Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONKURENCIJA

Radna mjesta nudi i Zala – susjedna mađarska županija

hutinski
MARKO JURINEC / PIXSELL
14.02.2011.
u 14:16

Institucije rade na većoj “pokretljivosti” radnika u pograničnom području, a najavljena je i velika konferencija o toj temi

Vrlo je malo radnika iz sjeverne Hrvatske koji posao pronalaze u susjednoj Mađarskoj i obrnuto. Osim jezika, mnogo je administrativnih prepreka, a suradnja je slaba. Stoga su se udružili međimurski i varaždinski zavod za zapošljavanje, Međimurska županija te podravsko-prigorska razvojna agencija s centrom rada i gospodarskom i industrijskom komorom susjedne mađarske županije Zala.

– Želimo ojačati društveno-gospodarsku suradnju na mađarskom i hrvatskom pograničnom području. Tržištu rada potrebna je veća pokretljivost radnika. Javni sektori obje države moraju pružiti veću podršku zapošljavanju preko granice – izjavila je Jasenka Hutinski, pročelnica varaždinske Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. S Mađarima su u sklopu projekta, koji su nazvali "Prema kompetitivnijem prekograničnom tržištu rada", za 23. veljače dogovorili veliku konferenciju u poznatim toplicama u Zalakarosu.

– Razgovarat ćemo o usklađivanju radnih vještina sa slobodnim radnim mjestima korištenjem zajedničkoga internetskog portala. Međusobno ćemo povećati razmjenu podataka da bismo uskladili ponudu i potražnju za poslom. Stremimo prema zajedničkim standardima obrazovanja, socijalnim pravima, valja urediti područje radnih dozvola... A valja nam i promijeniti svijest onih koji traže posao, da shvate da ga mogu pronaći i preko granice. Krajnji je cilj konkurentnije tržište rada – kaže Jasenka Hutinski.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije