja i 29. lipnja. Brojke se ne mogu neovisno provjeriti, javlja Guardian

Benjamin Strick, direktor istraga u CIR-u, rekao je: "Improvizirani ukopi i sve veći broj grobova diljem Ukrajine, posebice u i oko okupiranih područja, jasna su ilustracija broja civilnih žrtava nakon ruske invazije. Istraživači su usporedili satelitske slike s geolociranim podacima, uključujući podatke s društvenih medija. Slike su također pokazale velike rovove koji se kopaju na dva mjesta u blizini Mariupolja - Pionerske i Manhush - kao i improvizirane grobnice oko grada".

6:15- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je ruski napad u Vinici "otvorenim terorističkim činom". U video obraćanju na konferenciji u Haagu. Zelenski je pozvao dužnosnike europskog i međunarodnog kaznenog suda da otvore "posebni sud" koji će istražiti rusku invaziju na njegovu zemlju.

Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da su raketni napadi na Vinicu bili "odobrena vojna strategija" Vladimira Putina. Mykhailo Podolyak, šef ukrajinskog pregovaračkog tima i ključni savjetnik Zelenskog, rekao je da ruske snage napadaju "miroljubive" ukrajinske gradove kao što su Vinica, Kremenchuk, Chasiv Yar i Kharkiv kako bi prisilile Ukrajince na "mir pod svaku cijenu", Podolyak napisao je na Twitteru.

Ruski napadi na mirne ukrajinske gradove nisu bili pogreška već odobrena vojna strategija. Četverogodišnja djevojčica ubijena je u napadu u Vinici. Snimke koje Guardian ne objavljuje pokazale su kako Liza Dmitrieva leži mrtva u svojim prevrnutim kolicima. “Među mrtvima danas u Vinici je djevojčica, imala je četiri godine, zvala se Liza. Dijete je imalo četiri godine!” rekao je Zelenski. “Njena majka je u kritičnom stanju.”

6:00 - Najveće svjetsko sigurnosno tijelo izrazilo je "ozbiljnu zabrinutost" zbog navodnog maltretiranja desetaka tisuća Ukrajinaca u takozvanim centrima za filtriranje koje je Rusija postavila u Ukrajini. Deseci tisuća civila odvedeni su u te centre u samoproglašenoj odcijepljenoj Narodnoj Republici Donjeck u istočnoj Ukrajini, prije nego što budu deportirani u Rusiju, objavila je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju. Rusija je prisilno udaljila gotovo 2 milijuna ljudi iz Ukrajine, uključujući više od 200.000 djece, od svoje invazije u veljači, rekao je Zelenski. 

Sjedinjene Države i više od 40 drugih zemalja složile su se koordinirati istrage o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini. U četvrtak je 45 zemalja, uključujući države Europske unije te Britaniju, SAD, Kanadu, Meksiko i Australiju, na konferenciji u Haagu potpisalo političku deklaraciju o zajedničkom radu. Uz oko 23.000 istraga ratnih zločina koje su sada otvorene i različite zemlje vode timove, dokazi moraju biti vjerodostojni i organizirani, rekli su dužnosnici.

5:45 - Vladimir Putin potpisao je zakon o strožim mjerama za pojedince ili subjekte koje Rusija smatra "stranim agentima", kao i novi zakon koji izjednačava prebjeg s veleizdajom. Novi prijedlog zakona, koji će stupiti na snagu 1. prosinca, proširit će definiciju "stranih agenata" na svakoga za koga se smatra da je pao "pod strani utjecaj" ili prima potporu iz inozemstva, a ne samo strani novac.
Rusija je započela "dobrovoljne mobilizacije" kako bi riješila problem nedostatka vojnika, prema Institutu za proučavanje rata. 

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar kastanjer2
kastanjer2
22:13 15.07.2022.

I opet kada jednog dana rat stane naći će se gomila političara koji će nas uvjeravati kako nam ne trebaju tenkovi, transporteri, rakete, borbeni helikopteri i zrakoplovi i kako je bolje graditi škole i vrtiće. Dok Rusi danas zorno pokazuju kako prolaze škole i vrtići kod nekoga tko nema dovoljno tenkova, borbenih zrakoplova ili običnih glupih granata.

DU
Deleted user
02:54 16.07.2022.

Kometa C/2017 K2 juri prema zemlji. Možda ona Riješi krizu.

Avatar Vasanocnamora
Vasanocnamora
18:42 16.07.2022.

Sad citam, ukrajinci prodali HIMARS za $800K rusima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije