Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOJKOT PUTINOVE PARADE

Srbija šalje predsjednika, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora veleposlanike

vladimir putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
10.04.2015.
u 11:15

Vesna Pusić: Zašto se svečanost za 70. obljetnicu pobjede ne održi i negdje u EU?

Predsjednik Franjo Tuđman bio je na 50. obljetnici, predsjednik Stipe Mesić na 60. obljetnici, ali ove godine na vojnoj paradi u Moskvi povodom 70. obljetnice pobjede nad fašizmom u Europi neće biti hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Predsjednica se pridružuje golemoj većini drugih državnika iz EU koji bojkotiraju paradu u Moskvi zbog ilegalne ruske aneksije ukrajinskog teritorija.

Večernji list još je jučer pisao da je poziv iz Rusije stigao prije nego što je Kolinda Grabar-Kitarović stupila na dužnost, odnosno da je upućen “još predsjedniku Ivi Josipoviću”.

– Ona čak nije ni pozvana. I da jest, ne bi išla. A ovako sigurno ne ide – kaže jedan upućeni izvor.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je poziv upućen na adrese 68 šefova država, kao i šefova UN-a, UNESCO-a, Vijeća Europe i EU. Do sredine ožujka 26 državnika potvrdilo je dolazak.

Odustala i Crna Gora

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu kažu da će “Hrvatska biti predstavljena, ali ovisi o okolnosti na kojoj će to biti razini”. No, neslužbeni izvori iz hrvatske diplomacije kažu da će to sasvim sigurno biti na razini veleposlanika RH u Rusiji Igora Pokaza.

Ministri vanjskih poslova 28 država EU nedavno su na neslužbenom sastanku u Rigi razgovarali o tome i većina je bila za bojkot “Putinove parade”. Kako neslužbeno doznajemo, ministrica Vesna Pusić tada je pitala zašto se svečanost u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom ne bi organizirala i negdje u EU. Zašto bi netko monopolizirao pobjedu nad fašizmom, rekla je tada Pusić, citirana prema jednom našem izvoru. Grčki predstavnici su, s druge strane, u toj istoj raspravi poručili: “Nas je Crvena armija oslobodila, pa neće nam valjda sada drugi određivati hoćemo li ići proslaviti pobjedu nad nacifašizmom ili nećemo.”.

Grčki premijer i predsjednik planiraju biti 9. svibnja u Moskvi, kao i predsjednik Cipra te češki predsjednik Miloš Zeman, a ruski ministar Lavrov istaknuo je da će 9. svibnja u Moskvi biti i predsjednik Srbije, predsjednik Republike Srpske iz BiH, te predsjednici Makedonije, Crne Gore, Islanda i Norveške. No, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ipak je prije tri dana objavio da ne ide u Moskvu.

A predsjednik Srbije potvrdio je da u Moskvu vodi i pripadnike elitnih dijelova srpskih oružanih snaga.

Rusi su, naime, pozvali 16 država da na paradu pošalju i svoje vojnike, 9 ih je potvrdilo, dvije su odbile, a od njih 5 se još čeka odgovor.

Među državnicima koji dolaze iz svijeta su predsjednici Kine, Indije, Vijetnama, Kube i Sjeverne Koreje.

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić na proslavi 60. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom u Moskvi dobio je i odlikovanje, koje je Putin dijelio državnicima koji su aktivno sudjelovali u II. svjetskom ratu (u kojem je Mesić, prema vlastitim riječima, bio dječak izbjeglica).

Kad je predsjednik Tuđman 9. svibnja 1995. bio u Moskvi na istoj svečanosti, bio je možda i jedini među okupljenim državnicima koji se u II. svjetskom ratu zaista borio protiv nacista i fašista s puškom u ruci.

Na strani pobjednika

Mesić danas smatra da bi Hrvatska, bez obzira na zahlađenje odnosa između EU i Rusije zbog situacije u Ukrajini, trebala u Moskvu poslati delegaciju na visokom nivou.

– Hrvatska je u sklopu Jugoslavije bila na strani pobjednika u II. svjetskom ratu. Mi smo bili u antihitlerovskoj koaliciji. Ovo nije pitanje trenutačnih političkih relacija u Europi i svijetu. Ovdje se slavi pobjeda nad nacifašizmom, koji je bio najveće zlo u povijesti čovječanstva – kaže Mesić.

>> Hrvatsku u Moskvi predstavlja veleposlanik, Kolinda ne ide na vojnu paradu

Komentara 107

Avatar nekakav
nekakav
11:53 10.04.2015.

sad se malo europljani prave važnima, oni, eto, bojkotiraju putina. nije proslava, tj. obilježavanje godišnjice pobjede nad najvećim zlom u povijesti, neka seoska fešta tipa trčanja alke, pa da se neki drčni domaći političar nateže sa alkarima. ovo je lijepapa obljetnica, i treba je dostojno obilježiti. a to što se sad događa, da se rusiju tolko optužuje, osuđuje, je smiješno. pa što se to dogodilo, što je to rusija napravila, da je sad tolko izolirana? jel možda bombardirala jednu neovisnu zemlju (kao amerikanci srbiju)? nije. jel možda nekog prevarila? nije. samo zato što je odlučila zaštititi svoje nacionalne interese, sad je stigmatizirana, od strane nekoliko političara. agresorom je nazivaju. i pazite tko to.. jedna engleska, francuska, amerika, njemačka. sve velike kolonijalne sile. u rusiji, za razliku od ovih 'sila', nikad nije bilo ropstva. dok je u velikoj slobodnoj demokraciji zvanoj 'usa' ropstvo navodno ukinuto. u rusiji crnci nikad nisu bili građani drugog reda, dok su u americi tek vijetnamskim ratom došli do nekih prava. fašizam nije pobijeđen, tu je greška rusa, što su dozvolili da se veliki dio nacista i talijanskih fašista nekažnjeno izvuče. nego, tečaj rublje je sve ljepši. kako to da sad nema naslovnica posvećenih rusiji i njenoj valuti? što je, prekatlantski gazda ne dozvoljava takve vijesti? francuzi za dva dana dali cijeli sadržaj crnih kutija van, dok nizozemcima za onaj srušeni avion u ukrajini treba cijela godina, s time da su trećinu do sad napravljenih izvještaja proglasili tajnima. dal da vjerujemo ijednom nalazu nizozemaca?

DU
Deleted user
11:32 10.04.2015.

Mozda bi poslali jacu delegaciju na Paradu gubitnika u Berlin ))))

Avatar korisnicko-ime
korisnicko-ime
11:44 10.04.2015.

Ruse to upče ne sekira samo će negdje pribilježiti. 👏

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije