Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prestižna nagrada

The New York Times, The Washington Post i Associated Press dobitnici su Pulitzera

pulitzer
Foto: Pulitzer.org
1/2
18.04.2016.
u 23:25

Novinarska nagrada stara je cijelo stoljeće. Mogu je dobiti američki novinari i strani novinari koji objavljuju u američkim medijima

The New York Times dobio je ovogodišnju Pulitzerovu nagradu za vanjskopolitičko izvješćivanje o nasilju nad afganistanskim ženama, The Washington Post za unutarnjopolitičko izvješćivanje o policijskom nasilju dok je nagradu za službu javnosti dobila agencija Associated Press za izvješće o iskorištavanju radnika u industriji morske hrane, objavio je Pulitzerov odbor.

Associated Pressu pripala je nagrada za istraživanje o teškom iskorištavanju radnika u industriji morske hrane koje je oslobodilo 2000 robova i privelo pravdi počinitelje te potaknulo reforme.

Pulitzerova nagrada najviše je priznanje koje novinari ili novinske redakcije u Sjedinjenim Državama mogu dobiti. Ako posjetite neku od nagrađenih redakcija, prva stvar kojom će se uredništvo pohvaliti jest da je netko od njihovih autora ili pak cijela redakcija dobila tu prestižnu nagradu. Ove godine ta najstarija novinarska i literarna nagrada dodjeljuje se stoti put.

Otac žutog tiska

Osnovao ju je Joseph Pulitzer, Mađar koji se doselio u Sjedinjene Države kao imigrant. On je isprva ulazio u sve poslove koji su mu se nudili. Vrlo mlad krenuo je i u političke vode, prvo kao član Republikanske, a zatim Demokratske stranke. Nakon nekog vremena zaradio je dovoljno novca i kupio svoj prvi dnevni list St. Louis Dispatch. No nije na tome stao. Kupio je i tada veliki i ugledni New York World. Moglo bi se reći da je on u svome medijskom carstvu izumio i promovirao koncepte istraživačkog novinarstva, ali i žutoga tiska. Moglo bi se također reći da je on, zajedno sa svojim najvećim konkurentom Randolphom Hearstom, začetnik koncepcija novina koje imaju velike tiraže i koje u velikoj mjeri ovise o prihodu od oglasa i reklama.

Sveučilištu Columbia u New Yorku oporučno je ostavio znatnu svotu za osnivanje studija novinarstva, ali i za novinarsku i literarnu nagradu, i to u osam kategorija.

Bez glamura

Pulitzerova nagrada dodjeljuje se u 21 kategoriji, 14 za novinarstvo, a sedam za književnost i glazbu. Najprestižnija je kategorija ona koja se dodjeljuje za služenje javnosti. Nagrada se sastoji od plakete i novčane nagrade od deset tisuća dolara, a ona za službu javnosti donosi još i zlatnu medalju.

Najtrofejniji dnevni listovi su New York Times, Wall Street Journal i Washington Post, a među književnicima pjesnik Robert Frost i dramatičar Eugene O’Neill. Jedna od zanimljivosti je i činjenica da je 1941. godine odbačena nominacije romana “Kome zvono zvoni” Ernesta Hemingwaya. U nekoliko navrata nagrade u pojedinim kategorijama nisu dodijeljene, a samo jedna je oduzeta, i to novinarki Washington Posta koja ju je dobila na izmišljenoj priči.

Imena nominiranih finalista i pobjednika u svakoj od kategorija ostaju tajna sve do svečane dodjele koja se tradicionalno održava u knjižnici sveučilišta Columbia, i to bez previše pompe i glamura.

>>Pulitzer povjesničaru Anthonyju Doerru za iznimnu ratnu priču

>>Za izvještavanje o Snowdenu nagrađeni Pulitzerom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije