Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ PUKANIĆ

R. Mataniću i Đuroviću pritvor produljen za devet mjeseci

robert matanić
Antonio Bronić/PIXSELL
27.04.2012.
u 18:04

Branitelji optuženika smatraju pak da su ovom odlukom počinjene bitne povrede Zakona o kaznenom postupku, jer nisu bili nazočni sjednici izvanraspravnog vijeća

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u petak je za još devet mjeseci produžilo pritvor Robertu Mataniću i Slobodanu Đuroviću, nepravomoćno osuđenima na 33, odnosno 15 godina zatvora zbog likvidacije Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008. Što se pak tiče Bojana Gudurića, koji je nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora, o produljenju njegova pritvora nije se ni odlučivalo jer mu je na snazi prijašnje rješenje.

Ovakva odluka donesena je nakon što je Vrhovni sud obavijestio niži sud da je zatvorska kazna potvrđena Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju (bili su osuđeni na po 16 godina) te je zatraženo odlučivanje o produljenju pritvora preostalim optuženicima. Iz obavijesti Vrhovnog suda ne razaznaje se kakva je odluka u slučaju Pukanić, no poručeno je da će odluka biti javno objavljena kada bude odaslana strankama.

No, obavijest koju su proslijedili nižem sudu u odnosu na R. Matanića, Gudurića te Željka Milovanovića, koji je odsutnosti osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora, vjerojatno znači da su i njima kazne potvrđene. No kako je riječ o kaznama dugotrajnog zatvora, presuda u odnosu na njih još nije pravomoćna jer imaju pravo još jedne žalbe. Što se pak tiče Đurovića, moguće je da je i njemu kazna povišena na kaznu dugotrajnog zatvora, pa bi u tom slučaju i on imao pravo na još jednu žalbu.

Branitelji optuženika smatraju pak da su ovom odlukom počinjene bitne povrede Zakona o kaznenom postupku, jer nisu bili nazočni sjednici izvanraspravnog vijeća.

– Uvijek kada se odlučuje o produljenju pritvora, branitelji i tužitelj moraju biti pozvani, ili sud čini bitnu povredu ZKP-a. Iako smo se kolega Ilić i ja raspitivali kada je sjednica, poručeno nam je da je ona nejavna – kaže Hrvoje Korša, branitelj R. Matanića.

Korši i drugim braniteljima sporno je i samo produljenje pritvora s obzirom na to da smatraju kako od dana donošenja drugostupanjske presude, što je po njima bilo 7. veljače, kada je bila sjednica na Vrhovnom sudu, pritvor do pravomoćnosti presude može trajati najdulje tri mjeseca.

– Ako je sjednica bila 7. veljače, to znači da oni moraju van 7. svibnja – kaže Korša.

Uz to branitelji smatraju i da su R. Matanić i Đurović nezakonito i bez pravovaljane sudske odluke u pritvoru već šest mjeseci, odnosno od 29. listopada 2011. kada su, po njihovu mišljenju, istekle maksimalne tri godine koliko ih se po zakonu moglo držati u pritvoru. Zbog svega su pisali ustavnu tužbu te su se s cijelom problematikom obratili i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Tužiteljstvo pak smatra da su Matanić i Đurović zakonito iza rešetaka te da im pritvor automatski traje tri i pol godine. Izvanraspravno vijeće zauzelo je stav da u skladu s dosadašnjom praksom, prema odredbama Zakona o USKOK-u, ne treba donositi posebno, novo rješenje o pritvoru, već se on automatski produžuje za šest mjeseci. Budući taj rok istječe u nedjelju, 29. travnja vijeće je pritvor produžilo za još devet mjeseci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije