Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGONIJA KRAJA KAŠTELANSKE TVRTKE

Radnici Adriachema šetnjom po zebri zaustavili promet ispred tvornice

Ozren Matijašević
05.02.2010.
u 14:06

Radnici traže od Fonda za privatizaciju prodaju nekretnina i naplatu svojih potraživanja. Već dvije godine, otkako im je isključena struja, tvornica ne radi, a oni primaju minimalce.

Skup radnika Adriachema, održan u uzavreloj atmosferi hladne tvorničke zgrade, jučer je završio prosvjednom šetnjom pješačkim prijelazima na Cesti dr. Franje Tuđmana koja ih dijeli od oronulih pogona nekadašnjeg Adriavinila.

Berket ih podržao

Promet je zaustavljen na dvadesetak minuta dok nije došao gradonačelnik Kaštela Josip Berket i obećao im pomoć u njihovim nastojanjima da, ostanu li bez svojih radnih mjesta, dobiju zaostala potraživanja i otpremnine.

Adriachemovih 240 radnika ne radi već pune dvije godine, otkako je u pogonima zbog dugovanja isključena struja, a kako se moglo čuti jučer, država, iako je većinski vlasnik i najveći vjerovnik, nije pokazala interes da im pomogne u traženju izlaza iz “tragične” situacije.

Vijeću zaposlenika, kojemu se odazvalo njih sedamdesetak, obratio se direktor Ivan Brko koji je ustvrdio kako je stečaj najlošiji izlaz.

- Hrvatski fond za privatizaciju nije imao interes za razgovor, poručili su da potraživanja države može ukinuti samo Vlada. Poslali smo dopis premijerki i čekamo kakav će rasplet predložiti - rekao je Brko.

Replicirao mu je Željko Bujas, nekadašnji predsjednik Radničkoga vijeća. Kaže da je bio na nizu sastanaka s direktorom u državnim institucijama te da je upravo Brko taj koji je bio neoperativan pa čak i nestručan u predlaganju rješenja.

Sukobljeni radnici

- Po Brki svi su krivi, a mi imamo direktora kojega ne primaju više ni u državnim niti u gradskim institucijama. Kako ćemo tako išta postići?! - pitao je Bujas.

Njegovo izlaganje izazvalo je negodovanje mnoštva.

- Šta nam sada pričaš povijest? Što ćemo sutra?! - dovikivali su radnici.

Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, obratio im se i ponudio rješenje koje su prihvatili, ali ih je pozvao i na jedinstvo.

Od HFP-a traže da proda Adriachemove nekretnine te da od dobivenog novca isplati radnike.

- S obzirom na to da natječaji za privatizaciju višekratno nisu bili uspješni, uprava Fonda odlučila je prodati nekretnine. Iz te prodaje trebala bi se ponajprije podmiriti potraživanja radnika za neisplaćene plaće, umanjene plaće i otpremnine. Udruga obrtnika Grada Kaštela poslala je ponudu, ali već nekoliko mjeseci postoje poteškoće u provedbi. U ovom trenutku HFP tumači da to ne bi bilo zakonito jer treba podmiriti i ostale vjerovnike kojima je Adriachem dužan. Država u pravilu prodaje za kunu i odriče se svojih potraživanja pa zašto ne bi to napravila i ovdje?! - pozvao je Matijašević.

Najavili su nastavak prosvjednih akcija koje bi mogle uslijediti već u ponedjeljak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije