Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Radiologija i medicina popularne i na jesenskom roku

Studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu bili su drugi i treći i studij koji su jesenski kandidati isticali kao svoj prvi izbor
19. rujna 2019. u 15:54 0 komentara 274 prikaza
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Od 7924 kandidata koji su na jesenskom roku željeli upisati fakultete pravo upisa na neke od hrvatskih sveučilišta ostvarilo je, nakon objavljenih rezultata drugog roka državne mature, 5211 kandidata. 
Upravo zbog činjenice da je jesenski rok državne mature bio u posljednjih deset godina rok kojem je pristupilo najviše maturanata, na jesenskom roku upisa na fakultete bilo je 20 posto više kandidata nego u istom razdoblju prošle godine.

Ilustracija FIZIKA S NAJVIŠE JEDINICA Jesenski rok je potvrdio: Maturanti ne znaju ni matematiku, ni hrvatski

Naime, nakon provedenog prvog upisnog roka na svim fakultetima diljem zemlje slobodna su ostala 16.462 mjesta – najviše do sada.
 I dok je sa završetkom ljetnog roka Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ostao s najviše slobodnih mjesta do sada, na jesenskom roku situacija se promijenila – Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu bio je studij s najviše kandidata koji su ga naveli kao svoj prvi izbor za upis.

Situaciju koja se nije dogodila posljednjih deset godina iskoristili su i oni kandidati koji ranijih godina nisu uspijevali upisati nijedan studij zbog veće konkurentnosti – a s velikim brojem slobodnih mjesta i lošim rezultatima državne mature slika se i kod starijih “maturanata” promijenila. Studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu bili su drugi i treći i studij koji su jesenski kandidati isticali kao svoj prvi izbor.

Hrvatski studiji SVEUČILIŠTE U ZAGREBU Odobren studij demografije i hrvatskoga iseljeništva: Mjesta za upis još ima

Ipak, na listu najpopularnijih fakulteta na jesenskom roku – ako se promatra omjer slobodnih upisnih mjesta i prijavljenih kandidata – upisala su se tri studija: studij radiološke tehnologije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, studij medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku i studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Zagrebu.

Svijest o šećernoj bolesti
Svijest o šećernoj bolesti
Ova bolest treći je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj! Evo koji su simptomi
Eurizon Asset Management Croatia
Eurizonov kutak o tržištu
Ulagači iznenadili kako gledaju na rat u Ukrajini. Amerikanci dodatno zaoštrili retoriku
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.