Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rescEU

Prve maske iz EU pričuve poslane Hrvatskoj, Italiji i Španjolskoj

N95/FFP2 maske
Foto: Promo
02.05.2020.
u 14:45

Zajednička europska pričuva medicinske opreme stvorena je prije mjesec dana, a u prvim pošiljkama 330 tisuća maski stiglo je u tri zemlje

Hrvatska je, uz Italiju i Španjolsku, jedna od prvih zemalja kojima se isporučuju zaštitne maske FFP2 u okviru sustava rescEU, iz prve zajedničke europske pričuve medicinske opreme.

Europska komisija priopćila je u subotu rano poslijepodne da je trima zemljama isporučeno 330 tisuća maski, a isporuka se dovršava ovaj vikend. Daljnje pošiljke slijede, poručuju iz Bruxellesa.

- Neprekidno radimo na popunjavanju pričuve medicinske opreme u okviru sustava rescEU i već imamo zalihu maski. Španjolska, Italija i Hrvatska prve će primiti opremu, a zatim će uslijediti ostale isporuke. Zahvaljujem Rumunjskoj i Njemačkoj što su pristale biti prve države članice u kojima se pohranjuje oprema za rescEU - priopćio je europski povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič.

Video - Ugledni hrvatski znanstvenici otkrivaju što dosad znamo o koroni

 

Europska je unija u sustavu pričuve rescEU dosad imala uglavnom sredstva za gašenje požara i kapacitete za medicinsku evakuaciju, no prošloga je mjeseca uspostavljena i pričuva medicinske opreme kako bi se pomoglo zemljama pogođenima pandemijom koronavirusa. 

Njemačka i Rumunjska, kao domaćini te pričuve, odgovorne su za nabavu opreme, a Komisija iz europskog proračuna u potpunosti financira nabavu maski i osobne zaštitne opreme. 

Španjolska, Italija i Hrvatska odabrane su kao prve zemlje primateljice ove pomoći na temelju potreba koje su izrazile kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije