Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preporod zemlje

Putin se obračunao s alkoholizmom i životni vijek Rusa produljio za 11 godina

Moskva
Foto: Christian Charisius/DPA/Pixsell
1/4
03.10.2019.
u 13:56

Svjetska zdravstvena organizacija pohvalila je ruskog predsjednika i pozvala je druge da se ugledaju na njegove oštre mjere koje su prepolovile potrošnju votke

Pušiš kao Turčin, a piješ kao Rus - stereotip je koji se ponavlja već stoljećima, ali novi podaci govore da to više nije tako. Na ulicama turskih gradova više se gotovo i ne može vidjeti čovjeka s cigaretom, a od Rusa danas više piju, primjerice, Nijemci i Francuzi, pokazali su prekjučer objavljeni podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ruski predsjednik Vladimir Putin uveo je 2003. mjere kojima je cilj bio zaustaviti da nacija umre od alkoholizma. Mjere su bile žestoke, ali je spomenuto izvješće pokazalo da je Putinu uspjelo suzbiti pretjerano ispijanje alkohola, tako da u ovome trenutku prosječni ruski građanin konzumira 43 posto manje alkohola nego 2003. te se puno manje pije votka, a više pivo i vino. Za WHO to je bilo tako grandiozno postignuće da je čelništvo te organizacije uputilo Putinu iskrene čestitke za dobro obavljen posao. Pozvala je druge lidere da se ugledaju na ruskog predsjednika.

Zabrana reklamiranja pića

Godišnja konzumacija čistog alkohola pala je otad s 21 litre na manje od dvanaest litara, a Rusija je s prvog mjesta pala na četvrto. Ispred nje su ostale Litva, Njemačka i Francuska. No najveće postignuće je produljenje životnog vijeka s prosječnih 57 na 68 godina za muškarce. Putinove mjere zasjekle su točno tamo gdje je trebalo zasjeći. Prva mjera je bila da prodavaonice koje prodaju alkoholna pića na smiju raditi poslije 23 sata. Uveo je i potpunu zabranu reklamiranja svih pića koja sadrže i najmanju količinu alkohola.

Znatno je podigao i porez na alkoholna pića, a to se posebno odnosilo na votku za koju je porez do 2017. narastao na gotovo devet dolara po litri (šezdesetak kuna). Vrlo brzo isto je učinio i za sva druga alkoholna pića. Uveo je i zabranu prodaje alkoholnih pića u plastičnim bocama velikog volumena (1,5 litara). U nekim regijama, u kojima je smrtnost od alkohola bila osobito visoka, uveo je izrazito stroge restrikcije. Mnogi su se ruski lideri već pokušali izboriti s ovim problemom. Mihail Gorbačov, zabrinut zbog zdravlja Rusa narušenog alkoholom, sredinom osamdesetih godina prošloga stoljeća uveo je prohibiciju koja je u pet godina dala rezultate, no nakon raspada SSSR-a stvar se opet otela kontroli. Rusi su pili više nego ikada. Izračunato je da je u Gorbačovljevo vrijeme, zbog posljedica pijanstva radnika, rusko gospodarstvo godišnje gubilo oko 8 milijardi dolara.

Tijekom devedesetih, za mandata Borisa Jeljcina, problem se pogoršao. Jeljcin u vezi s time ništa nije poduzimao, a prema kritičarima i sam je bio izrazito sklon čašici votke. Totalni slom gospodarstva i opće siromaštvo bili su povod za opijanje, često i smrtonosnom votkom kućne proizvodnje. Tri četvrtine onih koji su skrivili teške prometne nesreće bilo je pod izrazitim utjecajem alkohola, a 75 posto muškaraca koji su ubili svoje supruge to je učinilo u stanju teškog pijanstva. Pošast alkoholizma donijela je strašne posljedice – prosječni životni vijek muškaraca pao je na svega 57 godina.

Akcija protiv svih poroka

Jako dugo u Rusiji je vladala izrazito velika tolerancija prema pušenju, no i tome je došao kraj. Putin je 2013. i 2014. pušenje zabranio na radnim mjestima, u svim državnim institucijama, u zrakoplovima, vlakovima, javnom gradskom prijevozu, školama, bolnicama, restoranima i kafićima. Opet je napravio nešto što nitko u svijetu nije – uveo je potpunu zabranu prodaje cigareta svima onima koji su rođeni nakon 1. siječnja 2015., što znači da ta generacija, a ni one koje dolaze, nikada u životu neće moći legalno kupiti cigarete. I ove mjere dale su rezultat – udio pušača u svega nekoliko godina pao je sa 60 na 40 posto ruskog stanovništva.

Putin je 2009. progurao zakon kojim se u cijeloj Rusiji, osim u četiri manje regije, zabranjuje kockanje. Zatvorene su sve kockarnice, bez posla je ostalo više od 300 tisuća ljudi. No ovim se potezom borio protiv organiziranog kriminala.

Komentara 54

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
14:10 03.10.2019.

Davor Domazet LoSo "onog trena kad je Rusija otkrila svoj krscanski Identitet ,poceo je njen preporod i uspon " . Obratno od toga recimo Pula ,tako ubrzano moralno propada sto se vidi na primjeru gradonacelnika Miletica koji pod utjecajem narkotikaa daje intervju (mozete ga vidjet na youtubu)

DJ
DjD
14:06 03.10.2019.

Prosvijećeni apsolutizam ponekad daje iznimno dobre rezultate.

Avatar Syssko
Syssko
14:27 03.10.2019.

Slične stvari je i Orban učinio u Mađarskoj, 4% ekonomski rast, 11% rast rođenja djece, zemlja sigurna, ljudi sretni baš slu zločesti ti "diktatori" jel da, kakva samo zla čine svojim zemljama a u druge se ne pačaju a mirotvorci Amerikanci imaju cca 24 milijuna beskučnika, 50% stanovništva živi na vaučere i bonove za režije i hranu, milijun irade 2 pa i 3 posla da pokrpaju kraj s krajem, eh ta demokraicija i diktatura...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije